Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC:n kysely: Nousevissa talouksissa ihmiset kokevat olevansa maailmankansalaisia – teollisuusmaissa käperrytään nationalismiin

Länsi-Euroopan maista erottui Saksa, jossa maailmankansalaisen identiteetti on kokenut kovan kolauksen.

Ulkomaat
 
Wolfgang Rattay / Reuters
Saksan islaminvastaisen ja muukalaisvihamielisen Pegida-liikkeen kannattajat osoittivat mieltään Kölnissä tammikuussa.
Saksan islaminvastaisen ja muukalaisvihamielisen Pegida-liikkeen kannattajat osoittivat mieltään Kölnissä tammikuussa. Kuva: Wolfgang Rattay / Reuters

Maailman ihmiset kokevat itsensä aiempaa enemmän maailmankansalaisiksi eivätkä tietyn maan kansalaisiksi, selviää Britannian yleisradio BBC:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

Erityisesti nousevan talouden maissa maailmankansalaisen identiteetti on kasvava trendi. Näissä maissa ihmiset kokevat olevansa ulospäin suuntautuneita ja kansainvälisiä.

Teollistuneissa maissa trendi näyttäisi sen sijaan kulkevan vastakkaiseen suuntaan, BBC kertoo.

Kansainvälisiä kyselytutkimuksia tekevä Globescan haastatteli selvityksessä yli 20 000 ihmistä 18 maassa.

Akintunde Akinleye / Reuters
Naiset kuljettivat juomapulloja tien varrella myytäväksi Nigerian Lagosissa viime marraskuussa.
Naiset kuljettivat juomapulloja tien varrella myytäväksi Nigerian Lagosissa viime marraskuussa.

Nousevan talouden maissa yli puolet (56 prosenttia) haastatelluista koki itsensä enemmän maailmankansalaisiksi kuin kansallisvaltion edustajiksi. Erityisen vahvasti trendi oli havaittavissa Nigeriassa (73 prosenttia), Kiinassa (71 prosenttia), Perussa (70 prosenttia) ja Intiassa (67 prosenttia).

Rikkaammissa maissa ajatus maailmankansalaisen identiteetistä näyttäisi ajautuneen vakaviin vaikeuksiin vuoden 2008 talouskriisin jälkeen. Esimerkiksi Saksassa vain 30 prosenttia vastanneista koki itsensä maailmankansalaisiksi.

Globescanin Lionel Bellierin mukaan luku on matalin Saksassa viiteentoista vuoteen.

”Tämä on nähtävä kontekstissa, jossa poliittinen ja emotionaalinen ympäristö on ollut hyvin latautunut sen jälkeen kun Angela Merkel päätti avata ovet miljoonalle pakolaiselle viime vuonna”, Bellier sanoi BBC:lle.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa alle puolet kyselyyn vastanneista koki itsensä ensisijaisesti maailmankansalaisiksi. Venäjällä prosenttiluku oli alhaisin, alle neljännes (tarkat luvut eivät selviä BBC:n grafiikasta).

Identiteettiin liittyvässä kansainvälisessä kyselytutkimuksessa on kuitenkin ongelmansa, sillä maailmankansalaisuus on käsitteenä tulkinnanvarainen.

Toisille maailmankansalaisuus voi merkitä uusia taloudellisia mahdollisuuksia ympäri maailmaa, toisille taas yhteisöllisyyden hengessä toteutettavaa maailmanparannusta.

Joillekin on kyse on internetin luomista uusista viestinnällisistä mahdollisuuksista, kun taas osa näkee maailmankansalaisen identiteetin lisääntyneinä mahdollisuuksina liikkua ja vaihtaa asuinmaata.

Ihmisten liikkuvuutta eivät ole lisänneet vain sodat ja konfliktit. Vaurauden kasvu ja keskiluokan lisääntyneet matkustusmahdollisuudet ovat taustalla ihmisten muuttoliikkeessä, joka on nyt voimakkainta toisen maailman sodan jälkeen, BBC kirjoittaa.

Kysely paljasti suuria eroja Euroopan sisällä maiden suhtautumisessa pakolaisten vastaanottoon ja toisaalta eri kansallisuuksien välisiin avioliittoihin.

Esimerkiksi Saksassa 54 prosenttia vastanneista sanoi hyväksyvänsä syyrialaisten pakolaisten saapumisen. Britanniassa luku oli selvästi suurempi, 72 prosenttia ja Espanjassa 84 prosenttia. Venäjällä prosenttiluku oli 11.

Myös eri kansallisuuksien välisiin avioliittoihin saksalaiset suhtautuivat kyselyssä selvästi muuta Länsi-Eurooppaa penseämmin.

Kyselytutkimuksen mukaan uskonnolla oli yleensä ottaen pieni merkitys ihmisten identiteetille. Poikkeus oli Pakistan, missä 43 prosenttia vastanneista koki itsensä ensisijaisesti uskontonsa edustajaksi.

Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä paljastui suuri ero. Yhdysvalloissa 15 prosenttia vastanneista sanoi määrittelevänsä identiteettinsä ensisijaisesti uskonnon pohjalta, kun taas Euroopan maissa prosenttiluku oli viisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat