Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro: Putinille pienetkin myönnytykset ovat merkkejä heikkoudesta

Viron parlamentin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Sven Mikser kertoi ajatuksistaan Suomen Nato-selvityksen julkaisun alla.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Sven Mikser puhui suomalaisille toimittajille torstaiaamuna Viron suurlähetystössä Helsingin Kaivopuistossa.
Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Sven Mikser puhui suomalaisille toimittajille torstaiaamuna Viron suurlähetystössä Helsingin Kaivopuistossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Virolla ja Suomella on hyvin samankaltainen käsitys Venäjän mahdollisesti aiheuttamista turvallisuusuhkista. Eroja sen sijaan on siinä, minkälaiset johtopäätökset maat tilanteesta vetävät.

”Analyysi siitä, mikä tässä tilanteessa toimii, saattaa olla erilainen”, muotoilee Sven Mikser, Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Mikser puhui toimittajille Viron suurlähetystössä Helsingissä torstaiaamuna. Hän on myös Viron entinen puolustusministeri.

”Putinin kanssa toimiessa on niin, että pienetkin myönnytykset tulkitaan ennemmin merkkeinä heikkoudesta kuin hyvinä eleinä, joihin pitäisi vastata toisilla hyvillä eleillä”, Mikser toteaa.

Mikser ei syytä Suomea naiiviudesta Venäjään liittyvissä tilannearvioissa.

”Toimintaohje vain vaikuttaa erilaiselta.”

Lähetystön tilaisuudessa oli läsnä myös Viron tiedustelupalvelun johtajan strateginen neuvos Andres Vosman. Viron ulkomaantiedustelun Venäjä-kannoista voi lukea lisää sen maaliskuussa julkaisemasta uhka-arviosta.

Viron tiedustelun arvio Putinin ajattelutavasta on samansuuntainen kuin Mikserillä. Tiedustelussa kuitenkin myönnetään, että Venäjän toimien ennustaminen on erittäin vaikeaa. Raportin mukaan Venäjä näyttää toimivan lyhyellä tähtäimellä ilman sellaista pitkän aikavälin strategiaa, joka ohjaa esimerkiksi Kiinan turvallisuuspolitiikkaa. Kellään ei ole kristallipalloa, josta voisi kurkistaa Putinin ajatuksiin.

MAXIM SHEMETOV / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin

Suomessa ulkoministeriön tilaama Nato-selvitys on määrä julkaista perjantaina. Virossa sen sisältö tullaan lukemaan tarkasti.

Mikser korostaa, että on Suomen asia päättää, mikä on parasta Suomen turvallisuudelle. Hän ei kuitenkaan peittele sitä, että Viro toivoisi sekä Suomen että Ruotsin liittyvän Natoon Baltian maiden seuraksi. Kysymykseen siitä, kumman liittyminen olisi tärkeämpää, Mikser ei ota kantaa.

”Se olisi kuin valitsisi isän ja äidin välillä.”

Mikser sanoo Viron yhä luottavan täysin eurooppalaisiin Nato-kumppaneihinsa ja Naton viidenteen artiklaan, johon Naton yhteinen puolustus nojaa. Sen sijaan hän sanoo olevansa huolissaan sellaisista poliittisista voimista, jotka hajottavat Euroopan yhteistä pakoterintamaa. EU-vastaiset populistipuolueet ovat kasvattaneet suosiotaan useissa Euroopan maissa.

Hieman huolta aiheuttaa myös Yhdysvalloissa meneillään oleva presidenttikisa. Republikaanien todennäköinen ehdokas Donald Trump sanoi keskiviikkona ulkopoliittisessa linjapuheessaan, että Yhdysvalloilla ei ole varaa huolehtia Euroopan turvallisuudesta samalla tavalla kuin ennen. Trump syytti Yhdysvaltojen liittolaisia ”vapaamatkustamisesta” –  syytös, jonka myös presidentti Barack Obama mainitsi taannoisessa Atlantic-lehden haastattelussaan.

Mikserin mielestä Trumpin puheen viesti oli osin ristiriitainen. Silti hän ei peittele henkilökohtaista kantaansa poliitikkona. ” Hillary Clinton olisi meidän kannalta hyvä presidentti. Mutta tästä asiasta päättävät tietenkin amerikkalaiset äänestäjät eikä kukaan muu.”

Oikaisu 28.4. kello 18.56: Suomessa ulkoministeriön tilaama Nato-selvitys on määrä julkaista perjantaina, ei torstaina, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat