Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sergei Lavrov harhautti puhuessaan Baltian vapautumisesta

Toisin kuin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väittää, Baltian maat eivät itsenäistyneet Neuvostoliitosta ilman väkivaltaa ja sen uhkaa.

Ulkomaat
 
SERGEI KARPUKHIN
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui keskiviikkona turvallisuuspoliittisessa konferenssissa Moskovassa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui keskiviikkona turvallisuuspoliittisessa konferenssissa Moskovassa. Kuva: SERGEI KARPUKHIN

Tallinna Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti perjantaina ilmestyneen Dagens Nyheterin haastattelussa, että Baltian maat olisivat saaneet vapautua Neuvostoliitosta ”rauhassa” ilman väkivallan uhkaa.

”Kun Neuvostoliitto hajosi, ne järjestivät kansanäänestyksensä ja saivat mennä ’rauhassa’, kukaan ei uhannut niitä. Ei ollut minkäänlaista yritystä pitää Baltia väkivallan avulla, vaikka kysymyksestä oli erilaisia näkemyksiä. Tästä ei ole näkynyt eikä kuulunut minkäänlaista kiitollisuutta”, sanoi Lavrov.

Väite on ilmeisen tahallaan harhaanjohtava. Neuvostoliitto ei ainoastaan uhannut väkivallalla, vaan myös käytti väkivaltaa Baltian maiden itsenäisyyttä puoltanutta siviiliväestöä vastaan.

Kansainvälisesti tunnetuin esimerkki neuvostojoukkojen käyttämästä väkivallasta on verilöyly Vilnan televisiotornilla 13. tammikuuta 1991.

Neuvostojoukot ajoivat panssaroiduilla ajoneuvoilla televisiotornin ympärille muurin muodostaneen siviiliväestön keskelle ja alkoivat ampua. Paikalla kuoli neljätoista ihmistä.

Kuvat väkivaltaisuuksista Vilnassa levisivät television ja lehdistön kautta ympäri maailmaa. Ne lisäsivät ymmärrystä Baltian maiden kansojen itsenäisyyspyrkimyksiä kohtaan ja vähensivät Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatšobvin suosiota.

Viikko Vilnan verilöylyn jälkeen samankaltaiset tapahtumat toistuivat Riiassa, jossa Neuvostoliiton sisäministeriön alainen erikoisjoukko Omon tappoi viisi ihmistä.

Kesällä 1991 Omon ampu seitsemän Liettuan tullin ja poliisin edustajaa Medininkain raja-asemalla. Liettuassa ja Latviassa muistetaan joka vuosi itsenäistymisen aikaisia kuolonuhreja kukin ja kynttilöin. Virossa kuolonuhreja ei ollut, mutta väkivallan uhalta ei vältytty.

Historian tutkijoilla ei ole kiistaa Vilnan ja Riian verilöylyistä.

”Lavrovin lausunto kertoo siitä viime aikojen suuntauksesta, että Venäjä on ottamassa itselleen Neuvostoliiton perinnön puolustajan roolin”, arvioi Baltian politiikan professori Andres Kasekamp Tarton yliopistosta

Pari kuukautta Vilnan ja Riian verilöylyjen jälkeen Baltian maat järjestivät itsenäistymisestä kansanäänestyksen. Kansanäänestyksellä ei ollut Neuvostoliiton johdon siunausta toisin kuin Lavrov antaa ymmärtää.

Liettuassa itsenäistymistä tuki 91 prosenttia, Latviassa 74 prosenttia ja Virossa 78 prosenttia väestöstä. Väkivaltaisuuksien seurauksena merkittävä osa Baltian maiden venäläisestä väestöstä oli päättänyt tukea niiden itsenäistymistä, Kasekamp kirjoittaa juuri suomeksi pokkaripainoksena ilmestyneessä Baltian historiassa.

”Kansanäänestystä tarvittiin ennen muuta kansainvälistä yleisöä varten. Gorbatšov pyrki leimaamaan itsenäisyyden kannattajat vaaralliseksi ääriliikkeeksi”, sanoo Kasekamp.

Moskova oli alkanut uhkailla Baltian maita jo vuonna 1988, jolloin Viro oli ensimmäisenä neuvostotasavaltana tehnyt suvereenisuusjulistuksen.

Virossa väkivallan uhka oli ilmeisin elokuussa 1991 Moskovan vallankaappauksen aikana, kun panssaroidut miehistönkuljetusvaunut vyöryivät Pihkovan tukikohdasta maanteitä Tallinnaan.

Vallankaappauksen epäonnistuttua Baltian maat itsenäistyivät elokuussa 1991 ja useat länsimaat ja Venäjä tunnustivat ne. Ne siis itsenäistyivät Neuvostoliitosta. Neuvostoliitto hajosi vasta joulukuussa 1991.

”Kuinka joku voisi olla kiitollinen liki viisikymmenvuotisesta miehityksestä, kyydityksistä ja murhista”, ihmettelee Kasekamp.

Kasekamp vastaa itse ironisesti:

”Harvat venäläiset ovat osoittaneet kiitollisuutta, että Baltian maiden itsenäistymispyrkimysten ansiosta venäläiset itsekin vapautuivat totalitaarisen kommunistisen hallinnon alta.”

Väkivallan uhka ei loppunut Neuvostoliiton hajoamiseen. Venäjän joukot vetäytyivät Virosta elokuussa 1994.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat