Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki pidätti suomalaisen naisen epäiltynä vakoilusta – asianajajan mukaan ilmapiiri ”kuin Pohjois-Koreassa”

Kurdialueella oleskellut suomalainen on viety karkotuskeskukseen odottamaan päätöstä maastakarkotuksesta.

Ulkomaat
 
SERTAC KAYAR / Reuters
Suomalaisnaista syytetään Turkissa vakoilusta sekä kytköksistä Turkissa kiellettyyn kurdien työväenpuolueeseen PKK:hon. Kuvassa PKK:n mielenosoittajia Diyarbakirissa Turkissa maaliskuun lopussa.
Suomalaisnaista syytetään Turkissa vakoilusta sekä kytköksistä Turkissa kiellettyyn kurdien työväenpuolueeseen PKK:hon. Kuvassa PKK:n mielenosoittajia Diyarbakirissa Turkissa maaliskuun lopussa. Kuva: SERTAC KAYAR / Reuters

Suomalainen on pidätetty kurdikaupunki Vanissa Turkin kaakkoisosissa, kertoo turkkilainen verkkolehti Diken.

Lehden mukaan suomalaisnainen pidätettiin kaupungissa tiistaina. Häntä syytetään vakoilusta sekä kytköksistä Turkissa kiellettyyn kurdien työväenpuolueeseen PKK:hon.

Pidätetyn naisen asianajajan mukaan pidätys tapahtui tiistaiaamuna sen jälkeen kun nainen oli käynyt viranomaisten luona selvittämässä oleskelulupaan liittyviä asioita. Tämän jälkeen Turkin poliisin terrorisminvastaisen yksikkö oli pidättänyt hänet kadulla ja vienyt kuulusteltavaksi.

”Häntä syytettiin sekaantumisesta vakoilutoimintaan sekä PKK:n jäsenyydestä”, asianajaja Mahmut Kacan kertoo HS:lle puhelimessa Vanista.

Kacanin mukaan naiselta on kuulusteluissa kyselty, minkä vuoksi hän on oleskelee Vanissa ja keiden kanssa hän on ollut yhteydessä.

Diken-lehden mukaan pidätetty suomalaisnainen on toimittaja ja että hän on oleskellut Vanissa jo yli vuoden. Hänellä on Yleisen Lehtimiesliiton myöntämä pressikortti.

HS:n tietojen mukaan pidätetty on toiminut Turkissa ja aiemmin Euroopassa vapaaehtoistyöntekijänä pakolaisten parissa. Asianajajan mukaan pidätetty on ollut Vanissa kirjoittamassa kirjaa.

Suomen suurlähettiläs Turkissa Nina Vaskunlahti kertoo suurlähetystön kuulleen pidätyksestä turkkilaisen median kautta.

”Tiedämme, että hän on oleskellut Vanissa ja että hänet on pidätetty. Olemme olleet yhteydessä Turkin viranomaisiin ja odotamme lisätietoja”, Vaskunlahti kertoi puhelimessa HS:lle torstaina aamupäivällä.

”Turkkilaisen median mukaan toimittaja on syyllistynyt vakoiluun, mutta emme voi ottaa tähän kantaa, koska emme ole olleet henkilöön kontaktissa.”

Asianajaja Kacan kertoo, että viranomaiset ovat vieneet suomalaisnaisen Vanin kaupungin karkotuskeskukseen odottamaan päätöstä maastakarkotusta. Hänen mukaansa viranomaiset pyrkivät karkottamaan hänet pikaisesti maasta, koska vakoilusyytteille ei ole pohjaa.

”Jos kysyt mielipidettäni, niin ilmapiiri täällä on nykyään kuin Pohjois-Koreassa”, Kacan sanoo.

”Kaikkia ulkomaalaisia on alettu pitää vakoojina, mikä on vainoharhaista. Ei ole mitään todisteita siitä, että hän olisi kerännyt salaista tietoa Turkin valtiosta ja levittänyt sitä muille maille. Tässä ei ole mitään logiikkaa.”

Turkkia ja kurdialueita tiiviisti seuraavan ja alueelle yhteistyöohjelmia rakentavan Ilkka Jaakkolan mukaan vakoilusyytöksistä voi päätellä, että pidätetty suomalaisnainen passitetaan pikaisesti ulos Turkista.

”Kysymys on siitä, että Turkki haluaa länsimaalaiset silminnäkijät pikaisesti ulos Turkista ja erityisesti kurdialueilta, joissa turkin armeija ja erityisjoukot ovat systemaattisesti tuhonneet keskeisiä kurdikaupunkeja”, Jaakkola sanoo.

Turkin hallituksen ja kurdivähemmistön välit ovat olleet tulehtuneet viime kesästä alkaen.

Aiemmin tänä vuonna Turkin Vanissa pidätettiin helmikuussa kolme suomalaista, jotka olivat osallistuneet mielenosoitukseen. Heidät vapautettiin myöhemmin.

Turkki on pidättänyt ja karkottanut viime aikoina useita länsimaalaisia toimittajia. Lauantaina pidätettiin hollantilainen turkkilaistaustainen toimittaja Ebru Umar. Hän oli lähettänyt twiittejä, joita pidettiin kriittisinä Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania kohtaan.

Viime viikolla myös Kairossa asuva saksalainen toimittaja pidätettiin Istanbulin lentokentällä ja palautettiin Kairoon. Päivä myöhemmin venäläisen Sputnikin Istanbulin-toimituksen johtajalta evättiin pääsy Turkkiin.

Viime vuonna Turkki karkotti hollantilaisen toimittajan, jota epäiltiin kurditaistelijoiden avustamisesta.

Turkin hallitus sulki viime vuoden lopussa myös maan suurimman oppositiolehden Zamanin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat