Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin keskuspankki keskellä skandaalia – ohjasi satoja miljoonia kiisteltyihin säätiöihin

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmaisi keskiviikkona tukensa Unkarin keskuspankin johtajalle György Matolcsylle.

Ulkomaat
 
LASZLO BALOGH / Reuters
Unkarin keskuspankin johtaja György Matolcsya lähellä oleva säätiöt ovat tukeneet muun muassa mediayhtiötä.
Unkarin keskuspankin johtaja György Matolcsya lähellä oleva säätiöt ovat tukeneet muun muassa mediayhtiötä. Kuva: LASZLO BALOGH / Reuters

Budapest

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmaisi keskiviikkona tukensa Unkarin keskuspankin johtaja György Matolcsylle, joka on joutunut keskelle rahoitusskandaalia.

Oppositiopuolueet ovat vaatineet Orbánin läheisiin liittolaisiin kuuluvan Matolcsyn eroa sen jälkeen, kun keskuspankin kerrottiin ohjanneen yli 850 miljoonan euron arvosta varoja kuudelle säätiölle. Matolcsya lähellä oleva säätiöt ovat tukeneet muun muassa mediayhtiötä, mikä on herättänyt epäilyksiä poliittisesta vaikutusyrityksestä mediasisältöön.

Unkarin lain mukaan keskuspankin varat pitäisi käyttää vain Unkarin yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla, korruptiota selvittävä kansainvälinen Transparency International -järjestö sanoo. Se on opposition tavoin vaatinut Unkarin syyttäjäviranomaista tutkimaan keskuspankin varojen käytön.

”Keskuspankin säätiöiden tapauksessa rahat käytettiin tavalla, jota ei missään tapauksessa voi kuvailla Unkarille yleishyödylliseksi”, järjestön Unkarin-lakiosaston johtaja Miklós Ligeti sanoi uutistoimisto Reutersille alkuviikosta.

Pankki ja säätiöt kiistävät rikkoneensa lakia.

Unkarilaismedian mukaan varoja on ohjattu muun muassa mediayhtiö New Wave Productionille, joka omistaa uutissivusto vs.hu:n. Mediatietojen mukaan yksi yhtiön johtajista on keskuspankin johtajan serkku.

Sivuston toimitus sanoi olleensa tietämätön rahoituksesta. Maanantaina kymmenenkunta vs.hu:n toimittajaa erosi rahoituksen paljastuttua. Heidän joukossaan oli sivuston päätoimittaja.

Keskuspankin toiminnan läpinäkyvyys on ollut pitkään kiistan aihe Unkarissa. Maaliskuussa korkein oikeus määräsi keskuspankin rahoittamien säätiöiden varainkäytön julkiseksi muiden julkisten varojen tavoin.

Euroopan keskuspankki on huomauttanut useita kertoa Orbánin vuonna 2010 alkaneella valtakaudella olevansa huolissaan hallituksen vaikutusvallasta keskuspankissa. Pankin pitäisi toimia itsenäisesti.

Orbán on kutsunut keskuspankin johtajaa Matolcsya ”oikeaksi kädekseen”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat