Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Äiti oli vahva nainen” – murhatun aktivistin tytär vaatii Finnfundia lopettamaan voimala­hankkeen rahoituksen Hondurasissa

Maaliskuussa tapetun aktivistin Berta Cáceresin Suomessa vieraileva tytär tahtoo rahoittajien vetäytyvän kiistellystä hankkeesta.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Äiti sai jatkuvasti tappouhkauksia, kertoo Hondurasissa tapetun patoaktivistin tytär Bertha Cáceres.
Äiti sai jatkuvasti tappouhkauksia, kertoo Hondurasissa tapetun patoaktivistin tytär Bertha Cáceres. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Kiistelty vesivoimala

 Suomen valtion omistama Finnfund on rahoittanut Hondurasissa Agua Zarcan vesivoimalaa.

 Kyseessä on 22 megawatin voimala. Sen lähialueilla asuu lenca-alkuperäiskansan jäseniä ja mestitsejä.

 Hanketta vastustavan Copinh-järjestön (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras) johtaja Berta Cáceres tapettiin äskettäin.

Äiti sai jatkuvasti tappouhkauksia. Silti Bertha Zúñiga Cáceres ei koskaan uskonut, että hänen äitinsä todella murhattaisiin.

”Ajattelin, että hänet pantaisiin vankilaan tai haastettaisiin oikeuteen. Mutta en osannut pelätä hänen henkensä puolesta”, Zúñiga Cáceres sanoo.

Maaliskuun alussa hänen äitinsä, alkuperäiskansa- ja ympäristöaktivisti Berta Cáceres ammuttiin kotonaan Hondurasissa. Tuntemattomat hyökkääjät tappoivat hänet aamuyöllä.

Sen vuoksi tytär on tällä viikolla Suomessa. Hänen äitinsä vastusti näkyvästi Agua Zarcan vesivoimalaa. Sen rahoittajiin kuuluu suomalainen kehitysrahoitusyhtiö Finnfund.

”Vaadimme Finnfundia keskeyttämään rahoituksen hankkeelle välittömästi ja kokonaan, ei vain tilapäisesti”, Zúñiga Cáceres sanoo.

Hän vierailee Suomessa yhdessä hanketta vastustavan Copinh-järjestön edustajien kanssa. Hänen äitinsä oli järjestön keulahahmo.

Finnfund keskeytti maksatukset kiistellylle voimalalle hollantilaisen päärahoittajan vanavedessä, kun toinen Copinh-järjestöön yhdistetty aktivisti tapettiin maaliskuussa. Rahoittajien mukaan paikallisen patoyhtiön osallisuudesta väkivaltaan ei ole mitään näyttöä. Ne tahtoivat kuitenkin ottaa aikalisän väkivaltaisuuksien takia.

Berta Cáceresilla oli paljon vihollisia. Hän taisteli vuosia muun muassa laitonta puunhakkuuta, suurtilallisia ja kaivoshankkeita vastaan. Cáceres kuului lenca-alkuperäiskansaan.

”Äiti oli vahva nainen. Häntä uhkailtiin paljon, ja uhkauksista tuli tavallaan osa elämää. Hänellä oli tukenaan paljon ihmisiä”, Zúñiga Cáceres sanoo.

Cáceres palkittiin vuonna 2015 ”vihreäksi nobeliksi” kutsutulla Goldmanin ympäristöpalkinnolla.

Viimeisinä vuosinaan yksi hänen näkyvimpiä kampanjoinnin kohteitaan oli Agua Zarcan voimala.

Tyttären mukaan äidin saamat uhkailut kiihtyivät hankkeen rakennustöiden ja niiden myötä vastarinnan voimistuessa vuonna 2013.

”Viimeisinä kuukausina hänen kotiaan tarkkailtiin jatkuvasti, ja hänelle lähetettiin uhkauksia tekstiviestitse”, hän sanoo.

”Hän ei halunnut jäädä hetkeksikään yksin. Äitiä oli vaikea säikytellä, mutta hän oli huolissaan. Päivää ennen kuolemaa äiti sanoi siskolleni, että jos hänelle tapahtuisi jotain, meidän ei tulisi pelätä.”

Berta Cáceres oli kuollessaan 44-vuotias ja neljän lapsen äiti.

Hän ei ollut ensimmäinen tapettu Agua Zarcan voimalaa vastustanut aktivisti. Vuonna 2013 sotilas ampui Copinh-järjestön johtohahmon Tómas Garcían hankkeen vastaisen mielenosoituksen yhteydessä. Sen jälkeen voimalasuunnitelmia muutettiin ja voimalan rakennuspaikka siirrettiin Gualcarque-joen vastarannalle.

Honduras on kansalaisaktivisteille maailman vaarallisimpia maita. Global Witness -järjestön mukaan maassa tapettiin vuosien 2010–2014 aikana 101 aktivistia. Iso osa uhreista uhreista oli alkuperäiskansojen jäseniä.

Perhe vaatii Cáceresin murhan selvittämiseksi kansainvälistä riippumatonta tutkintaryhmää. ”Tutkinnassa on ollut paljon epäselvyyksiä. Rikospaikkaa on muuteltu, ja murhaa tutkitaan järjestön sisäisenä intohimorikoksena”, tytär sanoo.

Zúñiga Cáceres opiskelee itse Meksikossa, mutta viime viikot hän on kiertänyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa kampanjoimassa äitinsä puolesta.

”Meidän elämämme muuttui. Tiedämme, että meidän täytyy jatkaa äitimme taistelua, mutta myös taistelua hänen kuolemansa selvittämiseksi. En tahdo, että toiset joutuvat enää kokemaan saman”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat