Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaiset TTIP-paperit: USA painostaa EU:ta kovilla keinoilla vapaakauppa­sopimukseen – Greenpeace julkaisi paperit sivuillaan

Greenpeace julkaisi maanantaina paperit verkossa. Niistä käy ilmi vapaakauppasopimukseen liittyvä kova peli.

Ulkomaat
 
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
TTIP:n on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja tuoda sitä kautta taloushyötyä niin Yhdysvalloille kuin EU:llekin. Katso videolta, mistä oikein on kyse. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg
Fakta

Mikä TTIP?

 Vapaakauppasopimuksen täsmällinen nimi on transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus.

  TTIP on lyhenne englannin kielen sanoista Transatlantic Trade and Investment Partnership.

  Neuvottelut sopimuksesta aloitettiin vuonna 2013. Puolustajien mielestä sopimus edistäisi kaupankäyntiä EU:n ja Yhdysvaltojen välillä, koska kaupankäynnin esteitä purettaisiin.

  Monien oikeustieteilijöiden mielestä sopimukseen sisältyvä investointisuoja vähentäisi valtioiden itsemääräämisoikeutta.

Yhdysvallat painostaa Euroopan unionia aiempaa tiedettyä kovemmilla keinoilla TTIP-vapaakauppasopimukseen.

Keinovalikoimassa on esimerkiksi tuontihelpotusten epääminen eurooppalaisilta autonvalmistajilta, mikäli sopimusta ei synny. Yhdysvallat käyttää tätä uhkausta nimenomaan helpottaakseen omien maataloustuotteidensa pääsyä Eurooppaan.

Tämä käy ilmi neuvotteluasiakirjoista, jotka ympäristöjärjestö Greenpeace vuoti saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille, NDR- ja WDR-yleisradiokanaville sunnuntaina. Materiaalia on 240 sivua, ja Greenpeace julkisti ne sivuillaan kokonaisuudessaan maanantaina päivällä.

Greenpeace perusteli päätöstään julkaista neuvotteluasiakirjat sillä, että kansalaisten on ollut toistaiseksi hyvin vaikeaa saada tietoa neuvottelujen sisällöstä.

”Jos TTIP-sopimus tulee, sen piirissä elävät kaikki Yhdysvaltain ja EU:n alueen kansalaiset. Nyt he eivät tiedä, mistä neuvotteluissa on kyse. Haluamme avata läpinäkyvän debatin”, sanoi Saksan Greenpeacen poliittisen osaston johtaja Stefan Krug tiedotustilaisuudessa.

Paperit eivät ole täysin alkuperäiset neuvottelumuistiot. Niistä on poistettu ennen julkaisua papereiden jakelulistalla olleiden nimet ja kielikorjauksiin liittyviä merkintöjä. Saksan Greenpeacen mukaan se antoi paperit tutkivien toimittajien käyttöön, sillä nämä pystyivät varmistamaan useasta lähteestä, että kyseessä ovat aidot asiakirjat.

Neuvottelumuistioiden mukaan USA vaatii EU:ssa voimassa olevan geeni- ja hormonilihan kieltävän säädöksen kumoamista. Tähän asti tarkkaan suojatuista papereista selviää, että sopimuksen vastustajien pelot kuluttajansuojan murtamisesta eivät ole aiheettomia.

Yhdysvaltain hallitus ei ole suostumassa eurooppalaisten vaatimukseen, jonka mukaan kauppariitojen käsittelyyn tulisi yksityisten tuomioistuinten sijaan julkinen tuomioistuinverkosto.

”Jos etsitte asiakirjoista tietoja kloorilla pestystä kananlihasta, sitä ei löydy. Sen sijaan sieltä löytyy Yhdysvaltojen neuvottelijoiden tarkkoja vaatimuksia siitä, kuinka tuotteiden sääntelyä tulisi tulevaisuudessa muuttaa. Heidän mielestään jokaiselle säännölle täytyy olla tieteellisesti todistettu peruste”, sanoi Saksan Greenpeacen talous- ja vapaakauppa-asiantuntija Jürgen Knirsch.

TTIP-neuvotteluja on arvosteltu etenkin Euroopassa niiden salamyhkäisyydestä. Esimerkiksi EU-parlamentti on vaatinut neuvotteluihin lisää avoimuutta. Neuvottelut alkoivat jo kolme vuotta sitten.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi huhtikuussa HS:n haastattelussa, että neuvottelut Yhdysvaltain kanssa sopimuksesta yritetään saada maaliin ennen Obaman kauden loppua. Lue haastattelu tästä linkistä.

TTIP:n taustaa: Kiistelty, kiivailtu, vaikea sopimus

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain TTIP-sopimuksesta olisi sopimusta haluavien mielestä suurta hyötyä: tullit laskisivat ja yritysten olisi helpompi saada tuotteensa osapuolten markkinoille. EU-firmat maksavat vuosittain noin 3,6 miljardia euroa tullimaksuja. Yhden laskelman mukaan TTIP kasvattaisi EU-maiden bruttokansantuotetta puolella prosentilla, noin 120 miljardilla eurolla. Yhdysvaltain talouteen odotetaan 0,4 prosentin bkt-kasvua, 95 miljardin euron hyötyä.

Sopimuksen eurooppalaisvastustajien mukaan TTIP vaarantaisi ruokaturvallisuuden ja terveydenhuollon, eurooppalaisten pitää taipua alempiin amerikkalaisstandardeihin. Myös työntekijöiden oikeuksien, ympäristön ja lainsäädäntötyön pelätään vaarantuvan. Kriitikkojen mukaan neuvotteluja käydään suuryritysten ehdoilla ja salaisesti.

Vaikeita kysymyksiä neuvotteluissa:

Sijoittajasuoja.

EU-komissio ehdottaa investointituomioistuinjärjestelmää, jossa ratkaistaan yritysten ja valtioiden kiistat. Euroopassa on pelätty EU-maiden joutuvan suuryritysten pelinappuloiksi. Ehdotus ei ole innostanut amerikkalaisia.

Buy American.

Eurooppalaisia suututtaa, että eurooppalaisyritykset eivät voi osallistua Yhdysvaltain julkisiin hankintoihin. Erityisen tiukkaa on pääsy Yhdysvaltain osavaltioiden markkinoille.

Tuotestandardit.

EU:ssa ja Yhdysvalloissa on paljon identtisiä, mutta erilaisia vaatimuksia, joita tuotteiden turvallisuudelta vaaditaan.

Finanssipalvelut.

TTIP-neuvotteluissa on halua laatia yhteisiä standardeja pankeille, pörssikaupalle ja luottoluokituslaitoksille. Politico-verkkolehden mukaan Yhdysvaltoja finanssipalvelujen kytkeminen TTIP:hen ei innosta.

Ruokanimet.

Moni eurooppalaisalue haluaisi suojata tuotteidensa nimiä, kuten Feta-juusto ja Parman kinkku. Asia on vaikea Yhdysvalloille, koska siellä on totuttu brändinimiin. EU:n ja Kanadan CETA-sopimuksessa listattiin 154 eurooppalaista ruokanimeä, jotka ovat suojattuja.

FABRIZIO BENSCH / REUTERS
Juergen Knirsch puhui Greenpeacen tiedotustilaisuudessa maanantaina Berliinissä.
Juergen Knirsch puhui Greenpeacen tiedotustilaisuudessa maanantaina Berliinissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat