Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Analyytikko ei pelkää EU-eroa

Lontoossa työskentelevä Vesa Ahoniemi aikoo jäädä Britanniaan.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Britanniassa kolme ja puoli vuotta asunut energia-analyytikko Vesa Ahoniemi ei usko, että edessä olisi niin sanottu Brexit eli Britannian ero EU:sta.
Britanniassa kolme ja puoli vuotta asunut energia-analyytikko Vesa Ahoniemi ei usko, että edessä olisi niin sanottu Brexit eli Britannian ero EU:sta. Kuva: Mark Earthy

Lontoo

Lontoossa energia-analyytikkona työskentelevä Vesa Ahoniemi, 28, ei usko brittien eroavan EU:sta.

Hänestä tilanne muistuttaa Skotlannin itsenäisyyskansanäänestystä syksyllä 2014. Silloin itsenäisyyden kannattajat saivat paljon mediahuomiota, mutta hävisivät kansanäänestyksen.

”Hiljainen enemmistö voitti, ja luulen niin käyvän nytkin. Britannia ei voi eristäytyä, haikailu menneeseen maailmaan on turhaa”, Ahoniemi kertoo.

Ahoniemi on asunut Britanniassa kolme ja puoli vuotta.

Hän opiskeli vuoden Edinburghissa taloushistoriaa ja suoritti sen jälkeen maisterintutkinnon maineikkaassa Oxfordin yliopistossa.

Ahoniemen erikoisalaa ovat Venäjän energiapolitiikka ja raaka-aineet.

Syyskuussa hän aloitti työt energiamarkkinoita analysoivassa yhtiössä Lontoon Canary Wharfilla. Suunnitelmissa on jäädä Britanniaan. Vaimokin on töissä Lontoossa media-alalla.

”Pitkällä aikavälillä pitää ehkä muuttaa Lontoosta, koska asuntojen hinnat ovat lähteneet täällä käsistä”, Ahoniemi kertoo.

Mutta mitä jos Britannia päättää erota? Eikö pelota, että se vaikuttaa omaankin asemaan?

”Huoli on hyvin marginaalinen. Tosiasiassa kestäisi monta vuotta neuvotella Britannian ja EU:n suhde uusiksi.”

Ahoniemi ei usko, että Britanniassa jo valmiiksi oleskelevia ja työskenteleviä EU-kansalaisia ruvetaan heittämään ulos maasta.

Oleskeluoikeutta ei voi ottaa pois noin vain. Asiaan vaikuttaa myös se, että Britannia haluaa hyvää kohtelua omille kansalaisilleen muissa EU-maissa.

”Jos Britannia eroaisi, eniten huolissaan pitäisi olla niiden Suomessa asuvien, jotka haluavat lapsensa tulevaisuudessa Britanniaan opiskelemaan. EU-ero nostaisi huimasti EU-kansalaisten lukukausimaksuja.”

Suomalaisia asuu Britanniassa virallisten tilastojen mukaan 10 000. Suurlähetystöstä arvellaan, että oikeampi luku asettuu 20 000–25 000:n haarukkaan.

Vaikka Ahoniemi pysyy tyynenä, huolestuttaa Britannian mahdollinen EU-ero monia muita maassa asuvia unionikansalaisia.

Britannian kansalaisuus on kiinnostanut tänä vuonna entistä useampia. Etenkin monet itä- ja keskieurooppalaiset ovat olleet innokkaita anomaan kaksoiskansalaisuutta.

Ahoniemi ei ole brittipassin ja kaksoiskansalaisuuden perässä.

”En ole edes asunut maassa vielä tarpeeksi kauan. Ja olisihan se kalliskin.”

Britannian kansalaisuutta voi hakea pääsääntöisesti silloin, kun on asunut maassa viisi vuotta ja rekisteröitynyt vakituisesti asuvaksi. Lisäksi pitää läpäistä kieli- ja yleistietokokeet sekä maksaa yli tuhat puntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat