Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump nousemassa republikaanien presidentti­ehdokkaaksi, Ted Cruz luopui kisasta

Trumpista on tulossa republikaanien presidenttiehdokas.

Ulkomaat
 
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Donald Trumpin voitto Indianan esivaaleissa lähestulkoon varmisti hänen ehdokkuutensa marraskuun presidentinvaalissa Yhdysvalloissa. Haastaja Ted Cruz luovutti. Kuva Reuters

Washington

Republikaanien johtava ehdokas Donald Trump otti Indianan esivaaleissa selvän voiton ja pakotti haastajansa Ted Cruzin ulos kisasta.

Cruzin luopuminen merkitsee sitä, että Trumpista on tulossa republikaanien presidenttiehdokas.

Myös republikaanien kansallisen kattojärjestön RNC:n puheenjohtaja Reince Priebus twiittasi, että Trump on todennäköinen ehdokas, ja puolueen on nyt yhdistyttävä demokraattien Hillary Clintonia vastaan.

”Pian Yhdysvallat ei enää häviä. Alamme voittaa kaikessa”, Trump sanoi voittopuheessaan.

”Emme enää anna yritysten viedä tuotantoaan ulkomaille ja tuoda tänne vain työttömyyttä. Se ei enää onnistu.”

Kun Indianan äänistä oli laskettu 98 prosenttia, Trump oli CNN:n mukaan saanut 53,3 prosenttia republikaanien äänistä. Cruz, joka oli pannut toivonsa Indianaan Trumpin pysäyttämiseksi, oli saanut 36,6 prosenttia.

Kisan kaukainen kolmonen, Ohion kuvernööri John Kasich, oli saanut 7,6 prosenttia.

Ääntenlaskun vielä jatkuessa Cruz veti johtopäätökset ja ilmoitti vetäytyvänsä kisasta.

”Sanoin etukäteen, että jatkaisin niin kauan, kun voitto oli mahdollinen. Tänä iltana näen, ettei näin enää ole”, Cruz sanoi.

”Lopetan kampanjani, mutta jatkan taisteluani vapauden, perustuslain ja juutalaiskristillisten arvojen puolesta.”

Cruzille Indiana oli presidenttipelin viimeinen kortti. Cruz ei voinut saada Trumpia valitsijamiesten määrässä kiinni, mutta yritti estää tätä saavuttamasta republikaanien ehdokkuuteen tarvittavaa 1 237:ä valitsijamiestä.

Jos näin olisi käynyt, republikaanien presidenttiehdokkaasta olisi päätetty vasta puoluekokouksessa heinäkuussa.

Indianan voiton jälkeen näyttää todennäköiseltä, että Trump lukitsee ehdokkuuden viimeistään kesäkuussa. Ennen tiistain esivaaleja Trumpilla oli 956 valitsijamiestä, ja Indianassa jaossa oli 57 republikaanien valitsijamiestä.

Trump saattaa nyt saada ne kaikki. Näin hän saa puuttuvat pari sataa luultavasti melko vaivatta täyteen yhdeksässä jäljellä olevassa kisassa.

Kasich saattaa roikkua kisassa loppuun asti. Trumpin etumatka on kuitenkin niin ylivoimainen, ettei kenenkään muun nimittäminen ehdokkaaksi kuulostaa enää uskottavalta.

Demokraattien puolella kisa Indianassa oli tiukempi. Senaattori Bernie Sanders johti entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia prosentein 52,5–47,5, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia.

Indianan tulos ei mullista kisan perusasetelmaa. Demokraattien valitsijamiehet jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaan, joten Sandersin potti kasvoi vain vähän enemmän kuin Clintonin.

Ennen Indianaa Clinton johti kisaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi selvästi 1 663 valitsijamiehellä. Sandersilla oli 1 367. Mukana luvuissa eivät ole puolueen nimittämät supervalitsijamiehet, joista suurin osa kannattaa Clintonia.

Jotta kisan asetelma kääntyisi Sandersin eduksi, tämä tarvitsisi ylivoimaisia voittoja loppukevään aikana. Sandersin kampanjan maanantaina lähettämän sähköpostin mukaan ehdokkaan pitäisi voittaa 64 prosenttia kaikista jäljellä olevista valitsijamiehistä, mikä ei onnistunut Indianassa.

”On myönnettävä, että vastamäki on kova, mutta ei mahdoton”, kampanjatiedotteessa luki.

Indianan jälkeenkin Clinton näyttää demokraattien todennäköiseltä ehdokkaalta.

Clintonin vaisu tulos Indianassa kertoo kuitenkin hänen heikosta vetovoimastaan keskilännen valkoisten teollisuustyöntekijöiden parissa. Tämä äänestäjäryhmä saattaa osoittautua Clintonille ongelmaksi varsinaisissa vaaleissa.

Osa työläisistä saattaa suosia Trumpia, jonka keskeinen kampanjalupaus on tuoda työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin.

AARON P. BERNSTEIN
Ted Cruz puhui kannattajilleen Indianan Indianapolisissa maanantaina.
Ted Cruz puhui kannattajilleen Indianan Indianapolisissa maanantaina.
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat