Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiistain esivaali on Cruzille ratkaiseva

Ulkomaat
 
AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruz puhui Donald Trumpin kannattajien kanssa Marionissa Indianassa maanantaina.
Republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruz puhui Donald Trumpin kannattajien kanssa Marionissa Indianassa maanantaina. Kuva: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

Washington

Indianan esivaali Yhdysvalloissa tiistaina on ratkaiseva republikaanien presidenttikisan kannalta. Ellei republikaanien kakkosehdokas Ted Cruz menesty hyvin Indianassa, miljardööri Donald Trumpista tulee erittäin todennäköisesti puolueen presidenttiehdokas.

Trump johtaa esivaalikisaa valitsijamiesten määrässä niin selvästi, ettei Cruz voi saada häntä enää kiinni. Cruzin ainoa mahdollisuus nousta presidenttiehdokkaaksi on viedä Trumpilta niin paljon valitsijamiehiä Indianan ja Kalifornian esivaaleissa, että ehdokkaan nimitys siirtyisi puoluekokoukseen heinäkuussa.

Jos taas Trump voittaa tiistaina Indianassa, hän voi lukita ehdokkuuden Kalifornian esivaaleissa 7. kesäkuuta. Indianan esivaalien alla julkaistussa uutiskanava NBC:n ja The Wall Street Journal -lehden mielipidemittauksessa Trump johti Cruzia Indianassa 15 prosenttiyksiköllä.

”Jos me voitamme Indianassa, kisa on ohi”, sanoi Trump.

Cruz puolestaan yritti kääntää edukseen sen, että edustajainhuoneen entinen puhemies ja puoluetoveri John Boehner vertasi häntä viime viikolla paholaiseen. Boehner sanoi, ettei ole koskaan työskennellyt ”yhtä surkean huoranpenikan” kuin Cruzin kanssa.

Boehnerin kommentti kertoo, että monille republikaanien johtohahmoille Cruz on äärimielipiteineen yhtä huono vaihtoehto kuin Trump.

Cruzin mukaan Boehnerin kommentti taas osoittaa, että hän on aidosti riippumaton puolue-eliitistä.

Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa esivaalikisaa niin selvästi, että senaattori Bernie Sandersin on lähes mahdoton saavuttaa häntä. Sanders on joutunut erottamaan satoja kampanjatyöntekijöitään.

Clinton johtaa mielipidemittauksia myös Indianassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat