Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 10 vuotta Fox Newsin terrorismi­asiantuntijana esiintynyt tunnusti keksineensä taustansa CIA-agenttina

Entiseksi CIA-agentiksi itseään väittänyt ja Fox News -kanavan asiantuntijana toiminut Wayne Simmons tapasi myös presidentin ja vieraili säännöllisesti Pentagonissa. Nyt häntä uhkaa jopa 40 vuoden vankilatuomio.

Ulkomaat
 
Ruutukauppaus Fox News -lähetyksestä.
Ruutukauppaus Fox News -lähetyksestä.

Yhdysvaltalaisen Fox News -kanavan vierailevana terrorismiasiantuntijana yli 10 vuotta toiminut Wayne Simmons on tunnustanut oikeudessa valehdelleensa työhistoriansa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:ssa.

Syyttäjien mukaan Simmons myönsi oikeudelle perjantaina, että hän on valehdellut väittäessään työskennelleensä vuosikymmeniä tiedustelupalvelu CIA:lle, uutistoimisto Reuters kertoo.

Vielä viime lokakuussa 62-vuotias Simmons kiisti oikeudessa häntä vastaan esitetyt syytteet perättöminä. Historiaansa epäilleille toimittajille Simmons väitti toimineensa niin salaisissa operaatioissa, että vain harva tiesi niistä, eikä niistä siksi löytynyt virallisia merkintöjä.

”Hänen huijauksensa on tullut maksamaan valtiolle rahaa, se on saattanut vaarantaa yhdysvaltalaisten henkiä, ja se on loukkaus kaikkia niitä tiedustelupalvelun miehiä ja naisia kohtaan, jotka työskentelevät väsymättä maamme hyväksi”, valtakunnansyyttäjä Dana Boente sanoo oikeuden tiedotteessa.

Simmons esiintyi televisiokanava Fox Newsin vierailevana terrorismiasiantuntijana säännöllisesti joitain kertoja kuukaudessa vuodesta 2002 aina vuonna 2015 tapahtuneeseen pidätykseensä saakka. Hänet tunnettiin äärikonservatiivisena Barack Obaman hallinnon vastustajana. Vielä viime lokakuussa hän vakuutteli oikeudessa työskennelleensä CIA:n kenttäagenttina vuodesta 1973 vuoteen 2000.

Huijaus on poikkeuksellisen nolo Yhdysvaltojen viranomaisille, sillä myös he uskoivat varauksetta miehen keksimän taustatarinan.

Hallitukselta saamiensa työprojektien lisäksi Simmons tapasi niin presidentti George W. Bushin kuin puolustusministeri Donald Rumsfeldinkin. Ainakin kerran hän oli myös mukana varapresidentin Air Force Two -lentokoneella Guantanamo Bayn vankileirille tehdyllä vierailulla. Lisäksi hän oli säännöllinen vieras Pentagonissa.

Simmonsin toistakymmentä vuotta jatkunut petos paljastui, kun oikea CIA:n ex-agentti Kent Clizbe haistoi palaneen käryä, New York Timesin laajasta jutusta selviää.

Clizbe arvioi ihmisiä työkseen työskennellessään muun muassa CIA:n värvääjänä Islannissa. Kun Clizbe tapasi yhteisen tuttavan myötävaikutuksesta Simmonsin vuonna 2010 ensi kertaa, kuulostivat tämän väitteet heti epäilyttäviltä.

Simmons muun muassa kertoi Clizbelle osallistuneensa CIA:ssa työskennellessään sekä huume-, yrityspetos- että ulkomaanoperaatioihin. Tällaisten luonteeltaan erilaisten tehtävien kuuluminen yhdelle osastolle olisi Clizben mukaan hyvin poikkeuksellista, sillä osa toimialueista kuuluu liittovaltion poliisin FBI:n ja Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n vastuulle, eivätkä lainkaan CIA:lle.

Clizbe ryhtyi heti tapaamisen jälkeen tutkimaan Simmonsin taustaa, ja jatkoi työtä vuosien ajan. Hän otti yhteyttä niin entisiin kollegoihinsa kuin CIA:ssa yhä työskenteleviin tahoihin. Pala palalta Clizbe muodosti saamistaan tiedoista Simmonsille profiilia.

Vuoden 2013 joulukuussa Clizbe oli vakuuttunut miehen valehtelusta siinä määrin, että viritti entisen esimiehensä kanssa Simmonsille ansan. He käynnistivät yhteisöpalvelu Facebookissa keskusteluketjun, jossa toinen syytti Simmonsia huijariksi, toisen ollessa myötäilevämpi. Simmonsin yrittäessä keskustelun edetessä todistella uraansa CIA:ssa, kaksikko vakuuttui lopullisesti siitä, että mies on täysi huijari.

Clizbe yritti tuoreeltaan saada The Washington Timesin julkaisemaan kaksikon keräämät tiedot. Koska Simmons oli televisiosta tuttu kommentaattori ja kirjailija, ja Clizbe sekä hänen entinen esimiehensä puolestaan olivat CIA:n ulkopuolella käytännössä tuntemattomia, lehti ei uskonut väitteitä.

Clizbe kertoo ilmoittaneensa epäilyistä ja todisteista sähköpostilla myös Fox News -kanavan kolmelle johtajalle, mutta kanava on kiistänyt johtajien koskaan saaneen näitä sähköposteja.

Kun muutkaan mediat eivät yrityksistä huolimatta tarttuneet Clizben tarjoamaan materiaaliin, hän päätti toimittaa sen kahdelle CIA:n hierarkiassa korkealla tasolla työskentelevälle henkilölle.

Seuraavan kerran Clizbe kuuli Simmonsista, kun FBI koputti tämän ovelle lokakuisena aamuna vuonna 2015 ja pidätti hänet. Pidätettäessä Simmonsilta löydettiin myös kaksi luvatonta asetta.

CIA-petostensa lisäksi Simmons tunnusti perjantaina oikeudessa laittomien aseiden hallussapidon. Hän myönsi myös huijanneensa tuntemattomaksi jääneeltä naiselta 125 000 dollaria keksityllä kiinteistökaupalla, ja harhauttaneensa hallitusta 2008, kun hänet palkattiin ryhmänjohtajaksi armeijan projektiin, ja uudelleen vuonna 2010, kun hänet lähetettiin Afganistaniin tiedusteluneuvonantajaksi.

Nyt Simmonsia uhkaa jopa 40 vuoden vankilatuomio. Oikeus antaa tuomionsa 15. heinäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat