Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin haave viisumivapaudesta lähenee – kiirehtiminen kertoo, kuinka kipeästi EU tarvitsee Turkkia pakolaiskriisissä

EU-komissio ehdottanee tietyin varauksin tämän viikon keskiviikkona, että Turkille myönnetään viisumivapaus kesäkuun lopussa. Komissio saattaa poikkeuksellisesti antaa ehdotuksen, vaikka Turkki ei tiettävästi vielä ole täyttänyt kaikkia viisumivapauden edellytyksenä olevia ehtoja.

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Kreikan Lesboksen saarelle yrittäneet siirtolaiset odottivat Turkin rannikkovartioston asemalla Dikilissä huhtikuun alussa. Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten määrä on kutistunut rajusti sen jälkeen kun Turkki alkoi valvoa rajojaan tiukemmin. EU on luvannut Turkille viisumivapauden ja EU-jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista sekä rahaa vastineeksi siitä, että Turkki auttaa pakolaiskriisin hillitsemissä.
Kreikan Lesboksen saarelle yrittäneet siirtolaiset odottivat Turkin rannikkovartioston asemalla Dikilissä huhtikuun alussa. Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten määrä on kutistunut rajusti sen jälkeen kun Turkki alkoi valvoa rajojaan tiukemmin. EU on luvannut Turkille viisumivapauden ja EU-jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista sekä rahaa vastineeksi siitä, että Turkki auttaa pakolaiskriisin hillitsemissä. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Euroopassa voidaan ehkä jo loppuvuodesta nähdä turkkilaisia matkailijoita, joiden ei ole tarvinnut hankkia matkaansa varten viisumia.

EU-komissio nimittäin ehdottanee tietyin varauksin tämän viikon keskiviikkona, että Turkille myönnetään viisumivapaus kesäkuun lopussa.

Komissio saattaa poikkeuksellisesti antaa ehdotuksen, vaikka Turkki ei tiettävästi vielä ole täyttänyt kaikkia viisumivapauden edellytyksenä olevia ehtoja.

Ehtoja on 72, ja ne kattavat kaiken mahdollisen biometristen passien myöntämisestä vähemmistöjen oikeuksiin ja rajaturvallisuuden vahvistamiseen naapurimaiden kanssa. Komissio laittanee ehdotuksensa edellytykseksi, että Turkki täyttää kaikki ehdot ajoissa.

EU-komission mukaan Turkki on ottanut merkittäviä askeleita viisumivapausehtojen täyttämiseksi aivan viime aikoina. Komission tiedottaja ei suostunut maanantaina tarkentamaan, mitä toimia vielä uupuu.

”Turkki on tehnyt paljon töitä viime viikkoina ja päivinä täyttääkseen vaatimukset”, komission tiedottaja Mina Andreeva sanoi toimittajille Brysselissä. Esimerkiksi hän nosti sen, että Turkki on avannut työmarkkinoitaan muillekin kuin syyrialaisille pakolaisille.

Turkki on yrittänyt vuosikausia havitella EU:lta viisumivapautta 78-miljoonaiselle kansalleen. Viisumivapaus oli jo valmiiksi työn alla, mutta EU lupasi nopeuttaa aikataulua siitä hyvästä, että Turkki auttaa Eurooppaa pakolaiskriisin ratkaisussa.

EU:n ja Turkin tekemän sopimuksen ansiosta siirtolaisten matkat Kreikkaan ovat vähentyneet huomattavasti, ja Turkki on myös alkanut ottaa vastaan EU-maiden sinne takaisin lähettämiä siirtolaisia.

EU on vakuuttanut, että Turkkia arvioidaan samoilla perusteilla kuin muitakin maita ehtojen täyttämisessä.

Komission mahdollinen keskiviikkoinen suositus viisumivapauden myöntämisestä olisi kuitenkin EU-lähteiden mukaan poikkeuksellinen. Yleensä komissio nimittäin antaa ehdotuksen vasta sitten, kun kaikki ehdot on täytetty.

Umit Bektas / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan

EU:n kiire edistää Turkin viisumiasiaa kielii siitä, miten paljon Eurooppa tarvitsee Turkin apua hillitäkseen pakolaiskriisiä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tästä hyvin tietoinen. Hän voi hyvinkin lopettaa yhteistyön EU:n kanssa, jos viisumivapaus viivästyy.

Turkin lisäksi viisumivapautta vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle tavoittelevat myös Ukraina, Georgia ja Kosovo, joista kaksi ensimmäistä ovat jo täyttäneet kaikki edellytykset.

Mahdollisten tulijoiden virrasta huolestuneet EU-maat ovat viime aikoina keskustelleet paljon myös niin kutsutusta hätäjarrusta, jolla viisumivapauden voi väliaikaisesti keskeyttää.

Tällainen mahdollisuus on jo olemassa, mutta sen käynnistäminen vie yli puoli vuotta. Nykytilanteessa se on osoittautunut liian pitkäksi ajaksi.

Jäsenmaat voivat tätä nykyä pyytää komissiolta viisumivapauden keskeyttämistä, jos viisumivapautta nauttivasta kolmannesta maasta kohdistuu niihin yllättävä, suurimmalta osalta perusteetta turvapaikkaa hakevien vyöry tai jos tuon maan kansalaiset alkavat joukoittain jäädä maahan luvatta senkin jälkeen kun heidän viisumivapautensa umpeutuu.

Esimerkiksi Saksaan on saapunut paljon turvapaikanhakijoita Serbiasta, Makedoniasta ja Albaniasta sen jälkeen, kun Länsi-Balkanin maille myönnettiin viisumivapaus vuosikymmenen vaihteessa.

Erityisesti Saksa, Ranska ja Belgia ovat ajaneet muutoksia, joilla hätäjarru saataisiin nopeammaksi ja tehokkaammaksi.

Arvostelijat ovat moittineet, että EU myy omat arvonsa kiirehtimällä Turkin viisumivapautta. Tilannetta ei ole helpottanut se, että Turkin itsevaltainen presidentti Erdoğan jahtaa omien kansalaistensa lisäksi nykyään myös EU-maiden toimittajia. Myös uutiset syyrialaispakolaisten raa’asta kohtelusta Turkin rajalla ovat herättäneet paljon kritiikkiä.

Huolta on herättänyt myös se, miten hyvin Turkki todellisuudessa kaikki 72 ehtoa täyttää. Kaikki ehdot kun eivät ole yksiselitteisesti mitattavissa, vaan niiden täyttyminen on pitkälti arvion tekijän tulkinnan varassa. Varmaa ei myöskään ole se, että läpi puskettua, esimerkiksi ihmisoikeuksia turvaavaa lainsäädäntöä noudatettaisiin käytännössä.

Komission mahdollinen esitys menee seuraavaksi EU-jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsiteltäväksi. Niiden molempien täytyy hyväksyä ehdotus, jotta viisumivapaus voi tulla voimaan.

Kansainvälisten uutislähteiden mukaan EU-maat luultavasti hyväksyvät esityksen, vaikka tiukkaa keskustelua onkin luvassa. Suomi on tarkastellut asiaa ”teknisestä” lähtökohdasta. Käytännössä Suomi siis on sitä mieltä, että viisumivapaus voidaan myöntää, jos Turkki täyttää kaikki sille annetut ehdot.

Sen sijaan EU-parlamentissa kytee kapinamieli, ja siellä viisumivapaudelle voidaan hyvinkin pistää vielä jarruja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat