Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ulkoministeri DN:lle: ”Jos Ruotsi liittyy Natoon, ryhdymme toimiin rajoillamme”

Sergei Lavrov ihmettelee, miksi Baltian maat eivät ole osoittaneet suurempaa kiitollisuutta päästyään itsenäistymään oman mielensä mukaan Neuvostoliiton hajottua.

Ulkomaat
 
MAKSIM ZMEJEV / REUTERS
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvattuna Moskovassa viime viikon maanantaina.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvattuna Moskovassa viime viikon maanantaina. Kuva: MAKSIM ZMEJEV / REUTERS

Ruotsin Nato-jäsenyys saisi Venäjän ryhtymään toimiin pohjoisilla rajoillaan, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov haastattelussa, jonka ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter (DN) julkaisi torstai-iltana verkkosivullaan.

DN tapasi 12 vuotta ulkoministerinä toimineen Lavrovin Moskovassa. Haastattelusta kirjoitetussa pitkässä artikkelissa ei mainita Suomea sanallakaan. Lavrov kommentoi siinä muun muassa Venäjän ja sotilasliitto Naton suhteiden kehittymistä ja mahdollisia tulevaisuudenkuvia Itämeren alueella.

”Puolueettomat naapurit pohjoisessa ovat eri asia kuin pohjoisatlanttiseen liittoumaan kuuluvat naapurit. Kuten sanoin, suhtaudumme Natoon realiteettina, mutta viime vuosina liittouma on yksimielisesti julistanut tavoitteekseen ’suureksi uhkaksi’ kuvaillun Venäjän hillitsemisen”, Lavrov sanoo.

Ruotsissa on virinnyt vilkas maan mahdollisesta liittymisestä sotilasliitto Natoon. Jäsenyydellä on enemmän vastustajia kuin kannattajia, joskin vastustajien määrä on hieman vähentynyt.

Sosiaalidemokraatti Stefan Löfvenin johtama hallitus ei ole lämmennyt Nato-jäsenyydelle, mutta neljän puolueen porvarioppositio kannattaa sitä.

”Ruotsilla on kaikkien muiden maiden tavoin oikeus itsenäisesti valita keinot puolustuksensa järjestämiseksi kansallisten intressiensä pohjalta. Jos Ruotsi päättää liittyä Natoon, emme sen perusteella usko, että ruotsalaiset hyökkäävät kimppuumme. Mutta jos ruotsalainen sotilaskoneisto on Naton ylimmän johdon alaisuudessa, me ryhdymme luonnollisesti tarvittaviin sotilasteknisiin toimiin pohjoisilla rajoillamme, koska rajan takana on sotilaallispoliittinen blokki, joka pitää Venäjää uhkana ja yrittää kaikin tavoin pitää Venäjän aisoissa”, Lavrov sanoo DN:lle.

Hän ei tarkenna, millaisia Venäjän vastatoimet saattaisivat olla.

”Se ei ole minun työni. Se on sotilaidemme, puolustusministeriön ja puolustusvoimien johdon asia.”

Lavrovin mukaan Venäjä ei ole käyttäytynyt uhkaavasti Natoa kohtaan, vaan sen sijaan Nato hiipii yhä lähemmäs Venäjän rajoja sijoittamalla joukkojaan Itä-Eurooppaan.

”Naton puolelta sanotaan, että ei ole aikomuksia tehdä mitään, mikä haittaisi Venäjän turvallisuutta. Mutta jos ei ole aikomuksia, miksi tuoda sotilaskoneisto kynnyksellemme? Tässä tilanteessa emme voi tehdä johtopäätöksiä aikeista vaan todellisuudesta, jonka näemme omin silmin”, Lavrov sanoo DN:lle.

Venäjä on aiemmin kertonut huolestaan venäläisvähemmistön asemasta Baltian maissa. Ukrainalle kuuluvan Krimin liittäminen Venäjään ja Venäjän tuki Itä-Ukrainan separatisteille on kasvattanut Baltian maissa pelkoa Venäjän voimakkaasta puuttumisesta niiden sisäisiin asioihin.

Viro, Latvia ja Liettua itsenäistyivät 1990-luvun alussa ja liittyivät yhtenä rintamana Natoon vuonna 2004.

”Kun Neuvostoliitto katosi, ne [Baltian maat] järjestivät kansanäänestykset ja saivat ’mennä rauhassa’. Kukaan ei uhannut niitä. Baltiaa ei yritetty pitää voimakeinoin, vaikka asiasta onkin erilaisia näkemyksiä. Tästä ei ole nähty eikä kuultu mitään kiitollisuutta”, Lavrov sanoo DN:lle.

Ruotsissa paljon huomiota herättäneet sukellusvenehavainnot Lavrov kuittaa toteamalla, että ei ole saanut nähtäväkseen todisteita venäläisten osallisuudesta.

”Lehtien etusivuilla näkee tyypillisesti sensaatiojuttuja, joiden mukaan on löydetty venäläisiä sukellusveneitä. Mutta kun joidenkin viikkojen päästä käy ilmi, että kyse ei ollut venäläisistä eikä sukellusveneistä, juttu haudataan lehden takaosaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat