Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiset täyttivät tekstiilikaupungin Italiassa – kymmenettuhannet tekevät Made in Italy -vaatteita

Halpavaatteiden tuottajat ovat keskittyneet Pratoon, jossa valtava kiinalaisyhteisö pysyttelee omissa oloissaan ja piilossa tehtaissa. HS tutustui tekstiilikaupunkiin.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Kiinalaisten tehtaanmyymälöihin ei lasketa valokuvaajaa eikä haluta jutella toimittajalle.
Kiinalaisten tehtaanmyymälöihin ei lasketa valokuvaajaa eikä haluta jutella toimittajalle. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Tausta

Kiinalaiset muuttivat tyhjiin tehtaisiin

 Kiinalaisia alkoi saapua Pratoon suuressa määrin runsaat 20 vuotta sitten. Valtaosa heistä on kotoisin Zhejiangin maakunnasta Itä-Kiinasta.

 Prato on tunnettu tekstiiliteollisuuden keskuksena keskiajalta asti. Varhaisimmat todisteet kankaiden teollisesta valmistuksesta seudulla ovat etruskien aikakaudelta vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua.

 Praton kiinalaisyritykset ovat keskittyneet halpojen valmisvaatteiden tuotantoon. Siksi ne eivät ole suora kilpailija kaupungin perinteiselle tekstiiliteollisuudelle, joka on toiminut tyypillisesti alihankkijana monille arvostetuille ja kalliille tuotemerkeille.

 Praton perinteiset tekstiilitehtaat ovat hiipuneet tuotannon siirryttyä halvempiin maihin. Kiinalaiset ovat asettuneet tyhjilleen jääneisiin tehdasrakennuksiin.

Prato. Miltä näyttäisi, jos Turussa asuisi 50 000 kiinalaista?

Ehkä sitä ei edes uskoisi historiallisessa keskustassa, jossa kourallinen eurooppalaisia turisteja ihailisi tuomiokirkkoa ja kantaperäinen kauluspaitaväki vaeltaisi toimistoiltaan lounasravintoloihin. Pitäisi mennä laitakaupungille kasvaneeseen chinatowniin tai moottoritien varteen teollisuusalueelle.

Siellä ei juuri muita kuin kiinalaisia näkisikään.

Sellaista on Turun kokoisessa Pratossa Italian Toscanassa. Kaupungin 190 000 asukkaasta arviolta neljäsosa on kiinalaisia. Se on Euroopan tiheimpiä kiinalaiskeskittymiä.

”Emme voi puhua.”

”Ette saa valokuvata.”

”Emme voi tietää, keitä olette ja mitä aiotte.”

Kahden viime vuosikymmenen aikana kiinalaiset ovat täyttäneet Praton tehdasrakennukset, joista italialaiset kangasvalmistajat ovat siirtäneet tuotantoaan edullisempiin maihin. Täällä kiinalaiset ovat keskittyneet tekemään halpavaatteita, jotka päätyvät myytäväksi marketeissa ja katukojuissa.

Suuri osa kiinalaisista työskentelee hikipajoissa, joihin ei lasketa ulkopuolisia. Tehtaanmyymälöissä palvelualttius lopahtaa kerta toisensa jälkeen, kun tulija esittäytyy toimittajaksi.

”Meitä pelottaa, koska viranomaiset eivät suojele meitä. Sen sijaan saamme jatkuvasti mielivaltaisia tuhansien eurojen sakkoja milloin minkäkin pykälän perusteella”, kertoo arviolta 30-vuotias kiinalainen myymäläpäällikkö, kun muut työntekijät vetäytyvät syrjemmälle.

Nainen on pukeutunut huolitellusti jakkupukuun. Ennen kuin häneltä ehtii kysyäkään, saa kuulla vakuuttelua, että yritys maksaa veroja ja noudattaa Italian työehtoja.

Juuri sellaisten pykälien rikkomisesta Praton kiinalaisia on syytetty. Asiaan puututtiin entistä tiukemmin, kun seitsemän kiinalaista kuoli yöllisessä tulipalossa joulukuussa 2013. He nukkuivat tehdasrakennuksessa, jossa ei ollut hätäuloskäyntejä.

Poliisin ratsiat ja valistus ovat vähentäneet laittomuuksia, mutta harva uskoo, että useimpien tehtaiden toiminta sietää vieläkään päivänvaloa.

Kiinalaiset tekevät pitkiä päiviä pienellä palkalla, mutta he taitavat silti olla Pratossa vapaaehtoisesti. Kotimaassa samasta työstä ansaitsisi vielä huonommin.

Rekissä roikkuu värikkäitä kesämekkoja. Yksi maksaisi viisi euroa, mutta kerralla pitäisi ostaa vähintään kaksikymmentä.

Myymäläpäällikkö valittelee turvallisuuden puutetta kertomalla asiakkaasta, jolta ryöstettiin suuri summa rahaa myymälän edustalla. Tieto käteisellä varautuneesta tukkuostajasta saa epäilemään, että jossain vaiheessa myyntiketjua jää veroja maksamatta.

Tarkemmin on turha udella. Nainen johdattelee taputtamaan oviaukossa torkkuvaa kookasta mustaa labradorinnoutajaa ja toivottaa tervemenoa.

Ulkona kadulla pyörii pakettiautoralli. Rekisterikilvet kertovat, että ostoksille tullaan Italian lisäksi lähinnä Itä-Euroopasta: Bulgariasta, Kroatiasta, Puolasta ja Slovakiasta.

Ostajatkin kaihtavat kameraa. Eräs pakettiautoa lastaava mies sanoo myyvänsä vaatteet suoraan kuluttajille omassa liikkeessään Zagrebissa.

”Hinta–laatusuhde on kohdallaan”, hän perustelee hankintojensa keskittämistä Pratoon ja siirtää autonsa seuraavaan pihaan.

Pratosta vaatteet saadaan Euroopan markkinoille huomattavasti nopeammin ja halvemmin kuin Kaukoidästä. Niihin ommellaan tietysti alkuperälappu ”Made in Italy”, joka vie ajatukset kauas aasialaisesta halpatuotannosta.

Globalisaatio tuo tyypillisesti mieleen eurooppalaisyritysten tuotannon siirtämisen Kiinaan, mutta kiinalainen pääoma virtaa yhä voimakkaammin toiseen suuntaan. Vuonna 2014 suorat investoinnit Kiinasta EU-maihin olivat arvoltaan yli 12 miljardia euroa, kun EU-maista investoitiin Kiinaan runsaat yhdeksän miljardia euroa, kertoo EU:n tilastotoimisto Eurostat.

”Ilman kiinalaisia Prato olisi kuollut 20 vuotta sitten”, sanoo tapahtumajärjestäjä ja yhden hengen viestintätoimisto Silvia Bacci.

Bacci tuntee kaupungin kiinalaisyhteisöä ja yrittää järjestää puhelimitse tapaamista useiden kiinalaisten kanssa, mutta kaikki kieltäytyvät HS:n haastattelusta.

Baccin mukaan Pratossa on kahdenlaisia kiinalaisia.

”Suurin osa eli tavalliset työläiset asuvat ahtaasti, eivät osaa italiaa, lähettävät rahaa kotiin Kiinaan ja palaavat sinne itsekin kymmenen vuoden työnteon jälkeen. Sen sijaan tehtaiden johtoporras on uutta eliittiä, joka jää Italiaan ja panee lapsensa englanninkieliseen kouluun Firenzeen.”

Samaa sanoo Daniela Toccafondi kaupungintalolla. Hän vastaa talousasioista Praton kaupunginhallituksessa ja selittää, miksi aiemmin päivällä keskustassa ei näkynyt lainkaan kiinalaisia.

”Teidän pitää katsoa autojen sisälle. Täällä italialaiset pyöräilevät, mutta kiinalaiset ajavat Ferrarilla. He haluavat osoittaa varakkuuttaan.”

Aika siirtyä chinatowniin. Ennen lähtöä Toccafondi huomauttaa vieroksuvansa ympäri maailmaa käytettävää termiä, koska hänestä se herättää kielteisiä mielikuvia.

”Miten olisi ’Uusi Soho’?” hän ehdottaa.

Praton trendikkäin tapaamispaikka on kuulemma ravintola Ravioli Liu. Sen julkisivu on kaupungin kiinalaiskortteleille tyypillinen: punaisia paperilyhtyjä, kyltit kahdella kielellä.

Heti ovesta käydessä näkee, että emäntä Hong Xueminin ruokiin ovat ihastuneet niin kiinalaiset kuin italialaiset. Tilaamalla raviolia saa eteensä kiinalaistyylisiä liha- ja kasvisnyyttejä.

”Asiakkaat löytävät yhteisiin pöytiin. Ihmiset ovat fiksuja”, sanoo Hong, 33, joka muutti Pratoon neljä ja puoli vuotta sitten vaatetehtaassa työskennelleen isänsä perässä.

”Suhteet tiivistyvät ajan mittaan. Kiinalaislapset oppivat italiaa sujuvasti, ja moni italialainen opiskelee koulussa kiinaa.”

Helmikuussa vietettiin kiinalaista uuttavuotta, mitä varten kaupunki järjesti ensi kertaa juhlan lohikäärmeineen ja taivaalle kohoavine paperilyhtyineen.

Joillekin rinnakkaiselo on vielä tiivimpää. Ravintolan ikkunapöydässä lounastaan lopettelevat Zhao Yuejing, 40, ja Alessandro Donatucci, 48.

He ovat kaunis seuraus globalisaatiosta ja kiinalaisten tulosta Eurooppaan. Zhao on neljännellä kuulla raskaana.

Zhao ei tosin ole mikään tehdastyöläinen. Hän opiskeli yliopistossa Firenzessä, jossa tapasi painoalan yritystä pyörittävän Donatuccin. He muuttivat yhdessä Pratoon, jossa Donatucci eli lapsuutensa.

”Firenzessä on paljon luonnollisempaa solmia suhteita, koska se on perinteisesti niin kansainvälinen. Pratossa yhteisöt ovat yhä aika erillään”, Zhao sanoo.

Donatuccin mielestä kiinalaistehtailijoiden syyttäminen työehtojen polkemisesta on hieman epäreilua.

”Kiinalaisten työtahti ei lopulta ole kovin erilainen kuin italialaisten tehtailla takavuosina. Kun olin pieni, vanhempani olivat koko ajan töissä ja lapsetkin auttoivat”, Donatucci kertoo.

”Hyvä, että ajat ovat muuttuneet, mutta kiinalaisilla on erilainen kulttuuri. Sitä paitsi eivät italialaisetkaan valita, jos huippujalkapalloilija tai lakimies tekee töitä sunnuntaisin.”

Ravintolaan ilmaantuu toinenkin sekapari, mutta tällä kertaa nainen on italialainen ja mies kiinalainen. Se on harvinaisempaa, vahvistavat Elisa Grazzi, 25, ja Chen Jian, 27.

Hekin tapasivat Firenzessä, jossa kumpikin opiskeli. Kipinä syttyi yliopiston kiinalaisessa kulttuuritapahtumassa.

Grazzin ja Chenin yhteinen yritys auttaa vaatetehtaiden kielitaidottomia kiinalaisia lupa-asioiden paperiviidakossa.

Seuraa viimeinen yritys päästä juttusille vaatetehtaalle. Chen soittaa tuttuun paikkaan, mutta vastaus on taas täystyrmäys.

Chen arvelee, että kiinalaisten varovaisuutta selittää myös rasismi.

”Moni vihaa kiinalaisia. Minäkin olen saanut kuulla huutelua, jota en viitsi toistaa”, hän kertoo.

Grazzin mukaan italialaiset harvemmin kokevat, että kiinalaiset käyttäytyisivät yhtä törkeästi.

”Ei kiinalaisista ole haittaa. He pysyttelevät omiensa parissa. Mitä nyt saattavat olla epäsiistejä ja äänekkäitä, mutta sekin on stereotypia eikä päde kaikkiin.”

Kiinalaisessa ravintolassa aterian päätteeksi halkaistaan tietysti onnenkeksi. Sen sisältä löytyy pienelle paperiliuskalle kirjoitettu viisaus:

”Tarjoamasi ymmärrys avaa sinulle monia ovia.”

Juhani Niiranen / HS
Kiinalaisten tehtaanmyymälöihin Pratossa ei lasketa valokuvaajaa eikä haluta jutella toimittajalle.
Kiinalaisten tehtaanmyymälöihin Pratossa ei lasketa valokuvaajaa eikä haluta jutella toimittajalle.
Juhani Niiranen / HS
Firenzessä opiskellut kiinalainen Zhao Yuejing muutti aviomiehensä Alessandro Donatuccin mukana Pratoon, jossa eli jo ennalta kymmenientuhansien kiinalaisten yhteisö.
Firenzessä opiskellut kiinalainen Zhao Yuejing muutti aviomiehensä Alessandro Donatuccin mukana Pratoon, jossa eli jo ennalta kymmenientuhansien kiinalaisten yhteisö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat