Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kemistä johdettu Soldiers of Odin -liike leviää kaikkialle Eurooppaan – tällaisia ovat Saksan ja Pohjoismaiden partiot

Kemistä käsin johdetaan kansainvälistä katupartioiden verkostoa. Saksaan on kasvanut suuri ja hajanainen ryhmä. Pohjoismaissa Soldiers of Odin -liike riitelee keskenään.

Ulkomaat
 
Heiko Junge / Reuters
Norja: Poliisit tekivät ruumiintarkastuksen Soldiers of Odinin jäsenelle Drammenissa helmikuussa.
Norja: Poliisit tekivät ruumiintarkastuksen Soldiers of Odinin jäsenelle Drammenissa helmikuussa. Kuva: Heiko Junge / Reuters

Soldiers of Odinin katupartioiden perustamisesta Kemissä viime lokakuussa ei ehtinyt kulua kuin pari kuukautta, kun siitä oli tullut kansainvälinen liike.

Kemiläiset aloittivat katupartioinnin, kun irakilaisia pakolaisia alkoi tulla Tornion kautta viime syksynä maahan. HS kertoi Helsingissä partioivista virolaisista Soldiers of Odineista perjantaina.

Soldiers of Odin kertoo haluavansa puuttua tilanteisiin, joissa maahanmuuttajat häiritsevät suomalaisia kaduilla.

Kemistä vedellään Soldiers of Odinin lankoja

Liike on levittäytynyt talven aikana Suomen Kemistä lähes kaikkialle Eurooppaan. Soldiers of Odinilla on toimivat osastot Suomen lisäksi ainakin 13:ssa Euroopan maassa ja niiden lisäksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

Miten idea on levinnyt Kemistä ulkomaille? Monissa maissa, kuten Irlannissa ja Saksassa, Soldiers of Odinin katupartioista kiinnostuivat ensin ulkosuomalaiset. Virolaisista jäsenistä moni työskentelee tai asuu Suomessa.

Kölnin uudenvuodenyön massa-ahdistelu vaikutti Saksassa, mutta myös muissa maissa ilmapiiriin niin, että ajatus katupartioista osui hedelmälliseen maaperään.

Hierarkiassa ulkomaiset ryhmät ovat Suomen liikkeen alaisuudessa. Ne toimivat pitkälti Facebookin salattuina ryhminä – niihin liitetään uudet jäsenet. Jokaisessa maassa on yksi johtaja, joka on suorassa yhteydessä Suomeen.

HS:n tietojen mukaan Kemissä tehdään päätökset siitä, miten vastuualueet jaetaan kussakin maassa. Tiedot perustuvat Soldiers of Odin -liikettä seuranneen henkilön haastatteluun.

Kemistä käsin toimiva liikkeen johtoryhmä on rakentanut parissa kuukaudessa kansainvälisen verkoston, jossa idea kopioidaan erilaisiin maihin, lähes kuten toimilupa franchising-yrityksessä. Katupartion idea on monistettu samaan tapaan ulkomaille.

Tutkija: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin
Tutkija: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin
Äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen analysoi HSTV:n haastattelussa maahanmuuttovastaisen liikehdinnän kansainvälistymistä ja tulevaisuutta. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Matti Nousiainen.
Levityksessä logot ja ulkomaalaisvastaisuus

HS:n tietojen mukaan Kemin-johto valvoo tarkkaan Soldiers of Odin -logon käyttöä. Jäsenille myydyistä huppareista ja t-paidoista jokaisen osaston pitää maksaa 25 prosentin osuus Suomeen. Kemin-johto myös ohjeistaa ja puuttuu toimintatapoihin.

Liike itse korostaa partioivansa yleisen rauhallisuuden puolesta, mutta kaikkialla Euroopassa se on vetänyt puoleensa maahanmuuttajien vastustajia ja myös rasisteja tai äärioikeistolaisia.

Saksassa jäsenkunta on kirjava

Saksassa liikkeeseen on liittynyt sen helmikuisen perustamisen jälkeen noin kuusisataa aktiivia, mikä on lähes sama kuin Suomen jäsenmäärä.

Mukana on jäseniä, joilla tiedetään olevan yhteydet myös Saksan uusnatsipiireihin. Myös liivijengiläisiä on tullut mukaan Soldiers of Odinin toimintaan. Vain osa alueellisista alaryhmistä Saksassa tarkistaa, kuka jäseneksi pyrkivä ihminen on. Support- eli kannatusjäsenten odotetaan todistavan sitoutuvansa toimintaan, ennen kuin he saavat täyden jäsenyyden.

Saksan Soldiers of Odin -liikkeessä sisäisiä riitoja aiheuttaa muun muassa se, kuinka jäsenet suhtautuvat avoimeen rasismiin.

Liikettä seuranneen nimettömänä pysyttelevän haastateltavan mukaan Saksassa tunnuksia ei käytetä niin avoimesti kuten Suomessa tai Virossa. Saksassa logo ja visuaalinen ilme vievät ihmisten ajatukset hyvin nopeasti kiellettyihin uusnatsijärjestöihin.

Partiot kävelevät Saksassa jo kymmenillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Keski-Saksassa on oma ryhmänsä, samoin Ruhrin alueella, Hessenissä, Baden-Württenbergissä, Ulmin kaupungissa, Berliinissä, Hampurissa ja useilla pienemmillä paikkakunnilla.

Ryhmien koko vaihtelee ja samoin niiden toiminta-alueet. Suurimmat kattavat kokonaisen osavaltion alueen.

Ruotsissa jäsenillä äärioikeistotaustaa

Ruotsissa toimintaa on ollut useilla paikkakunnilla, muun muassa Tukholmassa, Malmössä, Göteborgissa ja Boråsissa. Taalainmaalla Soldiers of Odin lakkautettiin hiljattain.

Lehtitietojen mukaan jäsenet olivat kokeneet, että heitä ja heidän perheenjäseniään oli uhkailtu.

Ruotsin rasisminvastaisen Expo-järjestön kartoituksen mukaan jäsenillä on taustallaan rikoksia, kuten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, pahoinpitelyjä, huumausainerikoksia ja aseenkantoon liittyviä rikoksia.

Expo on käynyt läpi tarkemmin ryhmän Tukholman-jäseniä. Osa heistä on osoittanut verkossa tukeaan erilaisille äärioikeistolaisille tai rotuideologisille ryhmille.

Södertäljeläisellä Soldiers of Odin -johtajalla Mikael Johanssonilla on taustaa äärioikeistolaisessa Nationaldemokraterna-puolueessa.

Nykyisin jo lakkautettu puolue irtautui aikanaan ruotsidemokraateista. Johansson ei vastannut haastattelupyyntöihin.

Norjassa ja Tanskassa riitoja linjasta

Norjassa Soldiers of Odinit ajautuivat hieman perustamisensa jälkeen riitoihin, ja järjestön ensimmäinen johtaja Ronny Alte jätti liikkeen.

Tämän jälkeen järjestöä on johtanut 28-vuotias Steffen Larsen. Kumpikaan ei ole suostunut haastateltavaksi.

Alten ero johtui lehtitietojen mukaan siitä, että hän olisi vastustanut äänekkäästi oslolaisten muslimien perustamaa vastaryhmää ”Soldiers of Allahia”. Alte viestitti HS:lle, että hän jätti liikkeen, ”koska se on islam-myönteinen ja näyttää vasemmistolaiselta”.

Larsen on Verdens Gang -lehden mukaan tuomittu useista rikoksista: ryöstöstä, varkaudesta, luvattomasta aseenkannosta julkisella paikalla, rattijuopumuksesta, poliisin uhkailusta ja varastetun poliisiunivormun vastaanottamisesta. Itse hän toteaa lehdelle, että hän on sovittanut tekonsa kärsimällä tuomionsa.

Tanskassakin liike riitautui, ja osasto lakkautettiin. Nykyään Tanskaan on perustettu uusi ryhmä.

Marko Mumm
Viro: Soldiers of Odin aikoo aloittaa katupartioinnin Tallinnassa. Viron-ryhmää johtaa Indrek Olm.
Viro: Soldiers of Odin aikoo aloittaa katupartioinnin Tallinnassa. Viron-ryhmää johtaa Indrek Olm.
Stefan Jerrevång / Aftonbladet
Ruotsi: Norrmalmstorgilla Tukholmassa järjestetyssä mielenosoituksessa näyttäytyi Soldiers of Odinin jäseniä.
Ruotsi: Norrmalmstorgilla Tukholmassa järjestetyssä mielenosoituksessa näyttäytyi Soldiers of Odinin jäseniä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat