Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA: Sairaalan pommittaminen Afganistanissa ”ei ollut sotarikos” – lääkärijärjestö vaatii puolueetonta tutkintaa

Kymmeniä ihmisiä kuoli Yhdysvaltain ilmaiskujen tuhottua sairaalan viime lokakuussa. Hyökkäys nostatti raivoa maailmalla. Sodan oikeussäännöt kieltävät sairaaloiden pommittamisen.

Ulkomaat
 
JOSH SMITH / REUTERS
Yhdysvaltain joukkojen pommittama sairaala kuvattuna tiistaina Kunduzissa.
Yhdysvaltain joukkojen pommittama sairaala kuvattuna tiistaina Kunduzissa. Kuva: JOSH SMITH / REUTERS

Yhdysvaltain joukkojen tuhoisa ilmahyökkäys sairaalaan Afganistanissa ei ollut sotarikos, toteaa Yhdysvaltain asevoimien oma tutkintaportti.

Asevoimien perjantaina julkistetun raportin mukaan sotilaat eivät tienneet pommittavansa sairaalaa. Kukaan ei joudu rikossyytteisiin hyökkäyksestä.

Josh Smith / Reuters
Pommitettu sairaala kuvattuna tiistaina.
Pommitettu sairaala kuvattuna tiistaina.

Viime lokakuussa tehty sairaalan pommitus Kunduzin kaupungissa herätti raivoa eri puolilla maailmaa. Presidentti Barack Obama joutui esittämään harvinaisen pahoittelun yhdysvaltalaisjoukkojen toimista.

Pommitus tuhosi käytössä olleen sairaalan, jota piti yllä apujärjestö Lääkärit ilman rajoja. Pommit tappoivat 43 ihmistä, joiden joukossa oli henkilökuntaa ja potilaita. Kymmeniä haavoittui.

Mohammad Ismail / Reuters
Ilmaiskuissa haavoittuneita poikia sairaalassa Kabulissa 8. lokakuuta 2015.
Ilmaiskuissa haavoittuneita poikia sairaalassa Kabulissa 8. lokakuuta 2015.

Sisäisen tutkinnan tulokset esitellyt kenraali Joseph Votel sanoi, että ”välikohtaus johtui inhimillisten virheiden, prosessivirheiden ja kalusto-ongelmien yhdistelmästä”.

Votelin mukaan sotilaat luulivat sairaalaa talebankapinallisten tukikohdaksi. Tutkinnassa todettiin, että tietyt sotilaat eivät noudattaneet ”toimintasääntöjä eivätkä sotilaallisen konfliktin lakeja”, mutta kyseessä ei silti ollut sotarikos.

Selitys ei tyydyttänyt Lääkärit ilman rajoja -järjestöä. Lausunnossaan perjantaina se vaati riippumatonta ulkopuolista tutkintaa. Järjestön puheenjohtaja Meinie Nicolain mukaan ”Yhdysvaltain joukot rikkoivat sodankäynnin peruslakeja”.

Nicolai huomautti, että aseellinen joukko ei voi paeta vastuutaan sillä perusteella, oliko hyökkäys tarkoituksellinen vai ei.

Sodan oikeussääntöjä käsittelevät Geneven sopimuksen kieltävät hyökkäykset sairaaloihin ja muiden lääkinnällisiin tarkoituksiin varattuihin paikkoihin. Säännön rikkomusta voidaan pitää sotarikoksena.

Yhdysvaltain asevoimien selvitys toteaa, että sairaala-alueelta ei tulitettu, eikä siellä ollut aseistautuneita henkilöitä. Lääkärit ilman rajoja otti hyökkäyksen alettua Yhdysvaltain joukkoihin ja vaati pommituksen lopettamista. Ilmaiskut kuitenkin jatkuivat vielä 20 minuuttia.

Denis Balibouse / Reuters
Lääkärit ilman rajoja järjesti mielenosoituksen Genevessä 3. marraskuuta, kuukausi Yhdysvaltain ilmaiskujen jälkeen.
Lääkärit ilman rajoja järjesti mielenosoituksen Genevessä 3. marraskuuta, kuukausi Yhdysvaltain ilmaiskujen jälkeen.

Yhdysvaltain raportin mukaan asevoimat on omin toimin rankaissut iskusta kahtatoista sotilasta. Kurinpitotoimissa sotilaita on siirretty tehtävistään, moitittu kirjeitse ja määrätty uudelleenkoulutukseen.

Yhdysvallat sanoo maksaneensa kuolleiden uhrien omaisille 6 000 dollarin korvauksen ja haavoittuneille 3 000 dollaria. Kaikkiaan korvauksia on saanut 170 henkeä.

Yhdysvallat on myös luvannut 5,7 miljoonaa dollaria Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalan uudelleenrakentamiseen, kertoi uutistoimisto Reuters.

Sairaala Kunduzissa tuhoutui pommituksissa käyttökelvottomaksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestö keskeytti toimintansa kaupungissa.

Järjestön mukaan konfliktin osapuolten on selvästi sitouduttava sairaaloiden suojeluun ennen kuin se voi päättää, aloittaako se avustustyön Kunduzissa uudelleen.

Josh Smith / Reuters
Kunduzin sairaala kuvattuna sisältä tiistaina, noin puoli vuotta Yhdysvaltain ilmaiskujen jälkeen.
Kunduzin sairaala kuvattuna sisältä tiistaina, noin puoli vuotta Yhdysvaltain ilmaiskujen jälkeen.

Sodan oikeussäännöistä huolimatta sairaalat ja klinikat ovat useasti joutuneet hyökkäysten kohteeksi sekä Afganistanissa että esimerkiksi Syyrian, Irakin ja Jemenin sodissa.

Tämän viikon torstaina Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi jyrkästi sairaalan pommituksen Syyrian Aleppossa. Yhdysvallat syytti iskusta Syyrian hallitusta.

Lääkärit ilman rajoja arvosteli perjantaina, että Yhdysvaltain kurinpitotoimet Kunduzin hyökkäyksestä eivät ole missään suhteessa aiheutettuun tuhoon.

”Tilivelvollisuuden puute lähettää huolestuttavan viestin sotiville osapuolille. Tämä ei toimi pelotteena tulevia sodankäynnin sääntöjen rikkomuksia vastaan”, järjestö sanoi lausunnossaan.

Yhdysvallat aloitti sotatoimet Afganistanissa syksyllä 2001 vastauksena al-Qaida-verkoston terrori-iskuihin New Yorkissa ja Washingtonissa. Al-Qaidan johto ja kouluttajat piileskelivät Afganistanissa ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen suojelemana.

Myöhemmin Afganistanin vakauttamiseksi perustettiin sotilasliitto Naton johtama valtava kansainvälinen sotilasoperaatio, johon myös Suomi osallistui.

Operaatiota on viime vuosina ajettu alas. Yhdysvalloilla on nyt Afganistanissa vajaat 10 000 sotilasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat