Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset –  silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Jekaterinburgin Jeltsin-keskuksessa riittää väkeä ihmettelemässä, miten tässä näin kävi.

Ulkomaat
 
Siperian Jeltsin-keskus vie 1990-luvulle
Siperian Jeltsin-keskus vie 1990-luvulle
Jekaterinburgin kaupungissa Länsi-Siperiassa avattu Jeltsin-keskus vie vieraansa Venäjän 1990-luvulle, joka oli presidentti Boris Jeltsinin vuosikymmen. Yleisöä keskuksessa riittää. Toimittaja: Pekka Hakala, kuvaus: Arthur Bondar, leikkaus: Kristiina Marttinen.
Fakta

Viipurista Vladivostokiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Toistaiseksi siitä on takana 2800 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

”Kyllä minäkin Jeltsiniä äänestin”, sanoo Lysvan pikkukaupungista Jekaterinburgiin vapaapäivänä tullut parturi Jelena Starkova, 44. ”Hän merkitsi silloin meille vapautta ja enemmän kaikkea uutta.”

Starkova on juuri kulkenut lävitse 1990-luvun, joka oli Venäjällä presidentti Boris Jeltsinin vuosikymmen. Starkova nimittäin tutustui Jeltsin-keskuksen pysyvään näyttelyyn ”Seitsemän päivää, jotka muuttivat maan.”

Näistä päivistä ensimmäinen on päivä, jona Jeltsin piti puheen Neuvostoliiton kommunistipuolueen politbyroolle vuonna 1987. Viimeisin on vuoden 1999 viimeinen päivä, jolloin presidentti Jeltsin jätti eroilmoituksen. Tärkeimmässä roolissa näyttelyssä on elokuun epäonnistunut vallankaappausyritys vuonna 1991.

Arthur Bondar
Jekaterinburgin Jeltsin-keskus kertoo Venäjän 1990-luvusta varsin myönteiseen sävyyn. Näyttelyvieras katsoi videota Boris Jeltsinistä, joka oli Venäjän presidentti vuodesta 1991 vuoteen 1999.
Jekaterinburgin Jeltsin-keskus kertoo Venäjän 1990-luvusta varsin myönteiseen sävyyn. Näyttelyvieras katsoi videota Boris Jeltsinistä, joka oli Venäjän presidentti vuodesta 1991 vuoteen 1999.

Vuoden 1993 verinen parlamenttikapinan kukistaminen esitetään näyttelyssä ”Perustuslain synty” -otsikon alla.

Ensimmäinen Tšetšenian sota on sijoitettu vuoden 1996 presidentinvaaleja käsittelevän näyttelytilan takahuoneeseen ja siellä syyllinen sotaan on melko yksiselitteisesti Tšetšenian ensimmäinen kapinapresidentti Džohar Dudajev.

Talvella avattu Jeltsin-keskus on uusinta, mitä Jekaterinburgin terästä ja lasia kiiltelevä keskustan uusi osa tarjoaa. Näyttely on taiten tehty. Alussa esitettävä animaatiofilmi käy läpi Venäjän historian Aleksandr Nevskistä Boris Jeltsiniin.

Arthur Bondar
Näyttely on koottu rahaa säästämättä.
Näyttely on koottu rahaa säästämättä.

Näyttelytiloihin on panostettu, viimeisessä on aito kalustus työhuoneesta, jossa Jeltsinin eroilmoitus televisioitiin.

Rahoittajien nimet on kiinnitetty sisäänkäynnin seinään. Sieltä löytyvät sellaiset Jeltsinin liittolaiset kuin 1990-luvun ”yksityistämistsaarina” tunnettu Anatoli Tšubais ja suuri joukko niitä, jotka tuon yksityistämisen ansiosta käärivät itselleen miljardeja.

Sekä presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev. Heidän puheissaan 1990-luku esiintyy nykyisin anarkian vuosikymmenenä, josta Putin sitten maan pelasti.

Jeltsin-keskuksen seinälle kiinnitetyssä sitaatissa Putin tosin sanoo, että Jeltsin ”osoitti voimaa toteuttaessaan välttämättömän”. Eli kaataessaan kommunistisen järjestelmän.

Roistoa Jeltsinistä onkin vaikea tehdä, vaikka 1990-luvulla monet venäläiset suorastaan häpesivät sairasta ja törttöilevää presidenttiä. Syy selviää Jekaterinburgin näyttelyssä: esillä on saksalainen silitysrauta, pölynimuri ja japanilainen videonauhuri –  kaikki tulivat Venäjälle heti, kun Neuvostoliitto romahti.

Arthur Bondar
Esillä on myös Boris Jeltsinin perhealbumi.
Esillä on myös Boris Jeltsinin perhealbumi.

Jelena Starkovan mukaan kaikki ei ole kuitenkaan mennyt Jeltsinin jälkeen aivan kuin elokuvissa.

”Ehkä Putin on onnistunut ulkopolitiikassa, mutta sisäpolitiikka . . . En haluaisi ruveta rähjäämään. Ehkä suurissa kaupungeissa menee hyvin, mutta pikkukaupungeissa on täysi bordelli, kaikki menee koko ajan huonompaan suuntaan.”

Näyttelyssä on esillä myös kaksi panssari-Ziliä, jotka olivat Jeltsinin käytössä. Tosin hän hylkäsi nämä neuvostolimusiinit aika pian ja siirtyi Mercedeksen takapenkille.

Arthur Bondar
Näyttelyssä esitellään Jeltsinin panssari-Ziliä.
Näyttelyssä esitellään Jeltsinin panssari-Ziliä.

Tarinan mukaan edesmennyt oppositiohahmo Boris Nemtsov päätti varapääministerinä ollessaan 1990-luvun lopulla, että valtionhallinnon on siirryttävä kotimaisiin autoihin. Nemtsov nimittäin oli Nižnyi Novgorodin poikia ja autoteollisuuden edut olivat hänelle tärkeät.

Jeltsinkin totteli ja ajoi kaksi päivää Barvihan-asunnoltaan Kremliin Zilillä, kunnes auto kolmantena päivänä sammui keskelle Tverskaja-katua Moskovan keskustassa. Jeltsin haetutti Mersun tallista ja sen kyydissä hän poistui töistä myös 31.12.1999.

Muistelmateoksessaan Midnight diaries Jeltsin kertoo, että hänelle yhdistettiin Mersuun puhelu Yhdysvaltain presidentiltä Bill Clintonilta, joka oli yhtä tyrmistynyt Jeltsinin erosta kuin muukin maailma. Jeltsinin mukaan häntä väsytti.

”Soita myöhemmin uudelleen, joskus viiden jälkeen”, Jeltsin kertoo vastanneensa.

Arthur Bondar
Näyttelyn päätähti on esillä myös patsaan muodossa.
Näyttelyn päätähti on esillä myös patsaan muodossa.
Aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Videot:

Sarjan ensimmäisessä videossa ostetaan kirjeenvaihtajan kulkupeli, joka ei irtoa aivan ilmaiseksi.

Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.

Vierailu Stalinin vainoista kertovaan vankileirimuseoon osoitti, että Venäjällä historia on jatkuvasti ajankohtaista –  ja jatkuvan poliittisen kamppailun kohteena.

Permin vankileirimuseo jatkaa valtion ohjauksessa
Permin vankileirimuseo jatkaa valtion ohjauksessa
Memorial-kansalaisjärjestön aktivistien 1990-luvun alussa perustama vankileirimuseo Perm 36 ajautui vaikeuksiin neljä vuotta sitten. Nyt Venäjän valtio ja Permin aluehallinto ovat ottaneet maan ainoaksi niin sanotuksi Gulag-museoksi nimetyn vankileirin haltuunsa, ja vainojen ajan muistelu on saanut varovaisia sävyjä. Museon syrjäytetty varajohtaja Tatjana Kursina pitää Venäjän tilaa ylipäätään huolestuttavana. Toimittaja Pekka Hakala. Kuvaaja Arthur Bondar. Leikkaus HSTV.

Kirjeenvaihtajan Ladan kojelaudassa on monien venäläisautojen tapaan kamera, joka nauhoittaa ajoa jatkuvasti. Siihen on tallentunut esimerkiksi tällaisia näkymiä Venäjän teiltä.

Tältä näyttää köröttely venäläisessä pikkupitäjässä
Tältä näyttää köröttely venäläisessä pikkupitäjässä
Pekka Hakala ajaa Ladallaan Vladivostokiin. Tältä näytti matkanteko Buin kaupungista itään. Kuvaaja: Pekka Hakala.
Ladan kojelautakamera näyttää Venäjän teiden karmean kunnon
Ladan kojelautakamera näyttää Venäjän teiden karmean kunnon
Pekka Hakalan matka Vladivostokiin etenee. Kirovin itäpuolella ajamista hidastaa maanteiden huono kunto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat