Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pohjolan iloihin rakennettu” auto – HS:n lukijat muistelevat Ladojaan

Lada on Suomessa ollut auto, joka on harvoin jättänyt ketään kylmäksi. Tämä tuli selvästi ilmi, kun lukijat lähettivät omia muistojaan Ladoista

Ulkomaat
 
Markku Tauraman kotialbumi
Appiukon Ladassa ilmeni ”häikkää omiin kaksoishäihin lähtiessä”.
Appiukon Ladassa ilmeni ”häikkää omiin kaksoishäihin lähtiessä”. Kuva: Markku Tauraman kotialbumi
Fakta

Lada Suomessa

1970 Valmistus alkaa Toljatissa Neuvostoliitossa

1971 Ensimmäiset Ladat Suomeen

1972 Farmarimallin valmistus aloitetaan

1978 Lada Niva Suomeen

1984 Kolmanneksi myydyin Nissanin ja Toyotan jälkeen

1986 Lada Samara Suomeen

1991 Neuvostoliitto kaatui, Ladojen valmistus jatkui

1995 12. myydyin automerkki

1996 Euro-Samaran valmistus alkoi Uudessakaupungissa

1997 Takavetoisten tuonti Suomeen päättyy

1998 Euro-Samaran valmistus päättyi Uudessakaupungissa

2004 Lada 26. myydyin automerkki

2012 Maahantuonti loppuu kokonaan

2015 Ladoja aletaan tuoda Suomeen uudelleen

Lada on Suomessa ollut auto, joka on harvoin jättänyt ketään kylmäksi.

Tämä tuli selvästi ilmi, kun lukijat lähettivät omia muistojaan Ladoista. Sytykkeenä oli sunnuntaina alkanut juttusarja, jossa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala ajaa Ladalla Viipurista Vladivostokiin.

Muistoista valtaosa oli lämpimiä, vaikka osa muistikin iloinneensa päästyään Ladastaan eroon. Paljon oli myös nostalgiaa, Lada liittyi mukaviin ja jopa hulluihin nuoruusmuistoihin.

Vaikka Ladan omistajan oma suhde olisi ollut autoonsa jopa etäinen, naapurit, sukulaiset ja muut kommentoivat hankintaa auliisti.

Tästä esimerkki on hyvinkääläisen Tapio Virtasen muisto postiautonkeltaisesta Lada 1200 L:stä, joka neljällä työkaverilla oli 1980-luvulla Lapin-autona. Se seisoi Rovaniemen lentoaseman parkissa odottamassa, että joku saapui lomallaan Lappiin ja ajoi kentältä johonkin hiihtokeskukseen.

”Ladan mainetta kuvasi se, että eräs porukasta ei kehdannut vaimolle sanoa olevansa Lada-porukassa”, hän kertoo.

”Parasta Ladassa oli sen herättämä mielenkiinto hiihtokeskusten parkkipaikoilla”, Virtanen jatkaa, sillä muut tulivat laskettelemaan yleensä kalliilla länsiautoilla.

Suksiboksilla varustetun Ladan ominaisuudet sopivat hankisäilytykseen. Se lähti kovimmillakin pakkasilla hyvin käyntiin ja selvisi lumessa ongelmitta, Virtanen muistaa.

Virtanen ei ole ainut, joka muistaa lämmöllä Ladan talviominaisuuksia.

”Muistan, kun kovana talvena – olikohan 1987 – työpäivän päätyttyä työtoverit yrittivät jurnuttaa 34 asteen pakkasessa autojaan käyntiin. Kävelin tyynesti Ladalleni ja starttasin. Harmitti kovasti, kun se käynnistyi vasta toisella”, vantaalainen Ilkka Ylönen kertoo.

Helteellä oli hankalampaa, muistelee Egyptistä kotoisin oleva nimimerkki Dr Mohamed. Perheellä oli keltainen Lada-farmari vuosina 1993–2010.

”Se oli hyvä auto, mutta lämpötila oli ongelma.”

Hän muistaa ajaneensa autolla monta kertaa Kairosta Suezin kanavan päätyyn Port Saidiin.

Lada, ainakin jos oli saanut hyvän kappaleen, oli myös luotettava kumppani. Hannu Airola kertoo ajaneensa punaisella farmari-Ladallaan 22 vuotta ilman merkittäviä korjauksia. Nelihenkinen perhe mahtui tavaroineen siihen hyvin. Katolla kulkivat tarvittaessa niin soutuvene kuin kesärenkaat. Ja kyydissä vaikka mitä.

”Kaivoa kunnostaessa todettiin, että pohjahiekat olisi hyvä vaihtaa. Laskin nopeasti, paljonko sangollinen painaa ja edelleen, montako sangollista auto kykenee kuljettamaan”, hän kertoo.

”Rakennusmuovi tavaratilan suojaksi, hiekkakuopalle, lasti sisään ja takaisin. Takapyörien roiskeläpät raapivat aika ajoin maata, mutta rahtaus sujui onnellisesti ja kaivo sai hiekkansa.”

Samanlaisia kokemuksia oli Helvi Ollikaisella, joka kertoo perheensä ajaneen ensimmäisellä Ladallaan yhdeksän vuotta ilman, että se olisi koskaan jättänyt tielle. Tavaraa kulki ”ruhtinaallinen määrä ja kantavuus tuntui riittävän”, hän kertoo

Monien Lada-kuskien tapaan hän muistelee, että vuonna 1975 hankitun 1300 L:n ajaminen tosin vaati totuttelua.

”Mutkaisella hiekkatiellä takavetoinen Lada, varsinkin pienellä kuormalla, tanssi mieluusti ripaskaa ja heitti kankkua, mutta kaarreajon oppi pian: lisää kaasua, niin auto meni taas suoraan”, hän kertoo.

”Jarrut eivät olleet tehostetut tietenkään, joten poljinta piti äkkipaikassa todella ruhjaista, jotta pysähtyi”, hän kertoo.

”Meitä huvitti, kun Tekniikan Maailman testaajat valittivat jakopään ketjun rahinaa. Eihän Lada mikään hiljainen auto ollut muutenkaan.”

Ensimmäinen Lada-malli oli VAZ-2101, jota myytiin Suomessa nimellä Lada 1200. Auton rakenne perustui Fiat 124:een.
Ensimmäinen Lada-malli oli VAZ-2101, jota myytiin Suomessa nimellä Lada 1200. Auton rakenne perustui Fiat 124:een.

Perhe hankki vielä toisen Ladan, jolla ajettiin neljä vuotta. Se oli 1200 L ja edellistä ”laiskempi”, mikä pakotti omaksumaan ennakoivan ajotavan. Rekan ohitus piti suunnitella tarkkaan.

”Tehostetut jarrut olivat muuhun tottuneelle alkuun oudot; takapenkillä turvavöissä olleilta lapsilta meni silmät tapille.”

Ollikaiset siirtyivät 13 vuoden jälkeen japanilaiseen autoon, ”ylennettiin autuuteen”, mutta silti hänestä Ladoja on haukuttu turhaan.

”Auto se kuitenkin oli ja ’Pohjolan iloihin rakennettu’, kuten mainosta vääntelimme.”

Ollikainen myös muistelee, kuinka perhe hankki toisen Ladansa käytettynä vanhemmalta herralta, joka ei enää voinut ajaa.

”Auto oli seisonut tallissa noin vuoden, koska siitä oli ilmeisen raskasta luopua. Kaupankäynti olikin hiukan erikoista: ostaja kehui autoa ja myyjä ostajaa, kun tämä ’ymmärsi auton arvon’.”

Moni muistelee, kuinka autokaupat eivät meinanneet ottaa Ladaa vastaan vaihtoautona. Sen saattoi myös saada halvalla, kun autokauppa halusi päästä vaihdossa tulleesta Ladasta eroon.

Silti Hannu Airolakin kertoo, että Lada on ainoa auto, joka häneltä on yritetty ostaa ”alta”. Vieläpä kahdesti.

Samanlaiset kokemukset on Timo Lallukalla, joka 1980- ja 1990-lukujen taitteessa hankki Lada Nivan eli maasturin. Auto oli kuulemma ollut viisi vuotta VR:llä. Auto maksoi 1 800 markkaa.

Siitä piti vaihtaa vain kardaanin nivel, mutta alkuperäinen varaosa oli turhan kallis. Volvossa oli samanlainen, mutta puolella hintaa, joten se sai kelvata. Lisäksi Lallukka maalasi auton Fordin vastaavalla metallinhohtovärillä.

”Suorituskykyä olisi riittänyt 130 km/h, mutta korvani ei kestänyt sitä.”

Myös talvella ajaminen vaati totuttelua.

”Sivuluistoissa ei luisuttu vaan loikittiin kuin jänis hangella.”

Lallukka korjasi työkseen kaivinkoneen kauhoja hitsaamalla, usein maastossa.

”Sillä välin kun korjasin kauhaa, urakoitsija kuolasi Nivaa. Värillä on siis väliä. Tuskin normi-Niva olisi kiinnostanut.”

Hän ajoi Nivalla pari vuotta ja kokemukset olivat ”riemukkaita”.

”Kerran ollessani huoltoasemalla kahvilla tuli mies kahvioon huutaen kovalla äänellä: ’Kuka omistaa pihalla olevan komeanvärisen neuvostomaasturin?”

Lallukka nosti kätensä. Mies osti auton siltä istumalta 3 500 markalla.

Kaikkien muistot eivät tietenkään ole yhtä mukavia.

”Ihmettelen tosi paljon merkin saaneen kansansuosion syytä edelleen, vaikka tiedänkin maanantaikappaleita syntyvän”, Kimmo Kausamo kirjoittaa.

Hän hankki lokakuussa 1991 perheen kakkosautoksi vuoden 1989 Lada 1200 S:n. Se kulutti 12,5 litraa sadalla kilometrillä, vaikka mitä yritettiin.

”Kun lämmityslaitteen kytki päälle, auto oli heti sisältä huurussa”, hän luettelee.

Jarrut olivat hirveät: auto puolsi milloin minnekin kovassa jarrutuksessa ja meteliä riitti, hän kertoo. Virranjakaja piti uusia ja koelaudasta putoili milloin mitäkin ”koristekrääsää”. Kerran 1992 vaimon ajaessa ”valahti vasemmanpuoleinen takaikkuna alas”, minkä jälkeen hän ei antanut enää kuljettaa autolla lapsia.

Hän sai myytyä auton autokauppaan, josta joku sen osti. Uusi omistaja nimittäin soitti kiukkuisena ja kyseli autosta.

”Hän teki kuluttaja-asiamiehelle valituksen saaden kunnon korvauksen ja hänelle auton myynyt mies sai potkut.”

Nimimerkki Anun muisto Ladan ominaisuuksista ei ole yhtä ikävä, vaan lähinnä huvittunut. Hän oli 1970-luvulla äitinsä kanssa metsässä marjassa. Kun vadelmia oli tarpeeksi, isältä lainattu Lada olisi pitänyt peruuttaa metsätieltä pois.

”Vatkasin aikani pallonmallista vaihdekeppiä joka suuntaan. Vedin ylös, painoin alas. Ei pakkia. Vaihdekeppi muljahteli sinne tänne”, hän kertoo.

”Otimme ämpärit ja kävelimme mökille. Isäni ilme oli näkemisen arvoinen, kun sanoin, että pakkia ei löytynyt.”

Sirkka Marjakangas taas oli tyytyväinen autoon, mutta muistaa usein mainitun ominaispiirteen: hajun.

Sirkka Marjakankaan kotialbumi
Tummanpunaisessa Ladassa oli vankka ominaishaju.
Tummanpunaisessa Ladassa oli vankka ominaishaju.

”Päädyimme tummanpunaiseen väriin, beige sisustus muovintapaista ainesta, jossa mukana haju: venäläistä partavettä ja lysolia”, hän kertoo.

”Haju ei koskaan hävinnyt.”

Uuden Ladan tuoksu on yhä myös Markku Tauraman muistissa. Perheellä oli useita Ladoja, joista yhden Taurama meinasi nuorena epäsuorasti rikkoa 1970-luvulla.

Hän oli vaihtanut moottoripyörän lyijyakun akkunesteen ja kaatanut loput hapot autotallin hyllyltä löytyneeseen tyhjään muovipulloon, jossa oli ollut Lada 1200 L:n bensiinin sekaan pantavaa jäätymisenestoainetta. Isä oli kaatanut jäätymisenestoaineeksi luulemansa hapon Ladan tankkiin, mikä alkoi muutaman viikon päästä näkyä. Huoltamolla kaasuttimesta löytyi hienojakoista ainetta, joka tuoksui akkuhapolle. Taurama oli hiljaa, ja auto saatiin kuntoon.

”Sen ajan mittapuun ja hinnan perusteella Lada oli hyvä auto. Talvella lämmin, lähti hyvin käyntiin, tilava takakontti ja helppo laittaa peräluisuun hiekkatiellä. Muutaman kerran pyörähti ympäri kurvissa, mutta ei onneksi katon kautta!”

Edullisen hintansa vuoksi Lada oli myös monen ensimmäinen auto. Näistä nuoruuden autoista muistot ovat hyviä, vaikka auto ei olisi ollut.

Esimerkiksi nimimerkki Nainen 38v osti ensimmäisen Ladansa vuonna 2003, koska työ koulupsykologina edellytti autoa. Auto oli punainen ja mallia 1500 S. Se maksoi 400 euroa, puolet pyyntihinnasta.

”Kyläkouluissa ja päiväkodeissa tunnistettiin nuoren psykologitytön tulevan, kun pihaan kaarsi punainen Lada. Olin tästä ylpeä”, hän muistelee.

Hän osti myöhemmin toisenkin Ladan, mutta on viime vuodet ajanut korealaisilla autoilla.

”Nyt kun keski-ikä ja autonvaihto häämöttää, haaveilen hankkivani uudenmallisen Ladan heti, kun niitä taas Suomesta saa”, hän kertoo.

Hän myös sanoo ymmärtävänsä miehiä, jotka hankkivat Audin tai Hondan niiden tuoman imagon vuoksi.

”Nuori psykologityttö on noussut esimiesasemaan, ja olisi mahtavaa, jos työpaikallani tiedettäisiin minun olevan paikalla, kun Lada seisoo pihassa.”

Nuoret hankkivat Ladoja myös vähemmän tärkeämmistä syistä kuin Nainen 38.

Eero Mikkola muistelee, kuinka kaveriporukka hankki Ladan viikonlopun mökkimatkaa varten heti armeijan jälkeen.

Silloin elokuussa 1984 viikonloppuauton hinnaksi oli sovittu enimmillään tuhat markkaa. Kun autokaupan halvin auto, Mazda 1800, ei käynnistynyt, pojat onnistuivat tinkimään Lada 1200 L -autosta 500 markkaa ja saivat sen tuhannella markalla.

”Kun huomautimme jonkin verran korkeasta tyhjäkäynnistä, kauppias ilmoitti, että tuohon hintaan ylimääräiset kierrokset tulevat kaupanpäälle”, hän kertoo.

Eero Mikkolan kotialbumi
Eero Mikkola (oik.) nojailee viikonloppuladaansa vuonna 1984.
Eero Mikkola (oik.) nojailee viikonloppuladaansa vuonna 1984.

Matkalla mökille Itä-Suomeen selvisi, että auton virransaannissa oli vikaa. Autolla ajettiin sen jälkeen pimeänä, kunnes Varkaudessa tiepalvelumies korjasi vian.

Mökillä autolla harjoiteltiin käsijarrukäännöksiä, jonkin aikaa se sai olla sulkapalloverkkonakin. Pojat yrittivät vaihtaa sitä naapurin Datsun Bluebirdiin, mutta ”emme onnistuneet vakuuttamaan naapuria tämän Ladan lujasta laadusta”.

Naapuri antoi kuitenkin ladata akun täyteen. Virtaa säästellen sillä päästiin lähes kotiin asti.

”Lada hyytyi 300 metriä ennen yhden ystävän kotipihaa.”

Toisen ystävän isä korjasi Ladan laturin, minkä jälkeen pojat panivat sen myyntiin. Pyyntihinta oli 1 500 markkaa eli 500 markkaa enemmän kuin he olivat itse maksaneet. Auto menikin sillä hintaa pian kaupaksi.

”Tosin viimeistä viittäsataa piti käydä kyselemässä useampi viikko.”

Jan Tanhuanpää puolestaan muistelee, kuinka osassa Ladoista mittariston tekstit olivat venäjäksi. Yksi hänen kaverinsa osti nimittäin Ladan, kun kaveripiirissä 1987–88 alettiin saada ajokortteja ja ensimmäisiä autoja.

”Moottorin lämpötilan mittarin tekstiasu, BOДA (vesi), muistutti sen ikäisenä väljästi tulkittuna sanaa Boa (käärme). Siitä huvittuneena kyseistä yksilöä, ja myöhemmin kaikkia Ladoja, kutsuttiin yleisesti ikäryhmässämme nimellä Boa”, hän kertoo.

Nimimerkki Minni taas muistelee talvea 1980–1981, jolloin kaveriporukka lähti Minnin isän uudenkarhealla keltaisella Ladalla elokuviin katsomaan Blues Brothersia. Kuskina oli äskettäin kortin saanut sisko.

”Paluumatkalla sisareni oli saanut sen verran vaikutteita elokuvan kaahauskohtauksista (meidän muiden vielä kannustaessa), että kaksoiskaasuttimella varustetun Ladan perä heitteli useammassakin risteyksessä.”

Lämmöllä vuoden 1994 Lada Samaraansa muistelee myös Jenni Virkajärvi, jonka ensimmäinen auto heti ajokortin hankkimisen jälkeen vuonna 2006 Lada oli.

”Se on lähtemätön osa nuoruuttani ja mukana kaikissa suurissa muistoissa.”

Jenni Virkajärven kotialbumi
Onnellinen tuore autonomistaja hymyilee 2006.
Onnellinen tuore autonomistaja hymyilee 2006.

Virkajärven auto oli tosin ”tuskaisen raskas ajaa ja ohjata, ja siihen hankitut stereot maksoivat enemmän kuin itse auto”.

”Abiturienttivuonna oli tietenkin kovin hilpeää parkkeerata se poikien kevareiden viereen, mutta yhtä kaikki, se toimi”, hän kertoo.

Hän kuvaa autoaan ”pomminvarmaksi peliksi”. Se käynnistyi ja kuljetti aina perille.

Vikoja toki oli.

”Ensin särkyi ikkunoiden muovisten kampien vastaratakset, niin että parkkitaloon mennessä piti avata koko ovi saadakseen parkkilipukkeen. Sitten repsikanpuoleinen turvavyön pidike, niin että hetken aikaa turvavyöt piti laittaa ristikkäin, jotta molemmat olivat kireinä. Sitten oli pissapoika tukossa, niin että moottoritien täydessä vauhdissa apukuski heitti ikkunasta kurkottaen vettä kojelasiin. Toinen pyyhkijäkin irtosi jossain talven loskakelissä ja katosi tien harmauteen”, hän kertoo.

Talvisin piti skrapata ikkunoista sekä sisä- että ulkopuolelta. Omat vällyt piti kantaa lämmikkeiksi, kun puhallin ei aina suostunut yhteistyöhön.”

Kaikkien nuoruuden Lada-muistot eivät ole vain myönteisiä. Varsinkin murrosiässä vanhempien Lada saattoi alkaa nolottaa. Niin kävi nimimerkille Ladalapset, jonka isä ei luopunut Ladasta, ”koska se toimi”, vaikka ”kremppoja” ”oli jatkuvasti”.

”Koulun pihaan [meitä sillä] ei saanut viedä, ja kauppojen parkkipaikalla seisoimme viereisten autojen vieressä odottamassa ja livahdimme sisään kun kukaan ei nähnyt. Isä oli vannoutunut Lada-mies ja huumorimme ei uponnut”, nimimerkki Ladalapset kertoo.

”Perheeseen tuli uusi auto vasta, kun kuopus pääsi ripille. Lada ei suinkaan päätynyt pitkän matkan jälkeen romuttamolle, vaan matkusti Eestiin jatkamaan elämäänsä bensatankin hinnalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat