Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija HSTV:ssä: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin

Äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen analysoi HSTV:n haastattelussa maahanmuuttovastaisen liikehdinnän kansainvälistymistä ja tulevaisuutta.

Ulkomaat
 
Tutkija: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin
Tutkija: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin
Äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen analysoi HSTV:n haastattelussa maahanmuuttovastaisen liikehdinnän kansainvälistymistä ja tulevaisuutta. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Matti Nousiainen.

Katupartiotoimintaa harjoittava Soldiers of Odin leviää useisiin maihin, koska sen toiminta on helposti kopioitavissa ja sovellettavissa vaihteleviin paikallisiin olosuhteisiin, sanoo äärioikeistoa tutkinut Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta HSTV:n haastattelussa.

Kansainvälistyminen on ollut äärioikeistolaisille liikkeille piristysruiske, sillä marginaalissa olleen ideologian kannattajat eri maissa ovat saaneet toisiltaan vertaistukea ja oppia, Kotonen sanoo.

”Soldiers of Odin on helposti kopioituva, Facebookin kautta leviävä ryhmä. Koska ryhmällä ei ole tarkkaa ideologista määrittelyä, sen on ollut helppo perustaa paikallisia ryhmiä. Sitä voidaan soveltaa paikallisiin olosuhteisiin ja kontekstiin.”

Viime syksynä Suomessa perustettu Soldiers of Odin on omien sanojensa mukaan levittäytynyt jo pariin kymmeneen maahan. Odinistit sanovat toimivansa poliisin apuna turvaamassa katujen rauhaa, mutta Suomessa poliisi suhtautuu järjestön toimintaan kielteisesti.

Katupartiointi käynnistyi, kun Euroopan maihin saapui viime syksynä ennätysmäärä pakolaisia.

Kotosen mukaan Soldiers of Odin kytkeytyy äärioikeistolaiseen alakulttuuriin, vaikka järjestöllisestä yhteistyöstä esimerkiksi Suomessa toimivaan uusnatsistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen ei ole näyttöä.

”Jos katsotaan odinisteja Norjassa ja Ruotsissa, niin suurella osalla toimijoista äärioikeisto- tai natsitausta”, Kotonen sanoo.

Soldiers of Odinin suomalainen perustaja on toiminut Suomen vastarintaliikkeessä.

Soldiers of Odinista on tullut kansainvälinen liike, mutta Kotosen mukaan ryhmiä yhdistää nimenomaan valkoisen Euroopan puolustaminen.

”Joillekin odinisteille kysymys on pikemminkin valkoisesta Suomesta ja siitä, että taistellaan valkoisen Euroopan puolesta. Silloin kansallisuusrajat eivät ole määrittävä tekijä, vaan etninen tausta.”

Helsingissä partioivan Soldiers of Odinin jäsenistä suuri osa on virolaisia. Kotosen mukaan tämä ei ole yllättävää, sillä Virossa katupartiointi on ollut suosittua jo parinkymmenen vuoden ajan.

Kotonen näkee, että Euroopan pakolaiskriisin myötä kansainvälistynyt Soldiers of Odin on tavallaan piristänyt vanhoja äärioikeistolaisia ideologioita, joita on tähän asti eri maissa pidetty marginaalissa. Suomen Soldiers of Odin on saanut kansainvälistymisen myötä myös taloudellista hyötyä, hän arvioi.

”Puhutaan ideologioista, jotka on koettu marginaalisiksi ja joita on hyljeksitty eri yhteiskunnissa. Kansainvälisten yhteyksien kautta on saatu vertaistukea, apua ja oppia – joskus myös taloudellista hyötyä, niin kuin Odinien osalta voidaan todeta. Ehkä heidän hupparimyyntinsä on saanut kansainvälisen yhteistyön kautta jonkinlaista lisävauhtia.”

Soldiers of Odinin ja muiden äärioikeistolaisten liikkeiden tulevaisuus riippuu Kotosen mukaan siitä, miten ryhmät onnistuvat organisoitumaan ja kuinka tarpeellisiksi ne koetaan. Hän uskoo, että Suomessa esimerkiksi maahanmuuttoa ja islamia vastustava Rajat kiinni -liike pyrkii saamaan vaikutusvaltaa ensi vuoden kunnallisvaaleissa.

”Olennaista on se, miten talouskriisi ja pakolaiskriisi kehittyvät, eli onko näille ryhmille jatkossa kysyntää. Jos tilanne eskaloituu entisestään, markkinarakoa voi tulla lisääkin”, Kotonen arvioi.

”Toinen kysymys on se, että miten ryhmät pystyvät organisoimaan oman toimintansa siten, että heillä on mielekästä tekemistä ja että he tuntevat saavansa tavoitteitaan läpi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat