Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat haluavat jatkaa rajatarkastuksia

Ruotsin lisäksi väliväliaikaisten rajatarkastusten jatkamista vaativat ainakin Saksa, Ranska, Tanska ja Belgia.

Ulkomaat
 
Jacob Crawfurd
Poliisi suoritti rajatarkastuksia Hyllien asemalla Malmössä huhtikuussa.
Poliisi suoritti rajatarkastuksia Hyllien asemalla Malmössä huhtikuussa. Kuva: Jacob Crawfurd

Tukholma

Ruotsi ja useat muut Euroopan unionin jäsenmaat lähettivät maanantaina kirjeen EU-komissiolle, jotta ne saisivat hyväksynnän väliaikaisten rajatarkastustensa jatkamiselle. Asiasta kertoi maanantaina Ruotsin radio.

Rajatarkastuksiaan haluavat jatkaa Ruotsin lisäksi muun muassa Saksa, Ranska, Tanska ja Belgia. Niiden toiveena on, että tarkastuksia voitaisiin pidentää ensin kuudella kuukaudella ja sitten puolen vuoden pidennyksillä enintään kahden vuoden ajan.

Asia on ajankohtainen, koska EU-maiden yhteisen Schengen-sopimuksen asettama enimmäiskesto väliaikaisille rajatarkastuksille päättyy Saksassa toukokuussa. Ruotsissa aikaraja tulee vastaan hieman tämän jälkeen.

Schengen-sopimuksen tarkoituksena on taata vapaa liikkuvuus Euroopassa. Sopimuksessa kuitenkin todetaan, että mailla on oikeus aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset tietyissä poikkeustapauksissa. Näin on muun muassa silloin, kun koko Schengen-alueen toimivuus on uhattuna ulkorajojen vuotamisen takia. Lisäksi ehtona on, että sisäinen turvallisuus on uhattuna.

Pakolaiskriisin kärjistyttyä viime syksynä maa toisensa jälkeen aloitti rajatarkastukset. Nykyisin tarkastukset ovat voimassa kuudessa Schengen-maassa.

Monet EU-maat katsovat, ettei esimerkiksi Turkin kanssa hiljattain tehty turvapaikanhakijoita koskeva sopimus vielä takaa, että pakolaistilanne olisi hallinnassa. Viime aikoina turvapaikanhakijoita on lisäksi alkanut tulla merkittävissä määrin uudelleen myös Libyan ja Italian kautta.

Ruotsi aloitti sisärajatarkastuksensa marraskuussa. Sen lisäksi Ruotsi aloitti tammikuussa erilliset henkilöpaperien tarkastukset julkisissa liikennevälineissä jo Tanskan puolella. Ilman vaadittavia asiakirjoja ei maahan pääse. Tämä on osaltaan vaikuttanut myös tulijoiden määrän vähenemiseen Suomessa.

Tarkastusten aloittamisen jälkeen turvapaikkaa hakevien tulo Ruotsiin on liki loppunut. Viime syksyn kiivaimpina viikkoina tulijoita oli noin 10 000, nykyään noin 500. Maahanmuuttovirasto pienensi hiljattain huomattavasti ennustettaan tänä vuonna tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä.

Poliitikot ovat katsoneet, ettei tilanne ole riittävän vakaalla pohjalla EU:n ulkorajoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat