Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikka ottaa vastuuta rauhastaan – Afrikan unioni yrittää rakentaa omia valmiusjoukkoja

Afrikan unionin komissaari ei halua länsimaita pommittamaan Libyaa, koska pelkää sen lisäävän Isisin kannatusta.

Ulkomaat
 
Ismail Taxta / Reuters
Afrikan unionin Somaliassa työskentelevä sotilas tutki heinäkuussa 2014 miestä, ennen kuin päästi hänet rukoilemaan moskeijassa.
Afrikan unionin Somaliassa työskentelevä sotilas tutki heinäkuussa 2014 miestä, ennen kuin päästi hänet rukoilemaan moskeijassa. Kuva: Ismail Taxta / Reuters

Täytyy sanoa, että Smaïl Chergui ei vaikuta vakuuttuneelta.

Puheeksi on juuri noussut Libya ja sen uusi sovintohallitus, joka yrittää juurruttaa asemaansa romahtaneen valtion pääkaupungissa Tripolissa.

”Libyan tilanne on erittäin monimutkainen, koska Naton interventio tehtiin vain hallinnon vaihtamiseksi, ja sitten he jättivät taakseen kaaoksen.”

Algerialainen Chergui on rauhasta ja turvallisuudesta vastaava komissaari Afrikan unionissa. Toisin sanoen vähän niin kuin Jyrki Katainen Euroopan unionissa, paitsi että tehtävät ja haasteet ovat täysin toisenlaiset ja unionikin aika erilainen.

Joshua Roberts / Reuters
Komissaari Smaïl Chergui vieraili tällä viikolla Suomessa.
Komissaari Smaïl Chergui vieraili tällä viikolla Suomessa.

Afrikan unioni (AU) yrittää edistää rauhaa, jälleenrakennusta ja kehitystä konfliktien repimässä maanosassa afrikkalaisten omin voimin. Suuri osa AU:n rahoituksesta tosin tulee edelleen mantereen ulkopuolelta eritoten EU:lta ja Yhdysvalloilta.

Töitä riittäisi AU:lle myös Libyassa, joka ajautui täyteen sekasortoon diktaattori Muammar Gaddafin kaatumisen ja tappamisen jälkeen 2011. Terroristijärjestö Isis on vallannut kaupunkeja pitkin Libyan rannikkoa ja havittelee myös öljykenttiä.

”Meidän pitäisi odottaa, että hallitus on asettunut. Sitten voimme auttaa hallitusta varustautumisessa ja koulutuksessa terroristeja vastaan.”

AU voi Cherguin mukaan auttaa Libyaa kansallisen sovun hieromisessa, turvallisuussektorin uudistamisessa ja jopa naisten nostamisessa hallintoon.

Yhdysvaltojen ja muiden länsivaltojen suunnittelemia uusia sotilasoperaatioita hän ei kannata. Hän pelkää sen vain lietsovan Isisiä. ”Emme usko, että pommittaminen on oikea lähestymistapa. Se voi vain monimutkaistaa asioita.”

Afrikan unioniin kuuluvat kaikki Afrikan maat Marokkoa lukuun ottamatta. Tämä tarkoittaa 54 maata. Pisimmälle viedyissä haavekuvissa ovat siintäneet jopa ”Afrikan Yhdysvallat”, mutta se on vielä suurempaa utopiaa kuin 28 jäsenmaan Euroopan unionissa.

Konfliktien ehkäisy ja hillitseminen ovat osa Afrikan unionin toimenkuvaa. AU:n joukot tekevät usein työtä erittäin vaarallisissa oloissa huonommin resurssein kuin YK:n rauhanturvaajat. Chergui kiteyttää YK:n ja AU:n rauhanturvajoukkojen eron kahteen lauseeseen.

”YK menee paikkoihin, joissa rauhaa pidetään yllä. Me olemme alueilla, jonne täytyy tuoda rauha.”

AU:n suurin rauhanturvaoperaatio on Somaliassa. Amisom-operaation vahvuus on noin 22 000 sotilasta. Joukot ovat onnistuneet vakauttamaan maan tilannetta ja valtaamaan tärkeät paikkakunnat takaisin terroristijärjestö al-Shabaabilta.

Al-Shabaab ei ole kuitenkaan täysin kukistettu, vaan Amisomin sotilaita on kuollut järjestön tekemissä hyökkäyksissä viime kuukausina. Operaatiota vaikeuttaa myös EU:n päätös leikata 20 prosenttia sen rahoituksesta sekä jatkuva kaluston – kuten helikopterien – puute.

”Taistelu terrorismia vastaan vie paljon aikaa ja vaatii paljon voimavaroja, mutta meidän ei pidä olla vaatimattomia sen suhteen, mitä olemme saaneet aikaiseksi Somaliassa.”

Chergui sanoo EU:n rahoitusleikkauksen tulleen erittäin huonoon aikaan, sillä Afrikan unionin joukot ovat jo valmiiksi tukalassa asemassa.

Hän huomauttaa, että samalla kun he joutuvat leikkaamaan sotilaidensa palkkoja Somalian Mogadishussa, samassa kaupungissa YK:n työntekijöitä suojelevat sotilaat ansaitsevat paljon enemmän.

”Moraalisesti tämä ei ole hyväksyttävää.”

Al-Shabaabin lisäksi AU ja sen jäsenmaat taistelevat monikansallisissa joukoissa myös muita manteretta terrorisoivia ryhmittymiä vastaan. Näitä ovat Joseph Konyn johtama Herran vastarinta-armeija LRA sekä lasten ja naisten sieppauksilla kyseenalaista julkisuutta hankkinut Boko Haram. AU on myös ehdottamassa YK:lle uuden afrikkalaisen joukon perustamista Pohjois-Maliin.

Lisäksi Afrikan unioni yrittää parhaillaan rakentaa Afrikan omia valmiusjoukkoja, jotka voitaisiin aina nopeasti lähettää kriisialueille. Ne ovat keskeinen elementti Afrikan pyrkimyksissä ottaa enemmän vastuuta oman mantereen turvallisuudesta.

AU on ollut mukana vakauttamassa myös Keski-Afrikan tasavallan tilannetta.

Viime kuukausina maasta on tihkunut vastenmielisiä uutisia, joiden mukaan EU:n ja YK:n joukkojen rauhanturvaajat olisivat syyllistyneet siellä lasten ja nuorten naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

”Tämän on loputtava”, Chergui sanoo ja ehdottaa, miten syyllisien kanssa pitäisi toimia.

”Ne jotka saadaan kiinni tällaisesta käytöksestä rauhanturvaoperaatioissa, pitäisi viedä Kansainväliseen rikostuomioistuimeen Haagiin tuomittaviksi.”

Tätä nykyä syyllisten tuomitseminen on heidän kotimaidensa vastuulla, mutta kaikki maat eivät ole osoittaneet tässä suurta aloitteellisuutta. Cherguin mukaan harkittavaksi pitäisi ottaa jopa se, että kokonaiset osastot, joissa rikoksia on tehty, vedettäisiin tehtävästä ja lähetettäisiin takaisin kotiin.

Tausta: 54 maan liitto

Afrikan unioni sai alkunsa vuonna 1963 perustetusta Afrikan yhtenäisyysjärjestöstä, joka muutettiin AU:ksi vuonna 2002.

Kaikki Afrikan valtiot Marokkoa lukuun ottamatta eli 54 maata ovat AU:n jäseniä. Päämaja on Addis Abebassa Etiopiassa, ja pääosa rahoituksesta tulee mantereen ulkopuolelta.

Suomi on tukenut AU:n rauhanvälitystoimintaa noin 6,2 miljoonalla eurolla. Suomen tukema hanke on antanut rauhanvälityskoulutusta lähes 200 Afrikan unionin virkamiehelle. Lisäksi Suomi on rahoittanut korkean tason rauhanvälitystapaamisia.

AU:lla on samantyyppisiä rakenteita kuin Euroopan unionilla, esimerkiksi komissio ja panafrikkalainen parlamentti. Sillä on myös rauhan ja turvallisuuden neuvosto, joka on verrattavissa YK:n turvallisuusneuvostoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat