Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin televisio paljasti: Kymmenet opiskelijat huijanneet korkea­koulu­kokeissa – vastaukset suoraan korvanappiin

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ajankohtaisohjelma on paljastanut ruotsalaisten huijaavan korkeakoulukokeissa oikeita vastauksia välittävien huijariryhmien avulla.

Ulkomaat
 
Maija Koivisto
Tor Wennström / Lehtikuva
Ajankohtaisohjelma paljasti, että huijariryhmät tarjoavat oikeita vastauksia korkeakoulukokeisiin Ruotsissa.
Ajankohtaisohjelma paljasti, että huijariryhmät tarjoavat oikeita vastauksia korkeakoulukokeisiin Ruotsissa. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ajankohtaisohjelma Dold on paljastanut, että yli 80 ihmistä on ostanut itselleen huipputulokset korkeakoulukokeeseen viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo SVT.

Oikeita vastauksia välittäneet huijariryhmät ovat pyytäneet oikeista vastauksista jopa yli 100 000 kruunua eli yli 10 000 euroa.

Monet huipputulokset huijaamalla saaneet opiskelevat nykyään maineikkaissa opinahjoissa esimerkiksi lääkäreiksi, hammaslääkäreiksi ja juristeiksi.

Huijariryhmät ohjeistavat ennakkomaksun maksaneita hankkimaan erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi pienet langattomat kuulokkeet, joita on mahdotonta havaita.

Huijariryhmän jäsen ottaa valokuvan kokeesta koepäivänä. Muut ryhmän jäsenet selvittävät vastaukset kysymyksiin ja huijauksesta maksanut saa sen jälkeen vastaukset suoraan korvaansa korvanappien kautta kokeen aikana.

Koevahdeilla ei ole mahdollisuutta nähdä tai kuulla huijauksen tapahtuvan.

Ruotsin yliopisto- ja korkeakouluneuvosto (UHR) on tietoinen tapauksista ja ottaa asian vakavasti.

”Tekninen kehitys on mennyt eteenpäin niin nopeasti, että meillä ei ole välineitä ja työkaluja, joita tarvitaan näiden tapausten havaitsemiseksi”, osastonjohtaja Tuula Kuosmanen sanoo SVT:lle.

Nyt yliopisto- ja korkeakouluneuvosto onkin ehdottanut erilaisia keinoja, joilla huijauksia voitaisiin estää.

Uskotaan, että lista kaikista alle 26-vuotiaista, jotka ovat saaneet viimeisen viiden vuoden sisällä huipputulokset korkeakoulukokeessa, voisi paljastaa ryhmittymiä.

Heidän suhteensa huijaajien ja huijausten myyjien kanssa ja keskustelut toiminnassa mukana olevien tietolähteiden kanssa voisivat paljastaa useita huijariryhmiä.

Neuvosto on myös jättänyt hallitukselle ehdotuksen, jonka mukaan kaikille kokeentekijöille voitaisiin suorittaa henkilöntarkastus koepaikalla. Koepaikoilla alettaisiin myös käyttää häiritsimiä, jotka paljastaisivat mobiililaitteet.

Nykyään nämä valtuudet ovat ainoastaan poliisiviranomaisilla ja puolustusvoimilla.

Ruotsissa korkea-asteen opintoihin haetaan joko todistusten tai korkeakoulukokeen perusteella. Korkeakoulukoe on yhä suositumpi tapa kilpailla opiskelupaikoista, varsinkin jos ei ole menestynyt lukio-opinnoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat