Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soldiers of Odin on helposti kopioitavissa

Äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen analysoi HSTV:n haastattelussa maahanmuuttovastaisen liikehdinnän kansainvälistymistä ja tulevaisuutta.

Ulkomaat
 
Tutkija: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin
Tutkija: Soldiers of Odin leviää, koska sitä on helppo kopioida ja soveltaa uusiin ympäristöihin
Äärioikeistoa tutkiva Tommi Kotonen analysoi HSTV:n haastattelussa maahanmuuttovastaisen liikehdinnän kansainvälistymistä ja tulevaisuutta. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Matti Nousiainen.

Katupartiotoimintaa harjoittava Soldiers of Odin on levinnyt ulkomaille, koska sen toiminta on helposti kopioitavissa, äärioikeistoa tutkinut Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta sanoo HSTV:n haastattelussa.

”Soldiers of Odin on helposti kopioituva, Facebookin kautta leviävä ryhmä. Koska ryhmällä ei ole tarkkaa ideologista määrittelyä, sen on ollut helppo perustaa paikallisia ryhmiä. Sitä voidaan soveltaa paikallisiin olosuhteisiin ja kontekstiin.”

Viime syksynä Suomessa perustettu Soldiers of Odin on omien sanojensa mukaan levittäytynyt jo pariinkymmeneen maahan. Toiminta käynnistyi, kun Eurooppaan saapui viime syksynä ennätysmäärä pakolaisia.

Kotosen mukaan Soldiers of Odin kytkeytyy kansainväliseen äärioikeistolaiseen alakulttuuriin.

”Jos katsotaan odinisteja Norjassa ja Ruotsissa, niin suurella osalla toimijoista äärioikeisto- tai natsitausta.”

Myös liikkeen suomalainen perustaja on toiminut uusnatsistisessa Suomen vastarintaliikkeessä.

Soldiers of Odinista on tullut kansainvälinen, mutta Kotosen mukaan ryhmiä yhdistää nimenomaan valkoisen Euroopan puolustaminen.

”Joillekin odinisteille kysymys on pikemminkin valkoisesta Suomesta ja siitä, että taistellaan valkoisen Euroopan puolesta. Silloin kansallisuusrajat eivät ole määrittävä tekijä, vaan etninen tausta.”

Kotonen näkee, että äärioikeistolaiset ideologiat ovat eri maissa olleet tähän asti marginaalissa. Kansainvälistyminen on ollut piristysruiske, josta Suomen Soldiers of Odin on saattanut saada myös taloudellista hyötyä.

”Puhutaan ideologioista, jotka on koettu marginaalisiksi ja joita on hyljeksitty eri yhteiskunnissa. Kansainvälisten yhteyksien kautta on saatu vertaistukea, apua ja oppia – joskus myös taloudellista hyötyä, niin kuin Odinien osalta voidaan todeta. Ehkä heidän hupparimyyntinsä on saanut kansainvälisen yhteistyön kautta jonkinlaista lisävauhtia.”

Äärioikeistolaisen ja maahanmuuttovastaisen liikkeen tulevaisuus Euroopassa riippuu Kotosen arvion mukaan toisaalta siitä, miten talouskriisi ja pakolaiskriisi saadaan hoidettua ja toisaalta siitä, kuinka liikkeen jäsenet itse kokevat saavansa tavoitteitaan läpi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat