Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Belgian poliisilla oli tietoa Pariisiin iskeneistä terroristiveljeksistä jo 2014, mutta ”mitään ei tehty”

Tieto on kiusallinen Belgian päättäjille, joita on syytetty monista virheistä Brysselissä viime kuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Belgian poliisi vartioi poliisin päämajan sisäänkäyntiä Salah Abdeslamin pidätyksen jälkeen 19. maaliskuuta.
Belgian poliisi vartioi poliisin päämajan sisäänkäyntiä Salah Abdeslamin pidätyksen jälkeen 19. maaliskuuta. Kuva: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Bryssel

Belgian poliisi tiesi jo puolivälissä vuotta 2014, että Pariisin viime marraskuun terrori-iskuihin osallistuneet Abdeslamin veljekset suunnittelivat ”peruuttamatonta tekoa”, Politico-verkkolehti kertoo.

Lehti on saanut käsiinsä Belgian poliisiviranomaisia valvovan Comité P -laitoksen salaisen raportin, jonka mukaan Abdeslamin veljesten aikeista kootulle muistiolle “ei tehty mitään” ennen Pariisin terrori-iskuja, joissa sai surmansa 130 ihmistä.

Tieto uudesta poliisimöhläyksestä on kiusallinen Belgian päättäjille, joita on syytetty monista virheistä Brysselissä viime kuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen tekijät kietoutuvat samaan verkostoon, joka on saanut valmistella tekojaan vuosien ajan Brysselin Molenbeekin lähiössä.

REUTERS
Salah Abdeslam pidätettiin poliisirynnäkössä Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa 18. maaliskuuta.
Salah Abdeslam pidätettiin poliisirynnäkössä Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa 18. maaliskuuta.

Belgian sisäministeri Jan Jambon ja oikeusministeri Koen Geens ilmoittivat eroavansa maaliskuussa, kun kävi ilmi, että Turkki oli viime vuonna kertonut Belgian viranomaisille karkottamastaan jihadistista, joka oli yksi Brysselin itsemurhapommittajista.

Pääministeri Charles Michel ei hyväksynyt ministereiden eroa.

Politicon mukaan Belgian poliisilla oli jo viime vuoden helmikuusta lähtien hallussaan tietokoneita, muistikortteja ja puhelindataa, jotka liittyivät Abdeslamin veljeksiin. Näitä tietoja ei hyödynnetty ennen Pariisin terrori-iskuja, eikä edes niiden jälkeen.

Belgialainen Le Soir -lehti kertoi tiistaina, että syyttäjäviranomaiset olivat alkuvuodesta 2015 vaatineet Abdeslamin veljesten puheluita ja sähköpostiliikennettä tarkkailuun, koska heidän epäiltiin suunnitelleen matkaa Syyriaan. Pyyntöä ei hyväksytty resurssipulan ja muiden selitysten takia.

Huhtikuussa 2015 poliisissa päätettiin, että Abdeslamin veljesten muistio voidaan siirtää hyllyyn pölyttymään.

REUTERS
Salah Abdeslam etsintäkuulutuskuvassa.
Salah Abdeslam etsintäkuulutuskuvassa.

Brahim Abdeslam räjäytti itsensä Pariisin terrori-iskuissa. Hänen veljensä Salah Abdeslam puolestaan pakeni takaisin Brysseliin. Pariisin iskujen jälkeen Belgia komensi armeijan Brysselin kaduille ja kaupunki eli kuukausien ajan eri asteisissa hälytystiloissa.

Belgialaiset ja muut pöyristyivät, kun Abdeslam pidätettiin lopulta vain puolen kilometrin päässä aiemmasta kodistaan Molenbeekin lähiössä 18. maaliskuuta.

“Nappasimme hänet”, juhli Belgian siirtolaisasioiden ministeri Theo Francken Twitter-viestissään.

Juhlat jäivät lyhyeksi, sillä vain neljä päivää myöhemmin Abdeslamin tuttavat iskivät Brysselin lentokentälle ja EU-kortteleissa sijaitsevalle Maelbeekin metroasemalle. 32 ihmistä ja kolme terroristia kuoli iskuissa.

Syyriassa ja Irakissa toimiva Isis-äärijärjestö ilmoitti olevansa sekä Pariisin että Brysselin iskujen takana.

Kolmen kielialueen Belgian hallintomalli on erittäin sekava useine eri aluehallituksineen. Poliisivoimien pirstaleisuutta on usein soimattu syyksi siihen, miksi ääri-islamistit ovat voineet tehdä pesän Brysselin lähiöihin ja muualle maahan.

Yksistään Brysselissä on kuusi eri poliisipiiriä, minkä lisäksi kaupunki jakautuu 19 kuntaan, joilla on oma pormestarinsa. Tieto viranomaisilta toiselle kulkee hitaasti, jos ollenkaan, ja näyttää hukkuvan usein matkalla.

Euroopan parlamentille maanantaina puhunut sisäministeri Jan Jambon myönsi, että Belgian terrorismin vastaiset toimet olisivat tehokkaampia, jos maassa olisi vain yksi poliisipiiri.

“Tämä on Belgian poliittinen ongelma ja minun on oltava rehellinen, ei tätä ole niin helppo korjata”, Jambon totesi europarlamentaarikoille.

Jambon myös puolusti Belgian otteita terroristien jahtaamisessa. Hänen mukaansa belgialaisviranomaiset ovat jakaneet kolmanneksi eniten jihadisteihin liittyvää tietoa EU:n alaiselle Europolille.

Runsaan 11 miljoonan asukkaan Belgiasta on lähtenyt väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin mistään Euroopan maasta islamistiradikaaleja taistelemaan Syyrian sotaan. Lähtijöitä on joidenkin arvioiden mukaan ollut viisisataa, joista arviolta 130 on palannut Belgiaan.

Maan kyky integroida maahanmuuttajia tai heidän jälkipolveaan on joutunut kyseenalaiseen valoon. Esimerkiksi Salah Abdeslam syntyi Brysselissä, samoin Brysselin terrori-iskuihin osallistuneet veljekset Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui.

Salah Abdeslam siirrettiin keskiviikkona Belgiasta Ranskaan oikeudenkäyntiä varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat