Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lennot Norjan turmakopterin tyyppisillä helikoptereilla keskeytetty toistaiseksi

Öljyteollisuus käyttää vastaavanlaisia Airbusin valmistamia Super Puma -helikoptereita yleisesti

Ulkomaat
 
NTB SCANPIX
Turmakopterin roottoreita kuljetettiin Turøyn saarelta sunnuntaina.
Turmakopterin roottoreita kuljetettiin Turøyn saarelta sunnuntaina. Kuva: NTB SCANPIX

Lentokone- ja helikopterivalmistaja Airbusin mukaan kaikki kaupallinen matkustajaliikenne Norjan turmakopterin tyyppisillä Super Puma -helikoptereilla on keskeytetty toistaiseksi.

Norjan perjantaisen helikopterionnettomuuden tutkinta on yhä kesken, eikä turman syytä tiedetä. Kopterissa oli onnettomuushetkellä 13 matkustajaa, joista kahden ruumiit olivat vielä sunnuntainakin löytämättä. Yhdentoista matkustajan on vahvistettu kuolleen turmassa.

Gullfaksin öljykentältä mantereelle tulossa ollut helikopteri putosi vähän ennen laskeutumista ja tuhoutui täysin. Koneen runko upposi mereen lähellä Turøyn saarta Norjan toiseksi suurimman kaupungin Bergenin ulkopuolella. Sää onnettomuushetkellä oli hyvä.

Runko nostettiin merestä lauantaina.

Kone oli tyypiltään H225 Super Puma, josta käytetään myös nimeä EC225LP. Uutistoimisto Reutersin mukaan Norja ja Britannia keskeyttivät lennot ensimmäisinä. Airbus kertoo keskeytyksen laajentuneen koko liikenteessä olevaan vastaavaan kalustoon.

Kyseinen kopterityyppi on hyvin yleisesti juuri öljyteollisuuden käytössä eri puolilla maailmaa.

Norjalaisen Aftenposten-lehden mukaan viime vuosina Pohjanmerellä on tapahtunut ainakin kuusi kopteriturmaa tai hätälaskeutumista, joissa konetyyppi on ollut EC225LP tai AS332L2 Super Puma.

Norjan lentoturvallisuusviranomaisten mukaan Super Puma -konetyypin vaihteistossa oli havaittu ongelmia vuonna 2012, mutta valmistaja Airbus oli tuolloin tehnyt vaaditut muutokset.

Useiden silminnäkijöiden mukaan perjantaisessa turmassa kopterin pääroottori irtosi jo ilmassa. Kopteri oli silloin 640 metrin korkeudessa ja putosi nopeasti roottorin irrottua.

Helikopterissa oli turmahetkellä 11 matkustajaa ja 2 miehistön jäsentä. Turmakopterin lentäjä oli italialainen, kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK sunnuntaina.

Hänen lisäkseen kopterissa oli 11 norjalaista ja 1 britti. Heistä valtaosa oli Statoilin öljynporauslautalla työskentelevien alihankkijoiden, muun muassa Akerin ja Halliburtonin, työntekijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat