Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Ulkomaat
 
Permin vankileirimuseo jatkaa valtion ohjauksessa
Permin vankileirimuseo jatkaa valtion ohjauksessa
Memorial-kansalaisjärjestön aktivistien 1990-luvun alussa perustama vankileirimuseo Perm 36 ajautui vaikeuksiin neljä vuotta sitten. Nyt Venäjän valtio ja Permin aluehallinto ovat ottaneet maan ainoaksi niin sanotuksi Gulag-museoksi nimetyn vankileirin haltuunsa, ja vainojen ajan muistelu on saanut varovaisia sävyjä. Museon syrjäytetty varajohtaja Tatjana Kursina pitää Venäjän tilaa ylipäätään huolestuttavana. Toimittaja Pekka Hakala. Kuvaaja Arthur Bondar. Leikkaus HSTV.
Fakta

Gulag – vankileirien saaristo

 Neuvostoliiton vankileirien saaristo sai nimensä lyhenteestä Gulag, joka tarkoittaa leirien päähallintoa. Toiminta alkoi heti vallankumouksen jälkeen 1918.

 Vankileireillä rikolliset ja poliittiset vangit istuivat samoissa parakeissa ja karssereissa. Pakkotyö oli aluksi tapa kohentaa kansantaloutta.

 Leirit ulottuivat Karjalasta Sahalinille. Memorial-järjestön arvion mukaan pahimmillaan joka viides mies oli ollut leirillä.

 Perm-36-vankileiri lopetettiin vasta 1987, ja siellä oli poliittisia vankeja loppuun asti.

Kutšino/ Mahnutino/Perm

Mahnutinon kylä Uralin länsirinteillä sata kilometriä Permistä koilliseen on niin vähäpätöinen, ettei sitä kartoista tahdo löytyä. Silti täällä tehdään asfalttitietä kylän halki.

Syy on naapurikylässä Kutšinossa sijaitseva nähtävyys. Siellä sijaitsee Perm 36 -vankileiri. Tai siis entinen sellainen. Nykyisin paikka on tiettävästi ainoa Neuvostoliiton aikaisen vankileirien saariston museoitu leirikokonaisuus.

Permiläisen yläasteen kahdeksannen luokan tutustumiskierros on juuri loppumassa, koululaiset on koottu vankileirin entiselle upseeriklubille.

”Jos joku väittää, ettei mitään vainoa ollut, niin tervetuloa tänne katsomaan, oliko vai eikö”, leirin opas Sergei Spogin muistuttaa koulukkaita puheensa lopuksi. Spogin on oikea mies muistuttamaan – itsekin Kiovasta itään kuskatun leirivangin ja karkotetun jälkeläinen.

Täällä istui muun muassa presidentti Boris Jeltsinin aikainen Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Sergei Kovaljov, joka pidätettiin neuvostovastaisesta kiihotuksesta vuonna 1974 ja pantiin Permin leirille seitsemäksi vuodeksi. Ja lentokonekaappausta Ruotsiin vuonna 1970 yrittänyt Eduard Kuznetsov.

Ja monet kymmenien vuosien aikana. Vuodesta 1946 alkaen Stalinin vainojen uhrit, ja Stalinin kuoleman jälkeen vuorostaan ne, jotka äsken syyttömiä vangitsivat. Ja 1970-luvulta lähtien Kovaljovin tapaiset toisinajattelijat.

Kaikki ei kuitenkaan ole täällä aivan kohdallaan. Henkilökunta kieltää sisällä parakeissa, karssereissa ja työpajoissa valokuvaamisen, ja erityisen vaarallista tuntuu olevan videointi: sitä ei hyväksytä leirin alueella ollenkaan ilman hallinnon erityslupaa.

Opas Spogin asettelee sanansa hieman ristiriitaisesti. Kuten ”eihän meillä itse asiassa ollut poliittisia vankeja, heidät oli tuomittu valtiopetoksesta tai terrorismista”. Ja sittemmin, että myös ”neuvostovastaisesta toiminnasta”. Ja lopuksi, että poliittisia vankeja oli täällä aivan leirin lopettamiseen saakka eli vuoteen 1987.

Välillä opas muistuttaa, että leirillä oli seudun ainut parturi ja että ruoka-annokset punnittiin tarkasti. Toisin kuin nykyisissä ravintoloissa, joissa annosten grammamäärää ei tarkasta kukaan.

Syy omituisuuksiin on riita siitä, kenelle museo kuuluu. Pohjimmiltaan tätä riitaa käydään 1900-luvun historian tulkinnasta.

Paikalliset ihmisoikeusjärjestö Memorialin aktivistit perustivat leirimuseon heti Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alussa. Paikkaa kehitettiin kaksi vuosikymmentä, mutta sitten Permin kuvernööriksi tuli Viktor Basarkin. Hän kansallisti koko paikan ja antoi lopulta entiselle johdolle potkut.

Krimin miehityksen jälkeen entinen museoväki on ollut valtiollisen julkisuuden hampaissa. Kansainvälistä rahoitusta saanut museojärjestö kieltäytyi rekisteröitymästä ”ulkomaiseksi agentiksi”, mistä hyvästä sille ja sen johdolle lätkäistiin sakot. Oikeutta käydään yhä.

”Odottamatta ja syytä ilmoittamatta museon johtajaa Viktor Šmyrovia ja minua pyydettiin poistumaan alueelta”, kertoo museon entinen varajohtaja Tatjana Kursina kahvilassa Permin keskustassa ja pahoittelee, ettei voi lähteä näyttämään paikkoja.

”Perm 36:n omaisuus on miljoonien ruplien arvoinen”, Kursina jatkaa. ”Siihen kuuluu museon kokoelma, tutkimusmatkojen tulokset Permin ja Kolyman alueilta ja museon kirjasto.”

”Mutta ilman valtionhallinnon lupaa emme voi mennä nykyiseen valtiolliseen museoon emmekä saada takaisin omaisuuttamme, arkistoamme, kirjastoamme emmekä museon kokoelmaa. Koska emme voi todistaa, että ne ovat meidän. Emmekä voi todistaa sitä, koska kirjanpitäjän arkisto on juuri tämän valtionhallinnon käsissä.”

”Että semmoinen noidankehä.”

Permiläinen koululaisryhmä alkaa siirtyä takaisin tilausbussiinsa. No niin pojat, kumpi oli suurempi roisto, Stalin vai Hitler?

”Hitler!” vastaavat pojat yhdestä suusta.

”Ei opetusohjelmassa vainoja ja vankileirijärjestelmää mitenkään erityisesti käsitellä”, venäjän kielen ja kulttuurin opettaja Alla Aman sanoo. ”Enemmän puhutaan Neuvostoliiton saavutuksista. Ja maailmansodasta.”

Aman ei silti usko, että vainojen ajat voisivat koskaan enää palata.

”Ihmiset ovat nykyisin erilaisia, koulutettuja.”

Amanin työtoveri, opettaja Galina Jeremina on samaa mieltä.

”Minunkin vanhempani olivat lähes lukutaidottomia. Kansakoulua kävivät vain kolme vuotta.”

Tatjana Kursina sen sijaan epäilee, ettei vanhojen pahojen aikojen paluu aivan pois suljettua ole.

”Yleinen trendi on aika ikävä. Puhetta riittää isänmaan, kansan maan ja historian rakkaudesta. Oma historia nähdään vain urotekoina, urheutena ja kunniana. Unohdetaan oman kansan ja valtion virheet.”

”Minun mielestäni se on raskasta ja vaarallista sekä kansalle että valtiolle.”

”Mutta luulen, että meneillään oleva puolitotuuksien ja vääristelyjen aika ei kestä kauaa”, Kursina sanoo.

”Terve järki voittaa. Emme me voi palata 21. vuosisadalla siihen, jonka koimme neuvostoaikana.”

Illansuussa väki häipyy Perm 36:sta. Viimeisenä lähtee sähkömies Nail Abdullin, 56. Hän nostaa käytöstä poistetun sähkökaapin taitettavan pyöränsä takatarakalle ja lähtee polkemaan kohti Mahnutinoa.

”Asekaapiksi”, Abdullin selittää.

Sähkömies on Mahnutinon toinen ympärivuotinen asukas. Paluumuuttaja: hänen perheensä rakensi tänne mökin 1980-luvulla, ja se oli tyhjillään 20 vuotta. Kaupunkielämään kyllästynyt Abdullin remontoi mökistä kahdeksan neliön huoneen itselleen päästyään leirille töihin.

Vuosi on mennyt mukavasti, ja talvestakin Abdullin on selvinnyt. Kaupunkiasunto saa pysyä pojan hallussa, sähkömies sanoo.

Abdullinin mielestä presidentti Vladimir Putin on Venäjän historian paras hallitsija. ”Tai minä en ainakaan 56 vuoteen ole parempaa nähnyt.”

Nuori Abdullin mökkeili kylässä monta vuotta 1980-luvulla, kun leiri oli vielä toiminnassa. Sen elämästä ei hänen mukaansa paljon tiedetty.

”Lähinnä oltiin tekemisissä vartiosotilaiden kanssa, jotka sanoivat, että vankeja tulee ja menee mutta me istumme ikuisesti.”

Abdullinin mukaan vuoden pesti leirimuseossa on jo muuttanut hänen käsitystään lähihistoriasta. Alan klassikkokirjailijalta Aleksandr Solženitsyniltä sähkömies sanoo lukeneensa vain yhden kirjan, Ensimmäisen piirin.

”Aika vaikea teos, psykologinen. Se teki vaikutuksen, koska siinä tuomiota istuvat matemaatikot, ja minä rakastan matematiikkaa.”

”Mutta sellaiset 25 vuoden tuomiot tai elinkautiset, ne olivat mahdollisia vain kommunismissa, ei sivistynyt maailma sellaista harjoita.”

”Asutteko muuten siellä Suomessa lähellä sellaista kaupunkia kuin Vantaa?” Abdullin kysyy hieman yllättäen. ”Serkkutyttö Raisa asuu kuulemma nykyisin siellä.”

 

Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.
Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Arthur Bondar
Permiläiset kahdeksasluokkalaiset tutustuivat lauantaina vankileiriin.
Permiläiset kahdeksasluokkalaiset tutustuivat lauantaina vankileiriin.
Arthur Bondar
Nail Abdullin on sisustanut maalaisasuntonsa kotoisaksi.
Nail Abdullin on sisustanut maalaisasuntonsa kotoisaksi.
Arthur Bondar for HS
Perm 36 -leirin näyttely on vaihtanut omistajaa.
Perm 36 -leirin näyttely on vaihtanut omistajaa.
Arthur Bondar
Sergei Spogin luennoi koululaisille vankileirin historiasta.
Sergei Spogin luennoi koululaisille vankileirin historiasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat