Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helikopteri syöksyi maahan Norjan rannikolla – poliisi olettaa kaikkien 13 ihmisen kuolleen

Illalla Norjan ja Britannian lentoturvallisuusviranomaiset määräsivät turmakopterin mallin lentokieltoon. Kopteri oli Airbusin valmistama EC225LP.

Ulkomaat
 
Helikopteri mereen Norjassa
Helikopteri mereen Norjassa
13 ihmistä oli kyydissä, kun helikopteri putosi mereen Norjan länsirannikolla. Kuva Reuters

Norjalainen öljy-yhtiö Statoil keskeytti perjantaina helikopteriliikenteen, kun sen Gullfaks B -öljynporauslautalta mantereelle tulossa ollut kopteri syöksyi alas ja tuhoutui täysin Bergenin edustalla.

Illalla Norjan ja Britannian lentoturvallisuusviranomaiset määräsivät turmakopterin mallin lentokieltoon. Kopteri oli Airbusin valmistama EC225LP.

Norjalaiset viranomaiset eivät kuitenkaan arvioineet turman syytä vielä perjantaina. Illalla tiedettiin vain, että sää oli onnettomuushetkellä hyvä.

Turmakopterissa oli 11 matkustajaa ja 2 miehistön jäsentä. Poliisi arveli, että kaikki kopterissa olleet kuolivat. Viranomaiset olivat illalla kuitenkin löytäneet vasta 11 ihmisen ruumiit.

Joka tapauksessa onnettomuus oli Norjan vakavin kopteriturma sitten vuoden 1978.

Kopterissa oli 11 norjalaista, yksi britti ja yksi italialainen. Matkustajat olivat vierailleet Gullfaksin öljy- ja kaasukentillä, josta he olivat palaamassa takaisin mantereelle. Kopterissa oli Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan ihmisiä seitsemästä yhtiöstä.

Helikopteri oli jo lähellä määränpäätään Bergeniä, kun se syöksyi alas Turøyn saaren kohdalla hieman ennen kello 13 Suomen aikaa.

Monet norjalaismedian haastattelemat silminnäkijät kertoivat nähneensä helikopterin roottorin irronneen kesken lennon.

”Sitten kopteri kääntyi pohjoiseen ja näin, että kopterin katolla paloi. Siinä kohtaa, jossa roottori oli ollut kiinni”, John Atle Sekkingstad sanoi Bergens Tidende -lehdelle.

Norjalainen televisiokanava TV 2 näytti illalla turmapaikalla kuvatun videon, jossa näkyi yksinään ilmassa kieppuva roottori.

Onnettomuuspaikalla näkyi paksua savua turman jälkeen. Kopteri syöksyi kivikkoon ja syttyi palamaan.

Roottorin osat päätyivät pienelle luodolle Turøyn ja Toftøyn saarten välissä. Kopterin runko oli ainakin osittain kuuden metrin syvyydessä.

Tutkijat alkoivat nostaa kopterin osia jo perjantai-iltana.

Tuhoutuneen kopterin osien putoaminen saarelle ja matalaan helpottaa tutkintaa, arveli Suomen Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen perjantaina julkisuudessa olleita tietoja.

Illalla norjalaisviranomaiset vahvistivatkin, että kopterin lentoa tallentaneet niin sanotut mustat laatikot on jo löydetty.

Aaltosen mukaan Suomi on valmis auttamaan tutkinnassa, jos Norja sitä pyytää. Suomi saattaa myös tarjota apuaan.

”Meillä on hyvin läheinen yhteistyö Pohjoismaiden onnettomuustutkintojen välillä.”.

Turmakopteri oli kanadalaisen CHC-kopteripalvelun EC225 LP Super Puma -mallinen kopteri, johon mahtuu 19 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä.

Konetyypille on tapahtunut onnettomuus viimeksi lokakuussa 2012, jolloin pääroottorin vaihteistossa ilmeni vika. Onnettomuudessa ei kuollut ketään.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi perjantaina, että samanlaisen helikopterin roottorista alkoi tihkua öljyä käynnistyksen jälkeen maaliskuun lopussa. NRK:n lähteen mukaan silloin sen oli vain sanottu olleen tyyppivika. VG-lehti taas kertoi viranomaislähteeseen vedoten, että onnettomuuskopterin määräaikaishuoltoa oli siirretty kaksi kertaa eteenpäin.

EC225 Super Puma pohjautuu osin saman valmistajan AS332 Super Puma -malliin. Sellaisia on Suomessa Rajavartiolaitoksella. Kyse on kuitenkin eri kopterityypeistä.

Norjan onnettomuudessa kuoli todennäköisesti lähes yhtä monta ihmistä kuin Copterlinen vuorokopterin turmassa 2005. Tallinnasta Helsinkiin matkalla olleen Sikorsky S-76 -helikopterin tuhossa kuoli silloin 14 ihmistä.

Statoil ilmoitti perjantai-iltana, että se on keskeyttänyt tuotannon Pohjanmerellä sijaitsevalla Gullfaks B -lautalla, jolta turmakopteri oli lentämässä mantereelle.

Norjan pääministeri Erna Solberg kuvaili Twitterissä onnettomuusuutista kauheaksi ja kertoi pitävänsä itsensä ajan tasalla.

SCANPIX
Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Bergenin edustalla.
Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Bergenin edustalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat