Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Moskovan ja Helsingin aikavyöhyke on jäänyt taakse Helsingin Sanomien Lada-matkalla Viipurista Vladivostokiin ja vappupäivänä jäi taakse myös Eurooppa: Ural-vuoriston ylityksen jälkeen vastassa oli maanosien virallinen raja ja edessä Aasiaa.

Ulkomaat
 
HS-Lada Euroopan ja Aasian rajalla
HS-Lada Euroopan ja Aasian rajalla
Helsingin Sanomien ladamatka Viipurista Vladivostokiin on edennyt maanosasta toiseen. Uralin yrityksen jälkeen edessä oli Jekaterinburgin miljoonakaupunki. Parikymmentä kilometriä ennen kaupungin keskustaa vastassa oli Euroopan ja Aasian virallinen raja. Toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus: Arthur Bondar

Moskovan ja Helsingin aikavyöhyke on jäänyt taakse Helsingin Sanomien Lada-matkalla Viipurista Vladivostokiin ja vappupäivänä jäi taakse myös Eurooppa: Ural-vuoriston ylityksen jälkeen vastassa oli maanosien virallinen raja ja edessä Aasiaa.

Ural tosin ei ole Jekaterinburgin leveysasteilla varsinainen vuoristo. Maisema muistuttaa lähinnä suomalaista vaaramaisemaa tai Lappia, josta on näpsäisty pois puurajan yläpuolelle nousevat tunturit.

Matka Permistä Jekaterinburgiin sujui runsaassa kuudessa tunnissa pääsääntöisesti hyvää asfalttitietä pitkin. Samalla päättyi matkan pohjoinen reitti, joka kulki Vologdan, Kirovin ja Permin kautta. Vaikka Viipurista olisi lähtenyt kohti Siperiaa Moskovan kautta, olisi Lada päätynyt joka tapauksessa Jekaterinburgiin.

Moskovan kautta johtavan reitin tiet ovat tiettävästi pohjoista reittiä paremmassa kunnossa, mutta matka on hieman pidempi ja ennen kaikkea tiet ruuhkaisemmat.

Kilometrejä Ladan mittariin on matkalla Viipurista Jekaterinburgiin kertynyt hieman yli 2 800. Alkumatkasta esiintynyt öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen. Ehkä Lukoilin eli suomalaisittain Teboilin puolisynteettinen 10w40-öljy maistuu käytettynä huonommin.

Auto on toiminut melko moitteettomasti, vaikka reittiin on sisältynyt noin 600 kilometriä osuuksia, joita ei oikeastaan maantieksi pitäisi kutsua. Vasemman puolen pölykapselit ovat lentäneet jonnekin Kirovin alueen itäosaan.

Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki, jossa on noin 1,4 miljoonaa asukasta. Neuvostoaikana kaupungin nimi oli Sverdlovsk, ja kylmän sodan aikana se oli aseteollisuutensa vuoksi suljettu kaupunki.

Nykyisin Jekaterinburgissa määräilee oppositiomieheksi luettu pormestari Jevgeni Roizman ja kaupungista löytyy muun muassa Venäjän ensimmäisen presidentin mukaan nimitetty Jeltsin-keskus. Boris Jeltsin oli Sverdlovskin poikia. Mitähän hänen keskukseensa mahtaa kuulua?

Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat