Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kauneimmaksi seteliksi valittiin Uuden-Seelannin viiden dollarin seteli

Uuden-Seelannin viiden dollarin seteliä vastaan taistelivat muun muassa Ruotsin 20 kruunun, Venäjän sadan ruplan sekä Kazakstanin 20 000 tengen setelit.

Ulkomaat
 
Maija Koivisto
International Bank Note Society
Maailman kauneimmassa setelissä on kuvattuna vuorikiipeilijä Sir Edmund Hillary ja Uuden-Seelannin korkein vuori Mount Cook.
Maailman kauneimmassa setelissä on kuvattuna vuorikiipeilijä Sir Edmund Hillary ja Uuden-Seelannin korkein vuori Mount Cook. Kuva: International Bank Note Society

Maailman kauneimmaksi seteliksi vuonna 2015 on valittu Uuden-Seelannin viiden dollarin seteli, kertoo brittilehti The Guardian. Ehdokkaina kilpailussa oli yli 40 mallia 20 maasta.

Ehtoina kilpailuun osallistumiselle on muun muassa se, että setelin on täytynyt tulla ulos samana vuonna ja sen täytyy olla yleisessä levityksessä.

Arvosteluperusteina kilpailussa on ”taiteelliset meriitit ja/tai innovatiiviset turvallisuusominaisuudet”. Arvosteluun vaikuttaa esimerkiksi setelin väri ja kontrasti.

Palkinnon myöntävä kansainvälinen seteliyhdistys (IBNS) kuvaili Uuden-Seelannin viiden dollarin seteliä ”selväksi voittajaksi”.

Hyviksi voittajaehdokkaiksi nimettiin myös Skotlannin viiden punnan seteli, Ruotsin 20 kruunun seteli, Venäjän sadan ruplan seteli sekä Kazakstanin 20 000 tengen seteli.

Uuden-Seelannin keskuspankki (RBNZ) julkisti uudet viiden ja kymmenen dollarin setelit viime lokakuussa.

Viiden dollarin setelissä on kuvattuna vuorikiipeilijä Sir Edmund Hillary ja Uuden-Seelannin korkein vuori Mount Cook. Toisella puolella on kuvattuna harvinainen keltasilmäinen pingviini ja paikallista kasvistoa.

”Setelissä on maailman edistyneimpiä turvallisuusominaisuuksia, mutta se silti esittelee kauniisti Uuden-Seelannin historiaa, kulttuuria ja perinnettä”, Uuden-Seelannin keskuspankin varapääjohtaja Geoff Bascand kuvaili Guardianille.

Kansainvälinen seteliyhdistys (IBNS) hakee parhaillaan ehdokkaita mukaan tämän vuoden kilpailuun.

Vuonna 1961 perustettu voittoa tavoittelematon ja sivistyksellinen yhdistys kertoo haluavansa edistää tietämystä ja tutkimusta seteleistä ja paperivaluutoista ympäri maailman.

International Bank Note Society
Uuden-Seelannin viiden dollarin setelin toisella puolella on harvinainen keltasilmäinen pingviini ja paikallista kasvistoa.
Uuden-Seelannin viiden dollarin setelin toisella puolella on harvinainen keltasilmäinen pingviini ja paikallista kasvistoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat