Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittilehti: Eristyssellien käyttö on lisääntynyt Euroopan vankiloissa – taustalla terrorismin uhka

Ihmisoikeuksien puolustajat arvostelevat vankien eristämistä ja varoittavat seurauksista.

Ulkomaat
 
Christian Hartmann / Reuters
Ranskalaiset santarmit ja poliisit vartioivat Pariisin lähellä sijaitsevan Fleury-Merogisin vankilan sisäänkäyntiä huhtikuun lopulla. Saattueen uskottiin kuljettavan Pariisin marraskuisista iskuista epäiltyä Salah Abdeslamia.
Ranskalaiset santarmit ja poliisit vartioivat Pariisin lähellä sijaitsevan Fleury-Merogisin vankilan sisäänkäyntiä huhtikuun lopulla. Saattueen uskottiin kuljettavan Pariisin marraskuisista iskuista epäiltyä Salah Abdeslamia. Kuva: Christian Hartmann / Reuters

Eurooppalaisissa vankiloissa käytetään yhä enemmän eristyssellejä terrorismista tuomituille tai epäillyille vangeille, kertoo sanomalehti The Guardian.

Tarkoituksena on ehkäistä radikalisoitumista. Ihmisoikeusaktivistit ja puolustusasianajajat arvostelevat kuitenkin eristämistä ja varoittavat sen kielteisistä seurauksista.

Belgiassa on eristettynä noin 35 tällaista vankia. He viettävät 23 tuntia päivästä sellissään ja tunnin pihamaalla. Neljä vankia on eristettynä uusissa niin sanotuissa deradikalisaatio-yksiköissä. Lehti arvioi, että tällaisten vankien määrä voi kasvaa.

Myös Ranskassa pidetään terrorismista epäiltyjä eristyksissä. Tosin heidän tarkka määränsä ei ole tiedossa. Kuntoutusohjelmien ja terapian puute tarkoittaa, että eristetyt vangit viettävät suurimman osan päivästä sellissään.

Hollannissa terrorismiin yhdistetyt vangit riisutaan ja heille tehdään ruumiintarkastus joka kerta, kun he ovat tekemisissä muiden kanssa.

Myös vankien pitäminen eristettyinä pienissä ryhmissä – muttei siis kokonaan erillään muista ihmisistä – on lisääntynyt paljon.

”Olen hyvin huolissani poliittisesta paineesta eristää terroristit ja rakentaa heidän eristämisekseen erityisiä yksikköjä”, sanoo eristyskäytäntöihin perehtynyt tutkija Sharon Shalev The Guardianille.

”Yleisön, poliitikkojen ja vankilaviranomaisten tulisi pitää päänsä kylmänä.”

Eristyssellien käyttö on Euroopassa yhä vähäistä verrattuna Yhdysvaltoihin, jossa on eristettynä jopa satatuhatta vankia. Se on enemmän kuin esimerkiksi Britannian, Saksan tai Ranskan kaltaisissa maissa on ylipäätään vankeja.

Ihmisoikeuksien puolestapuhujat ovat kiinnittäneet huomiota eristyksen psykologisiin seurauksiin.

Arvostelijat sanovat, että eristäminen voi vastata kidutusta tai pahoinpitelyä. Eristäminen voi olla heidän mukaansa paitsi epäinhimillistä myös tehotonta.

Se saattaa myös tehdä ihmiset vastaanottavaisemmiksi ääriajatuksille, eikä vankien yhteydenpitoa muihin ihmisiin ole käytännössä mahdollista estää.

Charlie Hebdo -lehden iskun aikoihin kosherkauppaan hyökännyt Amédy Coulibaly oli tiettävästi radikalisoitunut vankilassa.

Hän tapasi vankilassa al-Qaidan värvärin Djamel Beghalin. Tämä oli eristysselissä Coulibalyn yläpuolella mutta pystyi kaikesta huolimatta viestimään hänen kanssaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat