Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja neljän muun maan suurlähettiläät amerikkalaislehdessä: USA:n ja Pohjoismaiden suhteet tärkeämmät kuin koskaan

Yhteinen mielipidekirjoitus Huffington Postissa edelsi USA:n ja Pohjoismaiden huippukokousta.

Ulkomaat
 

Washington

Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden suhteet ovat tärkeämmät kuin koskaan, kirjoittivat Suomen ja neljän muun Pohjoismaan suurlähettiläät yhteisessä mielipidekirjoituksessaan The Huffington Post -verkkolehdessä maanantaina.

Kirjoituksessa suurlähettiläät korostivat Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden yhteisiä arvoja, kuten demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja pyrkimystä sukupuolten ja etnisten ryhmien yhdenvertaisuuteen.

”Yhdysvalloilla ja Natolla on ollut vuosikymmeniä keskeinen rooli Euroopan turvallisuuden säilyttämisessä ja vahvistamisessa. Pohjoismaat arvostavat tätä suuresti. Tanska, Islanti ja Norja ovat Naton jäseniä, kun taas Suomi ja Ruotsi ovat läheisiä kumppaneita”, mielipidekirjoituksessa todetaan.

Kirjoitus julkaistiin vajaat kaksi viikkoa ennen Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokousta, joka pidetään Washingtonissa 13. toukokuuta. Valkoiseen taloon presidentti Barack Obaman vieraiksi saapuvat presidentti Sauli Niinistö ja muiden Pohjoismaiden pääministerit.

Obamalle huippukokous on mahdollisuus muistuttaa siitä, että hänelle tärkeillä aloitteilla, kuten ilmastonmuutoksen torjunnalla, on kansainvälistä tukea. Yhdysvalloissa ne saavat osakseen kovaakin arvostelua oikeistosta.

Pohjoismaille huippukokous Washingtonissa taas antaa harvinaista näkyvyyttä ja alleviivaa liittolaisuutta Yhdysvaltoihin, mikä on tärkeää muun muassa Venäjän uhittelun vuoksi.

”Yhteistyömme on monipuolista. Konfliktien estäminen ja ratkaisu, kansainvälinen kriisinhallinta, aseidenriisunta ja terrorisminvastainen taistelu ovat esimerkkejä hedelmällisestä turvallisuusyhteistyöstä. Pohjoismaat – – kantavat vastuunsa omasta alueestaan, mutta myös kansainvälisesti”, suurlähettiläät kirjoittavat.

Turvallisuuspolitiikan lisäksi kirjoituksessa mainitaan esimerkiksi Euroopan siirtolaiskriisi, joka ”heiluttaa Euroopan perustuksia”, ilmastonmuutos, arktisen alueen yhteistyö ja sukupuolten tasa-arvo, jossa ”Pohjoismaat osoittavat kansainvälistä johtajuutta”.

Amerikkalaisia sijoittajia suurlähettiläät muistuttivat siitä, että suhteellisen pienestä asukasluvustaan huolimatta Pohjoismaat on maailman 12:nneksi suurin talousalue, jonka väki on korkeasti koulutettua.

Suomen puolesta kirjoituksen oli allekirjoittanut Yhdysvaltain-suurlähettiläs Kirsti Kauppi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat