Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä syytti Yhdysvaltoja sotilaskoneiden vaarallisista kohtaamisista Itämerellä

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan venäläiskone häiritsi yhdysvaltalaiskonetta ”turvattomalla ja ammattitaidottomalla tavalla”

Ulkomaat
 
Yhdysvaltain merivoimat
Yhdysvaltain merivoimien julkaisemassa kuvassa venäläishävittäjä lensi läheltä yhdysvaltalaista USS Donald Cook -sota-alusta Itämerellä huhtikuussa.
Yhdysvaltain merivoimien julkaisemassa kuvassa venäläishävittäjä lensi läheltä yhdysvaltalaista USS Donald Cook -sota-alusta Itämerellä huhtikuussa. Kuva: Yhdysvaltain merivoimat

Venäjän mukaan sen hävittäjien on pakko käydä tarkastamassa Itämerellä liikkuvat yhdysvaltalaiset tiedustelukoneet, sillä nämä lentävät ”pimeinä” Venäjän rajan tuntumassa.

Näin ilmoitti lauantaina Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konašenkov uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Konašenkov kommentti oli Venäjän vastaus Yhdysvaltain ilmoitukseen, että venäläinen hävittäjä oli perjantaina taas käynyt kieppumassa vaarallisesti yhdysvaltaisen tiedustelukoneen ympärillä Itämerellä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan venäläiskone häiritsi yhdysvaltalaiskonetta ”turvattomalla ja ammattitaidottomalla tavalla”.

Puolustusministeriön edustaja Bill Urban sanoi, että yksittäinen venäläislentäjä uhkasi aiheuttaa onnettomuuden molemmille osapuolille ja saattaa tarpeettomasti kiristää maiden välisiä jännitteitä.

Uutiskanava CNN:n mukaan venäläinen Su-27-hävittäjä teki ”tynnyrikierroksi” kutsutun liikkeen eli lensi kiertäen amerikkalaiskoneen yli. Välimatka koneiden välillä olisi ollut vain 30 metriä.

Yhdysvaltalainen RC-135U-kone oli kansainvälisessä ilmatilassa.

Vastaavanlainen välikohtaus tapahtui Itämerellä 14. huhtikuuta, jolloin venäläishävittäjä käyttäytyi Yhdysvaltain mukaan samalla tavalla. Konašenkov ilmoitti silloin kaiken sujuneen kansainvälisten normien mukaan. Lauantaina hän toisti saman viestin.

”Samalla haluamme kiinnittää huomiota siihen, että tiedustelukone RC-135U joka kerta yrittää hiipiä Venäjän rajaa kohti transponderi pois kytkettynä”, hän sanoi.

Transponderi on lähetin, jonka avulla muut voivat tunnistaa koneen tutkalta.

Tämän vuoksi venäläishävittäjien on pakko käydä tunnistamassa koneet lähietäisyydeltä, hän sanoi. Yhdysvalloilla on hänen mukaansa kaksi vaihtoehtoa, jos nykykäytäntö ei miellytä: kytkeä tunnistinlähetin päälle tai olla lentämättä lähellä Venäjän rajaa.

Kiistely pimeänä lentävistä sotilaskoneista ei ole mitenkään uutta. Sotilasliitto Nato on esimerkiksi varoittanut, että ”pimeinä” lentävät venäläiset sotilaskoneet aiheuttavat vaaraa siviili-ilmailulle.

Itämerellä tunnelma taas on kiristynyt viime aikoina selvästi, sillä Yhdysvaltain tiedustelulennot selvästi ärsyttävät Venäjää. Venäjän Kaliningrad on Nato-maiden välissä.

Yhdysvaltain tiedustelukoneiden ja venäläishävittäjien kohtaamisten lisäksi venäläishävittäjä lensi huhtikuussa Itämerellä läheltä Yhdysvaltain USS Donald Cook -sota-alusta. Se on osa Yhdysvaltain pystyttämää ohjuspuolustuskilpeä, jota Venäjä vastustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat