Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin rahoitus sakkaa – jihadistijärjestö on siirtynyt kalatalouteen ja autokauppaan

Uudetkin tulonlähteet tuottavat Isisille miljoonien eurojen kuukausitulot, irakilainen raportti paljastaa.

Ulkomaat
 
Azad Lashkari / Reuters
Kuva: Azad Lashkari / Reuters

Jihadistijärjestö Isis on öljykenttien menettämisen jälkeen joutunut siirtymään muun muassa kalanviljelyyn ja käytettyjen autojen kauppaan rahoittaakseen toimintaansa, Irakin viranomaiset kertoivat torstaina.

”Islamilaisen kalifaatin” Irakiin ja Syyrian perustanut järjestö on ajautunut viime kuukausina rahoitusvaikeuksiin, koska se on menettänyt taisteluissa merkittäviä öljyn- ja kaasuntuotantoalueita Irakissa.

Syyrian puolella Isisillä on kuitenkin yhä hallussaan merkittäviä öljykenttiä.

Turvallisuusasiantuntijat ovat aiemmin arvioineet, että radikaali islamistijärjestö ansaitsee vuodessa lähes kolme miljardia euroa pimeillä öljy- ja kaasumarkkinoilla.

Järjestö näyttää kuitenkin sopeutuneen tilanteeseen ja löytäneen uusia rahoituskeinoja, Irakin hallituksen torstaina julkaisemassa raportissa todetaan.

”Sen jälkeen kun armeija on valloittanut useita öljykenttiä, joita Daesh [Isisin arabiankielinen nimi] käytti toimintansa rahoittamiseen, järjestö on keksinyt uudenlaisia keinoja maksaa taistelijoilleen ja rahoittaa toimintaansa”, uutistoimisto Reuters siteeraa raporttia.

Yksi uusista rahoitusmuodoista on kalastus, joka tuottaa järjestölle varsin mittavia tuloja. Kalastaminen ja kalanviljely Bagdadin pohjoispuolella sijaitsevilla järvillä tuottaa raportin mukaan Isisille miljoonia euroja kuussa.

Irakin kalafarmit olivat tulonlähde jo Isisin edeltäjälle Irakin al-Qaidalle. Jihadistien pyörittämä kalakauppa tuli Irakin viranomaisten tietoon vasta tänä vuonna.

Kalakaupan ohella Isis rahoittaa toimintaansa verottamalla maanviljelijöitä. Lisäksi Isis on löytänyt uusia tulonlähteitä käytettyjen autojen myynnistä sekä ottamalla käyttöönsä vanhoja tehtaita, jotka ovat aiemmin olleet Irakin hallituksen hallinnassa, raportti toteaa.

Raporttiin on kerätty tietoja muun muassa kuulustelemalla pidätettyjä Isisin jäseniä.

Raportin mukaan Isisin jihadistit saavat terroristijärjestöltä palkan lisäksi asumistukea, lapsilisää sekä toisinaan bonuspalkkioita.

Esimerkiksi Mosulin kaupungin kesällä 2014 vallanneille jihadisteille maksettiin onnistuneesta hyökkäyksestä tuhannen dollarin kertapalkkio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat