Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina panee kansalaisjärjestöt ahtaalle: poliisi voi milloin tahansa tehdä tarkastuksia

Ulkomaisia kansalaisjärjestöjä koskeva laki ei vaikuttane suomalaisiin kauppayhdistyksiin.

Ulkomaat
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kiina hyväksyi torstaina lain, joka rajoittaa ulkomaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa Kiinassa entisestään. Kuva Kiinan kansantasavallan parlamenttitalon edustalta maaliskuulta.
Kiina hyväksyi torstaina lain, joka rajoittaa ulkomaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa Kiinassa entisestään. Kuva Kiinan kansantasavallan parlamenttitalon edustalta maaliskuulta. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Peking

Kiina hyväksyi torstaina kiistellyn lain, joka rajoittaa ulkomaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa Kiinassa entisestään. Laki muun muassa antaa poliisille aiempaa laajemmat valtuudet valvoa järjestöjä.

Ulkomaisten järjestöjen on hankittava toimilupa poliisiviranomaisilta, kun aiemmin niiden piti rekisteröityä kansalaisasioiden ministeriöön.

Uuden lain nojalla poliisi voi milloin tahansa tehdä tarkastuksia järjestöissä ja tutkia niiden tilinpitoa. Poliisi voi myös karkottaa järjestöjä Kiinasta.

Kiinassa poliisi on tähänkin asti voinut puuttua järjestöjen toimintaan käytännössä varsin laajoin valtuuksin, mutta nyt se voi tehdä niin lain nojalla.

”Viranomaisilla, etenkin poliisilla, tulee olemaan mahdollisuus käytännössä esteettä käyttää valtaa ulkomaisiin kansalaisjärjestöihin, rajoittaa niiden toimintaa ja viime kädessä tukahduttaa kansalaisyhteiskunta”, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Kiina-tutkija William Nee järjestönsä torstaisessa tiedotteessa.

Laki herätti voimakasta vastustusta jo valmisteluvaiheessa. Sitä ovat arvostelleet esimerkiksi Yhdysvallat ja Euroopan Unioni. Sen on arvioitu hankaloittavan esimerkiksi monien Kiinassa toimivien terveys-, työ-, kauppa - ja ympäristöasioihin keskittyneiden järjestöjen toimintaa.

Ennen lain hyväksyntää sitä lievennettiin alkuperäisistä esityksistä muun muassa rajaamalla yliopistot, sairaalat ja tutkimuslaitokset lain ulkopuolelle.

Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Kiinan mukaan järjestöillä ei ole syytä huoleen.

”Olemme aina halunneet toivottaa tervetulleeksi ulkomaiset järjestöt, jotka toimivat ystävällismielisesti Kiinaa kohtaan”, sanoi Kiinan kansankongressin lakiasiainkomitean jäsen Zhang Yong lehdistötilaisuudessa The Washington Post -lehden mukaan.

”Mutta äärimmäisen pieni määrä järjestöjä yrittää toimia tai on jo toiminut tavoilla, jotka vaarantavat Kiinan sosiaalisen vakauden ja valtion turvallisuuden”, Zhang ilmoitti.

Kiinassa valtion turvallisuuden vaarantaminen voi tarkoittaa mitä tahansa toimintaa, jonka Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue kokee jollain tavoin uhkaksi.

Ulkomaalaisten järjestötoiminta ei ole tähänkään asti ollut Kiinassa helppoa. Tilannetta kuvaa esimerkiksi se, että Kiina ei ole myöntänyt yhdellekään Kiinassa toimivista kolmesta suomalaisesta kauppayhdistyksestä virallista järjestön asemaa.

”Kiinan viranomaiset pakottavat meidät joka tapauksessa toimimaan harmaalla alueella”, toteaa Shanghain suomalaisen kauppayhdistyksen toiminnanjohtajan tehtävät hiljattain jättänyt Oskar Helling.

Uusi laki ei todennäköisesti vaikuta suomalaisten kauppayhdistysten toimintaan, koska ilman virallista järjestön asemaa ne eivät ole järjestöjä. Toistaiseksi on epäselvää, voisiko uusi laki ehkä tulevaisuudessa antaa jollekin suomalaisyhdistyksistä mahdollisuuden saada virallinen asema.

Suomalaiset kauppayhdistykset toimivat Pekingissä, Shanghaissa ja Guangzhoussa. Niillä on samantapaista toimintaa kuin suomalaisilla kauppakamareilla niissä maissa, joissa niitä on saanut perustaa. Yhdistyksiin kuuluu suomalaisia yrityksiä, joilla on toimintaa Kiinassa, ja ne järjestävät esimerkiksi verkostoitumistilaisuuksia.

Uusi laki on jatkoa Kiinan aiemmille toimille, joilla pantu kansalaisaktiiveja ahtaalle. Presidentti Xi Jinpingin kaudella Kiina on pidättänyt ja tuominnut etenkin kiinalaisia aktivisteja aiempaa herkemmin. Telkien taakse on joutunut esimerkiksi toimittajia, juristeja ja tutkijoita.

Ulkomaiset järjestötkään eivät ole säästyneet vaikeuksilta. Tammikuussa Kiina pidätti ruotsalaisen järjestöaktiivin Peter Dahlinin. Hänen järjestönsä opasti kiinalaisia vaatimaan oikeuksiaan lakiteitse, kun he katsovat kärsineensä vääryyttä esimerkiksi viranomaisten taholta. Dahlin pantiin tunnustamaan rikkomuksia televisiossa ja karkotettiin Kiinasta.

Kiinassa on myös valmisteilla kyberturvallisuuslaki, jonka on pelätty rajoittavan esimerkiksi ulkomaisten yritysten toimintaa Kiinassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat