Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohtuneet kunniamerkit ja muita kuningasmuistoja Suomesta

Kaarle Kustaa on vieraillut Suomessa viiden eri presidentin aikana.

Ulkomaat
 
Caj Bremer
Kaarle Kustaa vietti iltaa laulaja Lill-Babsin ja presidentti Urho Kekkosen kanssa Ruotsin suurlähetystössä Suomen-vierailullaan 1974.
Kaarle Kustaa vietti iltaa laulaja Lill-Babsin ja presidentti Urho Kekkosen kanssa Ruotsin suurlähetystössä Suomen-vierailullaan 1974. Kuva: Caj Bremer

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on ehtinyt yli 40 kuningasvuotensa aikana vierailla Suomessa viiden eri presidentin aikana: ensi kertaa presidentti Urho Kekkosen luona vuonna 1974 ja viimeksi Sauli Niinistön pakeilla viime vuonna.

Suomalaisille vierailuista ja kuninkaasta ylipäätään on kertynyt lukuisia muistoja. Arkistojen kätköistä löytyy kertomuksia jo kruununprinssiajalta, esimerkiksi siitä, kuinka Kaarle Kustaa pilkki Kekkosen kanssa käsi kipsissä, takki auki ja ilman hattua 1970-luvun alussa.

Sittemmin kuningas on muun muassa matkannut tavallisella vuorojunalla Tampereelle Halosen aikana ja tutustunut startup-yrityksiin Niinistön seurassa.

Lukijat kertoivat HS:lle muistojaan kuninkaasta.

Turkulainen Markku Jylli kertoo tavanneensa kuninkaan kahdesti. Ensimmäinen kohtaaminen oli jo Münchenin olympialaisissa vuonna 1972. Tuleva kuningas esiintyi riehakkaana ja tunteitaan peittelemättä uuden tuttavuutensa Silvia Sommerlathin kanssa. Tuleva kuningatar työskenteli silloin Argentiinan Münchenin-konsulaatissa.

Seuraava tapaaminen oli Urho Kekkosen hautajaisissa vuonna 1986. Jylli toimi tuolloin ministeriön viestintätehtävissä ja oli Ruotsin kuningasparia vastassa lentokentällä.

”Jostain syystä päädyimme istumaan hetkeksi kuningas Kaarle Kustaan kanssa vierekkäin ja rupattelemaan. Yhtäkkiä kuninkaan naama synkistyi ja hän totesi, että voi pirulainen, olen unohtanut kunniamerkit kotiin. Kunniamerkit toimitettiin sitten pikalähetyksenä seuraavalla lennolla Tukholmasta Helsinkiin.”

Toimitusjohtajaksi esittäytyvä henkilö taas kirjoittaa HS:lle seuranneensa Kekkosen ja Kaarle Kustaan tapaamista Turussa vuonna 1974. Mieleen jäi, kuinka kruunupään oli vaikea pysytellä Suomen atleettisen presidentin vauhdissa.

”Vierailuseurue siirtyi Sibelius-museosta Tuomiokirkkoon kävellen. Oli jopa vähän huvittavaa katsella, kun UKK marssi vanhan korkeushyppääjän pitkillä ja vauhdikkailla askelilla eteenpäin ja kuningas pyrki pysymään perässä”, hän kertoo.

”Oli selvästi maaotteluhenkeä mukana vauhdissa. Kuningas oli nuoren pojan näköinen ja kokoinen UKK:n rinnalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat