Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistusmieliset saivat suurvoiton Iranin parlamenttivaaleissa – naisten määrä ylitti ensi kertaa papiston osuuden

Konservatiivit kärsivät vaalitappion ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004.

Ulkomaat
 
Reuters
Iranilainen nainen kävi äänestämässä parlamenttivaalien toisella kierroksella perjantaina Shirazin kaupungissa.
Iranilainen nainen kävi äänestämässä parlamenttivaalien toisella kierroksella perjantaina Shirazin kaupungissa. Kuva: Reuters

Iranin uudessa parlamentissa on ensi kertaa enemmän naisia kuin papiston edustajia.

Presidentti Hassan Ruhanin kanssa liittoutuneet uudistusmieliset ja maltilliset poliitikot saivat lauantaisen ääntenlaskun perusteella suurvoiton parlamenttivaalien toisella kierroksella, kertoo uutistoimisto AFP.

Konservatiivit kärsivät vaalitappion ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004.

Kesäkuussa aloittavassa uudessa parlamentissa on ennätykselliset 17 naista. Koko parlamentissa on 290 paikkaa. Papiston edustajia valittiin 16, kaikkien aikojen pienin määrä.

Lähes kaikki uudet naisedustajat kuuluvat uudistusmielisiin. Kautensa päättävässä parlamentissa on yhdeksän naista, jotka ovat kaikki konservatiiveja.

Papistolla oli vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen valitussa ensimmäisessä parlamentissa 164 paikkaa. Moni merkittävä nykypoliitikkokin kuuluu papistoon – mukaan lukien presidentti Ruhani, joka oli parlamentissa vuosina 1980–2000.

Papiston osuus on pienentynyt vuosien varrella tasaisesti: toisessa parlamentissa sen edustajia oli 153, kolmannessa 85, neljännessä 67 ja viidennessä enää 52. Väistyvässä parlamentissa heitä on 27.

Uudistusmielisiä valittiin parlamenttiin kaikkiaan 133. Heitä on hieman enemmän kuin konservatiiveja, jotka saivat 125 edustajanpaikkaa. Loput 32 paikkaa menivät riippumattomille ja vähemmistöille.

Vaaleissa piti järjestää toinen kierros 68 edustajanpaikasta, koska ehdokkaat eivät olleet saaneet omalla vaalialueellaan yli 25:tä prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella helmikuun lopussa.

Oikaisu 1.5.2016 klo 14.17: Vaalien toisella kierroksella ei äänestetty koko parlamentin kokoonpanosta vaan 68 edustajanpaikasta, joita ei saatu täytettyä vaalijärjestelmän vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat