Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tadžikistan kielsi vauvoilta venäläistyyliset sukunimet

laki kieltää sukunimistä venäläiset päätteet, jotka ovat olleet entisessä neuvostotasavallassa yleisiä. Lasten sukunimissä ei siis enää saa olla venäläistyylisiä päätteitä -ov tai -ev

Ulkomaat
 
Sean Gallup / Getty Images
Tadžikistanin presidentti Emomalii Rahmon
Tadžikistanin presidentti Emomalii Rahmon Kuva: Sean Gallup / Getty Images

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Tadžikistanissa ei saa antaa enää venäläistyylisiä sukunimiä vastasyntyneille. Laki asiasta astui voimaan perjantaina.

Käytännössä laki kieltää sukunimistä venäläiset päätteet, jotka ovat olleet entisessä neuvostotasavallassa yleisiä. Lasten sukunimissä ei siis enää saa olla venäläistyylisiä päätteitä -ov tai -ev. Uuden lain mukaan sukunimissä pitää olla perinteinen tadžikkipääte, kuten -zod, -pur tai -far.

Maan yksinvaltainen presidentti Emomalii Rahmon näytti itse mallia jo 2007, kun hän jätti nimestään venäläispäätteen. Aiemmin hänet oli tunnettu sukunimellä Rahmonov. Laki onkin yksi Rahmonin hankkeista isänmaallisuuden lisäämiseksi. Viranomaiset ovat monin paikoin noudattaneet lakia jo maaliskuulta, jolloin se säädettiin.

Lisäksi viranomaiset laativat parhaillaan 3 000 hyväksyttävän etunimen listaa.

Päätöksen huomioarvoa lisää se, että Tadžikistan on hyvin riippuvainen Venäjästä. Se on entisen Neuvostoliiton maista köyhin ja sen merkittävä tulonlähde ovat siirtotyöläisten rahalähetykset. Venäjä on perinteisesti ollut tadžikistanilaisten siirtotyöläisten pääkohde.

Tadžikistan ei ole Venäjästä kuitenkaan riippuvainen vain taloudellisesti. Se tarvitsee Venäjältä apua myös turvallisuuskysymyksissä. Tadžikistan on Afganistanin pohjoinen rajanaapuri, ja Pakistanin kiristynyt linja on tuonut äärijärjestö Talebanin taistelijat sen rajalle.

Rahmon on kuitenkin onnistunut aiemmin pelaamaan maan geopoliittisesti tärkeällä sijainnilla. Hän yrittänyt saada lisää tilaa parantamalla suhteitaan Kiinaan ja länteen.

Monet länsimaat ovat kuitenkin toistuvasti arvostelleet Rahmonin itsevaltaisia otteita. Poliittisen vallan lisäksi myös maan talous on pitkälti keskittynyt Rahmonin perheelle. Viime aikoina Rahmon on kiristänyt otettaan entisestään, vaikka vallanvaihdosta pojalle on alettu huhuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat