Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi ja joukko muita EU-maita vaatii väliaikaisten rajatarkastusten jatkamista

Ulkomaat
 
Jacob Crawfurd
Poliisi suoritti rajatarkastuksia Hyllien asemalla Malmössä tammikuussa.
Poliisi suoritti rajatarkastuksia Hyllien asemalla Malmössä tammikuussa. Kuva: Jacob Crawfurd

Tukholma. Ruotsi ja useammat muut EU-maat lähettävät maanantaina kirjeen EU-komissiolle, jotta ne saisivat siunauksen väliaikaisten rajatarkastustensa jatkamiselle. Asiasta kertoo Ruotsin radion Ekot.

Rajatarkastuksiaan haluavat jatkaa Ruotsin lisäksi muun muassa Saksa, Ranska, Tanska ja Belgia. Niiden toiveena on, että tarkastuksia voitaisiin pidentää ensin kuudella kuukaudella ja sitten puolen vuoden pidennyksillä korkeintaan kahden vuoden ajan.

Asia on ajankohtainen, koska EU-maiden yhteisen Schengen-sopimuksen asettama enimmäiskesto väliaikaisille rajatarkastuksille on tulossa täyteen Saksassa toukokuussa. Ruotsissa raja tulee vastaan hieman tämän jälkeen.

Schengen-sopimuksen tarkoituksena oli luoda vapaa liikkuvuus Eurooppaan. Sopimus kuitenkin toteaa, että mailla on oikeus aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset tietyissä poikkeustapauksissa, muun muassa, kun koko Schengen-alueen toimivuus on uhattuna ulkorajojen vuotamisen takia, ja jos tämä aiheuttaa riskin esimerkiksi sisäiselle turvallisuudelle.

Pakolaiskriisin kärjistyttyä viime syksynä maa toisensa jälkeen aloitti rajatarkastukset. Tällä hetkellä ne ovat komission päivitetyn listan mukaan voimassa kuudessa Schengen-maassa.

Nyt maat ilmeisesti katsovat, ettei esimerkiksi Turkin kanssa hiljattain tehty turvapaikanhakijoita koskeva sopimus vielä takaa, että pakolaistilanne olisi hallinnassa. Viime aikoina turvapaikanhakijoita on lisäksi alkanut tulla merkittävissä määrin uudelleen myös Libyan ja Italian kautta.

Esimerkiksi Ruotsi aloitti sisärajatarkastuksensa marraskuussa. Sen lisäksi se aloitti tammikuussa erilliset henkilöpaperien tarkastukset julkisissa liikennevälineissä jo Tanskan puolella. Ilman vaadittavia asiakirjoja ei pääse maahan. Tämä on osiltaan vaikuttanut myös tulijoiden määrän vähenemiseen Suomessa.

Tarkastusten aloittamisen jälkeen turvapaikantulijoiden tulo Ruotsiin on liki loppunut. Viime syksyn kiivaimpina viikkoina tulijoita oli noin 10 000, nyt noin 500. Maahanmuuttovirasto pienensikin hiljattain huomattavasti ennustettaan tänä vuonna tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä.

Poliitikot ovat tähän saakka silti katsoneet, ettei tilanne ole vielä riittävän vakaalla pohjalla EU:n ulkorajoilla.

Oikaisu klo 19:45: Komission mukaan rajatarkastukset ovat voimassa kuudessa, eivät seitsemässä maassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat