Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ura alkoi lentokoneen kaappauksesta – nyt Soe Myint mullistaa Myanmaria mobiilimedian avulla

Entinen maanpakolainen johtaa nyt kukoistavaa mediayhtiöitä avautuvassa Myanmarissa. ”Kännykän ja internetin käyttö leviävät kuin virus”, hän sanoo.

Ulkomaat
 
Jonne Heinonen / HS
Myanmarilainen päätoimittaja Soe Myint vieraili maanantaina Rikhardinkadun kirjastossa. Hän osallistuu Helsingissä Unescon suureen sananvapauskokoukseen.
Myanmarilainen päätoimittaja Soe Myint vieraili maanantaina Rikhardinkadun kirjastossa. Hän osallistuu Helsingissä Unescon suureen sananvapauskokoukseen. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Fakta

Suomi isännöi lehdistönvapauskonferenssia

 Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti tänään tiistaina 3. toukokuuta.

 Päivä on perustettu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon aloitteesta.

 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainvälisen lehdistönvapauden päivän (World Press Freedom Day) vuonna 1993.

 Päivämäärä 3. toukokuuta tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3. toukokuuta vuonna 1991. Afrikkalaisessa Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

 Tänä vuonna Unescon sananvapauskonferenssi järjestetään Helsingissä.

Silloin se tuntui hyvältä idealta, lentokoneen kaappaaminen.

Oli vuosi 1990. Sotilasjuntta oli ottanut vallan Burmassa ja ampui, vangitsi ja kidutti vastustajiaan. Muuta maailmaa ei suuresti kiinnostanut. Oli muutakin tohinaa, kuten kylmän sodan loppu.

Burmasta maanpakoon lähtenyt aktivisti Soe Myint ajatteli kahden kaverinsa kanssa, että hyvä tapa saada huomiota kotimaan tilanteelle olisi kaapata matkustajakone. Soe Myint kääri Nauravaa Buddhaa esittäneen patsaan pakettiin, naamioi sen pommiksi ja onnistui viemään sen Thaimaan Bangkokin lentokentältä koneeseen.

Kesken lennon hän nousi paikaltaan, ryntäsi koneen etuosaan ja runttasi oven auki.

Se olikin vessa.

Soe Myint oli ensi kertaa lentokoneessa.

Lopulta Soe Myint kuitenkin pääsi ohjaamoon, selitti lentäjille, ettei halua vahingoittaa ketään, mutta koneen on poikettava reitiltä.

Lentäjä suostui. Kalkuttan lentokentällä Intiassa odotti kansainvälinen media.

”Saimme mitä halusimme. Kerroimme lehdistötilaisuudessa sotilasjuntan toimista ja ihmisten sorrosta”, Soe Myint sanoo.

Aika hullu idea kuitenkin.

”Niin, olimme silloin nuoria.”

Soe Myint on nyt 48-vuotias ja kertoo tarinaansa kahvilassa Esplanadilla. Hän vierailee Helsingissä osallistumassa Unescon suureen lehdistönvapauskonferenssiin. Ja nyt hänellä on kotimaastaan, nykyiseltä viralliselta nimeltään Myanmar, hyvää kerrottavaa.

Sotilasjuntta alkoi vaiheittain vetäytyä yksinvallasta vuonna 2011. Oppositiota alettiin taas sallia, mediaa vapautettiin. Soe Myint saattoi palata 23 vuoden maanpaosta vuonna 2013.

”On mahtavaa olla takaisin kotona. Myanmarissa kaikki muuttuu nyt niin nopeasti, se on jännittävää”, hän sanoo.

Soe Myint toimii nyt alalla, joka vielä muutama vuosi sitten oli täysin valtion kontrollissa. Hän on toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Mizzima-mediayhtiössä, joka on nopeasti saanut arvostusta riippumattomasta ja rohkeasta journalismistaan.

Soe Myintin palkkalistoilla on yli sata journalistia. Yhtiö julkaisee viikkolehteä, verkon uutissivustoa ja tuottaa televisio-ohjelmia. Ennen kaikkea Soe Myint kuitenkin intoilee mobiilimediasta. Sen käyttö on hillittömässä kasvussa.

Viisi vuotta sitten alle kahdella prosentilla Myanmarin asukkaista oli pääsy internetiin. Viime syksynä luku oli MMRD-tutkimuslaitoksen mukaan 32 prosenttia. Soe Myintin mukaan nyt pääsy internetiin olisi jo jopa 80 prosentilla myanmarilaisista.

Ihmiset käyttävät internetiä nimenomaan kännykän kautta.

”Etenkin puolitoista viime vuotta ovat olleet hulluja, kännykän ja internetin käyttö on levinnyt kuin virus.”

Taustalla on talouden avautuminen. Muutama vuosi sitten sim-kortti maksoi Myanmarissa 300 euroa tai enemmän. Hinta oli korkea, koska kännykkäoperaattori oli sotilasjuntan monopolibisnes. Sitten toimiluvat annettiin myös kahdelle ulkomaiselle operaattorille. Sim-kortin hinta on laskenut pariin euroon.

Samalla verkkojen nopeus on moninkertaistunut. Ennen edes tekstiviestit eivät menneet läpi. Nyt ihmiset katsovat uutisvideoita älypuhelimistaan.

”Media-alan kasvu on ehdottomasti mobiilimediassa, etenkin videoissa. Pian meille tulee 4G-verkko. Sitten voimme tarjota isompia videoita, livestriimausta ja vaikka mitä.”

Kaikki tämä vaikutti mahdottomalta Soe Myintin pitkinä maanpakolaisvuosina.

Konekaappauksen jälkeen hän joutui Intiassa vankilaan. Hänen onnensa oli, että myös Intian silloinen hallitus vastusti Myanmarin sotilasjunttaa. Soe Myint pääsi muutaman kuukauden päästä vapaaksi. Tapaus varjosti häntä kuitenkin aina vuoteen 2003, jolloin hänet vapautettiin kaikista syytteistä.

Intiassa Soe Myint perusti Mizzima-verkkosivun, joka välitti sensuroimatonta tietoa Myanmarin tapahtumista. Myanmarissa juntta kielsi sivuston. Sivustolle pääsi Myanmarista vain, jos tiesi ulkomaisen välityspalvelimen osoitteen.

Niitä osoitteita Soe Myint kumppaneineen välitti salaa Myanmariin. Sähköposteissa he käyttivät salausta. Internetpoliisia hämättiin myös kääntämällä viestit internetin käännösohjelmalla burman kielestä esimerkiksi espanjaksi.

Soe Myint myös järjesti Intiassa ja Thaimaassa salaisia toimittajakoulutuksia myanmarilaisille. Ulkomaillakin oli pelko juntan agenteista. Bangkokissa koulutettavat laitettiin asumaan eri hotelleihin, ja he olivat yhteydessä kouluttajaan vain verkon välityksellä.

”Ajatus oli, että vaikka yksi jäisi kiinni, kaikki eivät jää.”

Soe Myint rakensi maanpaosta käsin Myanmarissa toimivan toimittajaverkoston, joka toimitti uutisia Mizzima-uutissivulle. Verkostolle perustettiin Yangooniin myös salainen toimisto. Toimittajat ottivat valtavan riskin. Paljastumisesta olisi voinut seurata vuosien vankeus.

Juntan haastanut tiedonvälitys, aktivismi, talousahdinko ja maailman paine taivuttivat juntan lopulta uudistuksiin. Vuonna 2013 uudistukset olivat edenneet niin pitkälle, että Mizzima-sivustosta tuli ensimmäinen maanpaossa toiminut media, jonka juntta salli palata Myanmariin.

”Meillä oli toimisto, verkosto ja kaikki valmiina. Ennen salassa työskennelleet toimittajat vain alkoivat työskennellä avoimesti.”

Enää Soe Myintin ei tarvitse turvautua konekaappaukseen herättääkseen kiinnostusta Myanmariin. Entinen hylkiövaltio on päässyt talouspakotteista, ja nyt ulkomaisia sijoittajia virtaa maahaan. Sotilasjuntta vaikuttaa yhä kulisseissa, mutta viime marraskuussa pidettiin vapaat vaalit. Uudessa hallituksessa toimii myös entinen vainuttu oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.

Televisio on yhä valtion kontrollissa, mutta lakia ollaan muuttamassa. Soe Myint uskoo avaavansa oman tv-kanavan vielä tänä vuonna. Sananvapaudet rajat ovat nopeasti revenneet.

”Printtilehdessä voin raportoida ihan mitä haluan”, Soe Myint sanoo.

Sotilasjuntan tai sen liiketoimien arvostelu on kuitenkin yhä herkkä aihe. Hallinnosta myös puuttuu avoimuutta, minkä vuoksi tiedonsaanti on usein vaikeaa, Soe Myint sanoo.

Kasvanut sananvapaus on myös tuonut uuden ongelman: vihapuhe leviää.

Juntta perusteli kansalaisten vaientamista vakauden tarpeella monien etnisten ryhmien maassa. Nyt Myanmarissa on yli kahdeksan miljoonaa Facebookin käyttäjää, eivätkä kaikki tunne vastuutaan. Myös ammattimediassa esiintyy vihapuhetta esimerkiksi muslimivähemmistöjä vastaan.

”Tämä on iso kysymys nyt. Emme halua, että valtio alkaa uudestaan kontrolloida meitä. Yritämme vähentää vihapuhetta valistuksella ja koulutuksella.”

Jonne Heinonen / HS
Soe Myint eli 23 vuotta ulkomailla paossa Myanmarin sotilasjunttaa. Nyt hän johtaa riippumatonta mediayhtiötä Myanmarissa.
Soe Myint eli 23 vuotta ulkomailla paossa Myanmarin sotilasjunttaa. Nyt hän johtaa riippumatonta mediayhtiötä Myanmarissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat