Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säiliöaluksellinen öljyä, kiitos

Ulkomaat
 
Tim Wimborne / Reuters
39 metriä pitkä öljytankkeri Stavanger Blossom Sydneyn satamassa Australiassa matkalla jalostamoon.
39 metriä pitkä öljytankkeri Stavanger Blossom Sydneyn satamassa Australiassa matkalla jalostamoon. Kuva: Tim Wimborne / Reuters

Anteeksi, myisikö joku minulle säiliöaluksellisen öljyä?

Päätin hankkia yhden barrelin raakaöljyä, kun öljyn hinta barrelilta alkuvuodesta sukelsi. Halvimmillaan hinta barrelilta kävi noin 26 eurossa.

Missään ei kuitenkaan ole kauppaa, joka myy raakaöljyä.

Soitan öljynjalostusyhtiö Nesteen hankintajohtaja Carl Nybergille. Nyberg on työskennellyt öljyn välittäjänä eli treiderinä ja osaa selittää, miten kansainvälinen öljykauppa toimii.

Nyberg laskee, että yhden junanvaunullisen öljyä voisi ostaa teoriassa tämän päivän hintaan noin 21 000 eurolla.

Käytännössä pienin treiderin myymä spot-erä (eli yksittäinen kauppa) on yksi kilotonni eli tuhat tonnia öljyä, Nyberg selittää.

Ja yleensä kukaan ei viitsi vaivautua myymään yhtä säiliöalusta pienempää spottia. ”Tyypillinen raakaöljylaiva, joka täällä Itämerellä pyörii, kuljettaa noin sataa kilotonnia”, Nyberg sanoo.

Sata kilotonnia on aika paljon enemmän kuin tarvitsen, mutta menköön. Mitä siis teen, jos haluan ostaa säiliöaluksellisen?

Ei riitä, että olisi tarpeeksi rahaa. ”Kukaan ei varmaan tekisi kauppaa, jos et perustaisi yhtiötä”, Nyberg sanoo. ”Sitten käydään due diligence -prosessi, jossa selvitetään yhtiön tausta ja kyky käydä kauppaa. Ja tietenkin pitäisi olla joku ajatus, mitä olet öljyllä tekemässä.”

Kalliiksi tulisi sekin, että ostaisi säiliölaivallisen öljyä vain odottamaan sitä, että barrelihinta kohoaa takaisin sataseen. ”Jos vain haluat spekuloida, pistät koko ajan rahaasi tankkivuokran maksamiseen”, Nyberg sanoo.

Alkaa kuulostaa siltä, että raakaöljy ei ehkä ole kovin hyvä kohde piensijoittajalle.

”No ei.”

Joku öljyllä on kuitenkin tämänkin kevään aikana rikastunut. Öljyn barrelihinta on kivunnut taas hieman korkeammalle. Raakaöljyn, tai Pohjanmeren Brent-viitehinnan, hinta on jo lähes viidessäkympissä. Mikä hintaa heittelee?

”Kysyntä ja tarjonta”, sanoo Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä.

Öljystä maksettiin pitkään noin sata dollaria barrelilta. Se oli niin korkea hinta, että öljyä kannatti etsiä suurella vaivalla öljyliuskeesta. Markkinoille tuli enemmän ja enemmän öljyä, ja siksi hinta laski.

Yleensä suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia on tasoittanut tilannetta. Mutta ei tällä kertaa. Se jatkoi öljyn pumppaamista, vaikka voitto pieneni, koska se laski voivansa pakottaa liuskeöljyn tuottajat vararikkoon.

Vaikuttaa yksinkertaiselta. Mutta siinä ei ole vielä kaikki.

”Hintaan vaikuttaa paitsi fyysinen kysyntä myös se, miten hinta kehittyy tulevaisuudessa”, sanoo Platts-yhtiössä Lontoossa työskentelevä analyytikko Vesa Ahoniemi.

Siis: hinta nyt riippuu siitä, mikä on hinta tulevaisuudessa!

Ahoniemen työnä on seurata Brent-öljyn hintakehitystä ja laatia siitä analyysejä asiakkaille. ”Tämä on vähän kuin tietotoimisto”, Ahoniemi sanoo.

Öljy on kömpelö kauppatavara. Sitä ei voi lastata lentokoneeseen, ja sillä aikaa kun säiliöalus kyntää merta, öljy ehtii kallistua moneen kertaan.

Siksi öljynjalostajat haluavat varmistaa, että niillä on kohtuuhintaista öljyä jatkossakin.

Tässä kohtaa öljykauppa menee monimutkaiseksi. Jalostaja voi ostaa paitsi spotin (siis vaikkapa säiliöaluksellisen) myös termisopimuksen. Se tarkoittaa öljytoimitusten ostamisesta joksikin sovituksi ajaksi.

Tai sitten pankki myy öljyfutuurin, jossa sovitaan tiettyyn hintaan tulevaisuudessa tehtävästä kaupasta. Analyytikot ja treiderit seuraavat, mihin suuntaan markkinat ovat menossa, ja siksi tulevaisuuden hinta vaikuttaa tämän päivän hintaan.

Carl Nyberg kuvaa tilannetta melkein runollisesti: ”Liikutellaan öljyä ajassa tai paikassa sieltä, missä on ylitarjonta, sinne, missä on kysyntää.”

Nyt kun öljy on halpaa, rahaa tekevätkin ainakin ne, jotka vuokraavat varastotilaa halvan öljyn hamstraajille. Öljyn säilyttäminenhän on oikeastaan ajassa liikuttelemista.

Öljykaupan jälkimarkkinat ovat valtavat. Viime vuonna Brent-öljyllä käytiin kauppaa 183 miljardilla barrelilla, vaikka maailmassa tuotettiin vain 34 miljardia Brent-barrelia, Ahoniemi sanoo.

Öljyn hinnasta kertovissa uutisissa toistuva Pohjanmeren Brent-laatu on valikoitunut öljyn laskennalliseksi hinnaksi monesta syystä. Yksi niistä on se, että Britanniassa poliittinen ympäristö on melko rauhallinen.

Se on öljyalalla harvinaista. Suurin osa öljystä tuotetaan epävakaassa Lähi-idässä. Eivätkä vaikkapa Venäjä, Nigeria tai Venezuela kuulu maailman ennustettavimpiin alueisiin.

Öljytreiderin on seurattava politiikkaa ja maailman tapahtumia tarkasti.

”Raakaöljy on mielenkiintoista, koska vaikkapa yksi venäläisen ministerin lausunto saattaa heilauttaa hintaa valtavasti. Sellaisella voi tehdä paljon rahaa, jos sellaisen onnistuu näkemään”, Ahoniemi sanoo.

Kuinka paljon politiikka sitten vaikuttaa öljyn hintoihin?

Ei enää läheskään niin paljon kuin ennen, Ahoniemi sanoo.

Käytännössä politiikkaa voi tehdä vain öljynviejämaiden kartelli Opec, ja käytännössä Opec taas tekee, mitä Saudi-Arabia haluaa.

Opecilla on kuitenkin enää 30 prosentin osuus öljymarkkinoista. ”Sen vallasta on rippeet jäljellä”, Ahoniemi sanoo.

Kärnä sanoo edustavansa koulukuntaa, jonka mukaan politiikan merkitystä öljykaupassa usein liioitellaan. ”Melkein aina öljykauppa on business as usual”, Kärnä sanoo.

Se johtuu siitä, että nykyisin kauppaa käyvät useimmiten yksityiset yhtiöt. Edes Venäjä ei voi ainakaan täysin sanella, mitä yhtiöt tekevät.

On esimerkiksi kehitelty teorioita, että hintojen notkahdus oli vanhojen liittolaisten Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen juoni. Halpa öljy olisi keino saada Venäjä polvilleen, koska Saudi-Arabia kestäisi halvan öljyn hintoja pitempään kuin Venäjä.

”On hyvin vaikea nähdä, että USA sanoisi yksityisille toimijoille, että tehkää näin tai älkää tehkö noin”, Kärnä sanoo. ”Saudit voivat sanoa itselleen, että ylös tai alas öljymäärää. Mutta Yhdysvalloissa oltaisiin hyvin äkkiä siinä, että öljy-yhtiö haastaa liittovaltio oikeuteen.”

Ainoa öljyn hinnalla politikoiva maa on siis Saudi-Arabia. Miten siitä tuli sellainen?

Korjaus 3.5.Tekstissä oli virhe. Yksi junavaunullinen raakaöljyä maksaa tämän hetken hinnoilla teoreettisesti noin 21 000 euroa, ei 210 000 euroa, kuten aluksi kirjoitettiin.

Sergei Karpukhin / Reuters
Öljy-yhtiö Lukoilin öljyntuotantolaitos Siperiassa Imilorskojen öljykentällä.
Öljy-yhtiö Lukoilin öljyntuotantolaitos Siperiassa Imilorskojen öljykentällä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat