Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten käy Suomen briteille, jos Britannia eroaa EU:sta? Kukaan ei tiedä

Vahvimmilla olisivat varmasti ainakin ne britit, jotka olisivat jo ehtineet asua Suomessa viisi vuotta ja saada pysyvän oleskeluluvan.

Ulkomaat
 
Markus Jokela / HS
Suomessa asuva brittiläinen kielenkääntäjä ja laulaja David Hackston opastaa vokaaliyhtye Incantoa konsertin harjoituksissa Kallion kirkossa. Takana yhtyeen jäsenet Jukka Jokitalo ja Pia Perola.
Suomessa asuva brittiläinen kielenkääntäjä ja laulaja David Hackston opastaa vokaaliyhtye Incantoa konsertin harjoituksissa Kallion kirkossa. Takana yhtyeen jäsenet Jukka Jokitalo ja Pia Perola. Kuva: Markus Jokela / HS

Viime aikoina David Hackstonia on vaivannut eräs ajatus.

Hänestä, Suomessa asuvasta 38-vuotiaasta Britannian kansalaisesta, voi tulla eräänlainen poliittinen pakolainen.

”Olen huolissani siitä, mikä on statukseni, jos Britannia lähtee EU:sta”, Hackston sanoo kantapaikassaan Musiikkitalon kahvilassa Helsingissä.

Laulajana, alttoviulunsoittajana ja suomalaisen kirjallisuuden kääntäjänä työskentelevä Hackston on asunut Suomessa lähes 15 vuotta. Suomen kieli pulppuaa hänen suustaan täydellisesti. Niin täydellisesti, että sillä kääntyi myös rönsyilevällä kielellä ja murresanoilla kyllästetty Katja Ketun Kätilö.

”Vaikeinta, mitä olen koskaan tehnyt”, Hackston toteaa.

Pitkään Suomessa asuneena EU-kansalaisena Hackstonilla on oikeus pysyvään oleskeluun. Häntä huolettaa oleskeluoikeuden kohtalo, jos Britannia päättää lähteä Euroopan unionista. Britannia järjestää kansanäänestyksen jäsenyyden tulevaisuudesta 23. kesäkuuta.

”Nyt tilanne on selvä, koska EU:ssa on vapaa liikkuvuus, ja kaikki unionin kansalaiset saavat nauttia siitä. Mutta olisiko meidän statuksemme Brexitin jälkeen sama kuin esimerkiksi norjalaisilla ja sveitsiläisillä?” Hackston arvuuttelee.

Samaa miettii varmaan jokunen muukin niistä 4 427 Britannian kansalaisesta, jotka Suomessa Tilastokeskuksen mukaan asuvat, tai niistä 1,2–3 miljoonasta britistä, jotka ylipäätään asuvat muissa EU-maissa.

Kellään ei tunnu olevan tähän vielä vastausta. Se ärsyttää Hackstonia.

”Pääministeri David Cameron ei ole pohtinut sitä, ja Nigel Faragea ei kiinnosta. Ne, jotka kysyisivät tätä poliitikoilta, eivät ole Britanniassa esittämässä kysymyksiä.”

Vaikka Britannia kiihdyttäisi poistumisväylälle, ulkomailla asuvia brittejä tuskin välittömästi – jos missään vaiheessa – potkittaisiin ulos EU-maista. Britannia yrittäisi varmasti neuvotella EU:n kanssa sopimuksen, joka takaisi sen kansalaisille jonkinlaisen erityisaseman Euroopan unionissa.

Mahdollista on, että brittejä kohdeltaisiin kuten EU:hun kuulumattomien Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisia. Heillä on samat oikeudet liikkumiseen ja oleskeluun Euroopan maissa kuin EU-kansalaisilla.

”Tässä on kaksi kysymystä: miten he saavat tulla maahan ja millä perustein he saavat Suomessa oleskella”, sanoo maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen Maahanmuuttovirastosta.

Vahvimmilla olisivat varmasti ainakin ne britit, jotka olisivat jo ehtineet asua Suomessa viisi vuotta ja saada pysyvän oleskeluluvan.

”Heitä, jotka ovat jo saaneet EU-kansalaisina asettua Suomeen, tulisi todennäköisesti koskemaan pidempi siirtymäaika”, Suominen arvelee.

Hackston on rajattoman Euroopan ja EU:n ystävä ja hellii jopa haavetta Euroopan Yhdysvalloista.

Hän pitää Britannian EU-kansanäänestystä turhana ja ylipäätään brittien asennoitumista maahan muuttaneisiin puolalaisiin ja muihin EU-kansalaisiin kieroutuneena.

”Ihmiset eivät ymmärrä, mistä he äänestävät”, hän sanoo.

”Jotkut britit ajattelevat, että koska asumme saarella, olemme jotenkin erityisiä. Heidän mielestään on hyväksyttävää, jos britti avaa kaupan Espanjassa, mutta paheksuttavaa, jos puolalainen avaa kaupan heidän lähikadullaan Britanniassa.”

Luonnollisesti Hackston itse aikoo äänestää EU:ssa pysymisen puolesta. Sen hän tekee hankalasti postitse ennen varsinaista vaalipäivää.

”Tämä on varmasti viimeinen poliittinen tekoni Britanniassa.”

Viimeinen siksi, että yli 15 vuotta ulkomailla asuneet britit eivät saa äänestää maan vaaleissa ja kansanäänestyksissä. Hackstonista tämäkin on älytöntä. Hän yritti syöttää aiheesta viime syksynä internetin viestipalvelun Twitterin kautta kysymyksen Britannian työväenpuolueen johtajalle Jeremy Corbynille, jotta tämä olisi voinut tivata asiaa pääministeri Cameronilta alahuoneessa joka keskiviikkona tapahtuvalla Pääministerin kyselytunnilla.

”Miksi muissa EU-maissa asuvilta Britannian kansalaisilta evätään äänestäminen EU-kansanäänestyksessä?” Hackston twiittasi.

Corbyn ei tarttunut kysymykseen.

Mutta palataanpa siihen poliittiseen pakolaisuuteen. Miten brittimiehestä sellainen tulisi?

Hackston myöntää harkinneensa Suomen kansalaisuuden hakemista Britannian mahdollisen EU-eron takia.

”Haluan pysyä EU-kansalaisena.”

Hän on pohtinut sitä, pitäisikö paperit laittaa vireille ennen äänestystä vai vasta sen jälkeen, jos tuloksena on EU-ero.

”Jos jälkeen, niin sitten olisin ikään kuin poliittinen pakolainen.”

Tosin aivan varma hän ei ole enää Suomestakaan. Asenneilmapiiri on kiristynyt ikävällä tavalla viimeksi kuluneiden parin vuoden aikana.

”Se on ahdistavaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat