Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaistoimittaja soluttautui jihadistiryhmään – ”Ei jälkeäkään islamista”

Ranskalainen toimittaja soluttautui terrori-iskua hautovaan jihadistisoluun puoleksi vuodeksi ja kuvasi heitä salaa.

Ulkomaat
 
Ruutukaappaus Allahin sotilaat -dokumentin trailerista.
Ruutukaappaus Allahin sotilaat -dokumentin trailerista.

Ranskalainen toimittaja soluttautui terrori-iskua hautovaan jihadistialokkaiden soluun puoleksi vuodeksi ja kuvasi sen jäseniä kätketyllä kameralla. Tuloksena syntyi dokumentti Allahin sotilaat, joka esitettiin Ranskassa maanantai-iltana.

Salanimellä Saïd Ramzi esiintyvä toimittaja kertoi kokemuksistaan uutistoimisto AFP:lle. Hän on muslimi, joka sanoo kuuluvansa samaan sukupolveen kuin Pariisin viime vuoden tuhoisan terrori-iskun tekijät.

”Tavoitteeni oli ymmärtää, mitä heidän päissään liikkui”, hän kertoo. Ramzi kuvailee nähneensä vain turhautuneita, itsetuhoisia nuoria, joita oli helppo manipuloida.

”En nähnyt koko touhussa jälkeäkään islamista. En minkäänlaista halua muuttaa maailmaa paremmaksi.”

Toimittaja sai yhteyden ryhmään Facebookin kautta. Sen jälkeen hän tapasi ”emiiriksi” kutsutun henkilön. Tämän johtamaan ryhmään kuului noin tusina nuorta. Osa nuorista oli muslimiperheisiin syntyneitä, osa käännynnäisiä.

Toimittaja tapasi ”emiirin” Châteaurouxin kaupungissa ulkoilualueella, joka oli talviaikaan tyhjillään.

”Emiiri” oli ranskalais-turkkilainen nuori mies nimeltään Oussama. Ensimmäisellä tapaamisella hän yritti vakuuttaa toimittajan siitä, että tätä odottaisi paratiisi, jos hän tekisi itsemurhaiskun.

”Naisemme odottavat meitä siellä, ja enkelit ovat palvelijoitamme. Saat palatsin sekä kullasta ja rubiineista tehdyn siivekkään hevosen”, Oussama sanoo videolla.

Toimittaja esiintyi ryhmälle nimellä Abu Hamza.

Toisessa tapaamisessa moskeijan edustalla Pariisin lähiössä yksi ryhmän jäsen osoittaa kiitorataa lähestyvää lentokonetta taivaalla.

”Pienellä raketinheittimellä saat tuollaisen helposti... Teet jotain sellaista Dawlan [dynastia arabiaksi, tässä Isis] nimissä, ja Ranska traumatisoituu vuosisadaksi”, hän sanoo.

Oussama hankkiutuu yhteyksiin Isiksen kanssa Syyriassa. Hänet kuitenkin pidätetään Turkissa ja luovutetaan Ranskaan, jossa hän on viisi kuukautta vankilassa.

Tilanne muuttuu, kun Abu Suleiman -niminen henkilö palaa Isiksen keskuskaupungista Syyriassa. Hän käskee toimittajan tulla tapaamaan häntä juna-asemalle. Siellä toimittajaa on vastassa täysin peittävään niqabiin pukeutunut nainen, joka ojentaa hänelle kirjeen.

Kirjeessä kerrotaan suunnitelma terrori-iskusta. Kohteena on yökerho, ja käskynä on ampua ”kuolemaan saakka”, odottaa kun turvallisuusjoukot tulevat ja sen jälkeen laukaista räjähdevyö.

Tässä vaiheessa viranomaisten silmukka ryhmän ympärillä kiristyy. Useita ryhmän jäseniä pidätetään. Yksi kiinnioton välttäneistä jäsenistä lähettää toimittajalle viestin: ”Olet hukassa, jätkä”.

”Silloin soluttautumiseni päättyi”, Saïd Ramzi sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat