Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisasiantuntija povaa: Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyys saisi Venäjän sijoittamaan jopa neutroniaseita Itämerelle

Ruotsi, Viro ja Suomi muodostavat yhtenäisen liittouman, joka uhkaa Venäjän meriyhteyttä Kaliningradiin, arvioi dosentti Aleksei Fenenkoa Moskovan yliopistosta.

Ulkomaat
 
Yhdysvaltojen merivoimat
Tilanne Itämerellä on ollut kireä viime aikoina. Venäläishävittäjä häiriköi ylilennoilla amerikkalaista sotalaivaa huhtikuussa.
Tilanne Itämerellä on ollut kireä viime aikoina. Venäläishävittäjä häiriköi ylilennoilla amerikkalaista sotalaivaa huhtikuussa. Kuva: Yhdysvaltojen merivoimat

Pietari. Moskovan yliopiston maailmanpolitiikan laitoksen dosentti Aleksei Fenenko arvioi, että Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyys saisi Venäjän tuomaan jopa neutroniaseita Itämerelle.

”Tilanne voisi kääntyä meille vielä huonommaksi kuin vuonna 1939. Muistutan, että tuolloin Viro ja Suomi käytännössä sulkivat Suomenlahden vesialueen, minkä tuloksena laivastomme jäi kirjaimellisesti ’lukkojen taakse’. Mutta nyt, jos Ruotsi tai Suomi liittyisivät Natoon, tilanne olisi vielä huonompi. Ruotsi, Viro ja Suomi muodostavat yhtenäisen liittouman, joka uhkaa meriyhteyttämme Kaliningradiin”, Fenenko totesi uutistoimisto Ria Novostin haastattelussa.

”Mitä tulee toimenpiteisiin, uskon, että Kaliningradissa sijaitsevaa Itämeren laivastoa vahvistetaan rajusti. Sinne voidaan sijoittaa taktisia ydinaseita tai jopa neutroniaseita. Tämä on todellakin erittäin vakava kysymys, joka voi uhata alueellista yhtenäisyyttämme”, Fenenko sanoi.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti julkaisi uutisen torstain ja perjantain välisenä yönä, kun Suomessa odotetaan tänään Nato-selvitystä. Jutussa Suomen selvitystä ei mainita, vaan siinä haetaan kommentteja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Aiemmin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi sanomalehti Dagens Nyheterille, että Venäjä ryhtyisi toimiin pohjoisilla rajoillaan, jos Ruotsi liittyisi Natoon.

Haastattelussa Fenenko on huolissaan siitä, että Ruotsin Nato-jäsenyys vaikeuttaisi Venäjän toimintavapautta Itämerellä. Lisäksi hän kuvaa, että Ruotsilla on ”merkittävä sotilaallinen potentiaali”, joka Venäjään verrattuna ei ole kovin vahva, mutta Baltian maihin verrattuna kyllä.

”Ruotsin Nato-jäsenyys nostaa esiin kysymyksen siitä, kuinka lähelle Leningradin aluetta sotilastukikohdat sijoittuvat”, hän jatkoi.

Leningradin alue ympäröi Pietaria ja ulottuu lännessä Suomen rajalle.

”Tietenkin se vaatii meiltä puolustuspolitiikan jyrkkää uudelleenarviointia, jossa otetaan huomioon ydinaseet”, hän totesi.

Suomessa venäläisasiantuntijan kommentin uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Venäläiset sotilasasiantuntijat olivat ulkoministerinsä kanssa yhtä mieltä siitä, että Ruotsin Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän asevoiman vahvistamiseen koko Luoteis-Venäjällä.

”Ruotsin mahdollisen Natoon liittymisen valossa tulisi voimistaa Venäjän asevoimia Luoteis-Venäjällä ja lisäksi uudistaa Itämeren laivaston taistelukykyä aluksilla ja sukellusveneillä, jotka varustetaan Kalibr-luokan ohjuksilla”, Natsionalnaja oborona eli Kansallinen puolustus -lehden päätoimittaja Igor Korottšenko sanoi Ria Novostille.

Lisäksi Venäjän saattaisi Korottšenkon mukaan olla tarpeen muodostaa yksi ohjusprikaati lisää läntisen sotilaspiirin alueelle ja sijoittaa sinne Iskander-M-ohjuksia. Kaliningradiin tuotaisiin Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmiä.

Maltillisen keskustelunavaajan roolin otti Venäjän parlamentin ylähuoneen puolustus- ja turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja Frants Klintsevitš.

Hänen mielestään Ruotsin Nato-jäsenyys tuskin olisi sotilaallinen uhka Venäjälle, koska Venäjä on kehittänyt asevoimiaan viime vuosina. Sen sijaan se muuttaisi geopoliittisia asemia, koska hän näkee Ruotsin ”ikuisen puolueettomuuden” maana. Klintsevitš luonnehtii uutistoimisto Tassille käännettä ”vanhan maailman lopuksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat