Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

HS-Lada pompii havumetsävyöhykkeen kantatiellä ja selviää takaisin valtaväylille.

Ulkomaat
 
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.

Suorin reitti Vologdasta Kiroviin liittovaltion kantatietä pitkin ei ehkä ollut kovin nerokas idea. Ensimmäiset runsaat kaksisataa kilometriä tästä 400 kilometrin oikotiestä ovat perunapeltoa. Mutta huonolla alkutaipaleellakin on muutamia parempia osuuksia, joten keskinopeus matkalla Viipurista Vladivostokiin nousi tälläkin taipaleella yli 50 kilometrin tunnissa.

Nejan pikkukaupungin jälkeen riesana ovat enää tietyöt, muuten tie paranee ja vauhdin voi nostaa Ladallakin yhdeksäänkymppiin. Kirovin alueen rajan jälkeen tie paranee entisestään.

Vologdan, Kostroman ja Kirovin alueet ovat havumetsävyöhykkeen tärkeitä puunjalostusseutuja. Vihreää kultaa, kuten Suomessa ja Venäjällä sanotaan.

Suomalaiset UPM ja entinen Ruukki Group ovat molemmat ehtineet julistaa rakentavansa tänne miljardin hintaiset sellutehtaat. Syystä tai toisesta hankkeet ovat kaatuneet.

Kostroman ja Kirovin alueiden syrjäseuduilla leviää savu: pikkukaupunkien kupeissa poltetaan kaatopaikkajätteitä. Usein kaatopaikka on samalla paikalla, jossa aiemmin on ollut kenttäsirkkeli pöllilanssilla. Sahausjätteestä saa hyvää sytykettä roskanpolttoon. Imelä savunhaju tuo mieleen itäiset keskikesän tuulahdukset Suomessa, kun Venäjällä raivoavat metsäpalot.

Puolen miljoonan asukkaan aluekeskus Kirov näyttää jotenkin hyvin pohjoiselta kaupungilta: pilvenpiirtäjiä ei ole, kalliita maastoautoja on, mutta vähemmän kuin Lada Nivoja. Pääkadulla on ainakin kolme ravintolaa nimeltään Ruokala, ja yksi ruokakauppa on nimeltään Ruokakauppa. Siellä on vain pötkömakkaraa: siivut taitavat olla turhuuksia.

Jotenkin tulee Rovaniemi mieleen.

Kuvernöörinä Kirovissa istuu Nikita Belyh, joka on ihan oikea oppositiomies. Juuri siksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sai täällä korruptiotuomion, joka oli niin sanotusti ”poliittisesti motivoitu”.

Navalnyi oli takavuosina kuvernöörikaverinsa Belyhin neuvonantaja Kirovissa. Ja korruptiotuomio tuli puukaupoista, mistäpä muusta.

 

Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan –”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat