Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohi on, Trump vei potin – ja tuo Yhdysvaltoja nyt askeleen Euroopan suuntaan

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Trumpin voitonpuhe Indianassa
Donald Trumpin voitto Indianan esivaaleissa lähestulkoon varmisti hänen ehdokkuutensa marraskuun presidentinvaalissa Yhdysvalloissa. Haastaja Ted Cruz luovutti. Kuva Reuters

Ohi on. Se oli siinä. Näin tässä kävi.

Indianan esivaalien jälkeen Donald Trump on kruunaamista vaille valmis republikaanien presidenttiehdokas. Uskottavia haastajia hänellä ei enää ole.

Jos tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, mitkä ovat tosiasiat?

Trumpilla on yli tuhat valitsijamiestä. Häneltä puuttuu ehdokkuudesta enää pari sataa, ja republikaanien esivaaleja on jäljellä yhdeksän.

On toiveajattelua, että kukaan syrjäyttäisi näin ylivoimaisen ehdokkaan puoluekokouksessa heinäkuussa.

Jos tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, mikä on viisaus?

Republikaanipuolue on laiminlyönyt suuren osan köyhistä kannattajistaan, joiden elämä on mennyt viime vuosikymmeninä huonompaan suuntaan. Puolueen on muututtava – tai jakauduttava.

Demokraattien todennäköisellä ehdokkaalla Hillary Clintonilla on edessä erittäin kova kisa. Enää kyse ei ole oikeistosta tai vasemmistosta: Clinton istuu nyt Yhdysvaltain poliittisessa keskustassa. Trump menee hänestä sekä oikealta että vasemmalta ohi – ja hilseen yli.

Ensi syksynä voi tapahtua mitä tahansa. Clinton saattaa voittaa selvästi, kuten osa mielipidemittauksista ennustaa. Trump saattaa voittaa selvästi, kuten osa mielipidemittauksista ennustaa.

Kävi miten tahansa, Yhdysvalloista on paljastunut suuri määrä äänestäjiä, jotka kannattavat tai ainakin sietävät avoimen siirtolaisvastaista, muslimivastaista ja naisvihamielistä ehdokasta, joka on kehottanut kannattajiaan väkivaltaan ja haluaisi laillistaa kidutuksen.

Euroopassa äärioikeisto on ollut kasvussa jo pitkään. Trump tuo nyt Yhdysvaltoja askeleen Euroopan suuntaan.

Lue myös: Millaisia olisivat Donald Trumpin ensimmäiset sata päivää presidenttinä? sekä HS:n Sunnuntai-sivujen laaja artikkeli Trumpin suosion takana on keskiluokan kurjuus – se näkyy pikkukaupungissa, josta työt siirtyivät Meksikoon

Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Aaron P. Bernstein / Reuters
Donald Trump kampanjatilaisuudessaan Carmelissa, Indianassa.
Donald Trump kampanjatilaisuudessaan Carmelissa, Indianassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat