Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-kansalaisille on lähes mahdotonta antaa lähtöpasseja

On melko varmaa, ettei jo Britanniassa asuvia uhkaa lähtö kotimaahan.

Ulkomaat
 

Kukaan ei tiedä tarkkaan, mitä tapahtuu, jos Britannia päättää erota EU:sta. EU-jäsenyydestä järjestetään kansanäänestys 23. kesäkuuta.

Yksikään jäsenmaa ei ole aiemmin eronnut unionista.

Jos Britannia päättää erota, yksi monista ratkaistavista asioista on Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja toisaalta EU-maissa asuvien brittien asema.

Lähes varmaa on, että jo Britanniassa asuvia ei uhkaa lähtö kotimaahan. Jopa maahanmuuttovastainen Ukip-puolue on sanonut, että EU-kansalaisia ei ruveta häätämään.

”Jos näin tehtäisiin, ongelmia tulisi jo tuomioistuimissa”, professori Simon Hix London School of Economicsista arvioi toimittajille.

Asiaan vaikuttaa myös se, että Britannian on ajateltava muissa EU-maissa asuvien omien kansalaistensa etua. Eri lähteet arvioivat, että brittejä asuu muualla EU:ssa 1,2–3 miljoonaa.

”Espanjassa voitaisiin sanoa, että mainiota, ei enää ilmaista terveydenhuoltoa briteille.”

Jos Britannia sulkisi ovensa EU-kansalaisilta, EU voisi evätä Britannian pääsyn yhteismarkkinoille.

Jos britit äänestävät kesäkuussa EU-eron puolesta, ovat edessä pitkät ja mutkikkaat neuvottelut Britannian ja EU:n uudesta suhteesta.

Perussopimuksen mukaan neuvotteluaikaa on varattu kaksi vuotta. Aika alkaa kulua vasta siitä, kun brittihallitus ilmoittaa eroaikeista EU:n neuvostolle. Pääministeri David Cameronin ei tarvitse antaa ilmoitusta heti äänestyspäivän jälkeen.

Kahden vuoden määräaikaa voidaan pidentää kaikkien jäsenmaiden suostumuksella. Muut tarjoavat tuskin Britannialle hyvää sopimusta, sillä se houkuttelisi muitakin lähtijöitä.

Tätä nykyä EU-kansalaiset ja heihin rinnastettavat Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset voivat vapaasti viettää kolme kuukautta missä tahansa EU-maassa ilmoittamatta siitä viranomaisille.

Jos he haluavat pysyä maassa kauemmin, heidän täytyy hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä poliisilta.

Oleskelu on perusteltava esimerkiksi työllä, opiskelulla tai perhesuhteilla. Oleskeluoikeuden rekisteröinti edellyttää, että henkilö pystyy todistettavasti elättämään itsensä ja perheenjäsenensä.

Rekisteröinti on voimassa toistaiseksi. Viiden vuoden oleskelun jälkeen EU-kansalaisilla ja heihin rinnastettavilla on oikeus pysyvään oleskelulupaan.

Kolmansien maan kansalaisille maahanmuutto on hankalampaa. Heidän täytyy lähtökohtaisesti hankkia oleskelulupa jo ennen EU-maahan saapumista.

Kolmansien maiden kansalaisilla on myös rajatumpi mahdollisuus saada perheenjäseniään Suomeen kuin EU-kansalaisilla.

Britannia tuskin haluaa pudota kolmansien maiden kastiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat