Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU puuttuu maahanmuuttoon monella rintamalla: Turkille viisumivapaus, jäsenmaille ”jättisakkoja” solidaarisuudesta luistamisesta

Viisumivapauden myöntämisellä Turkki halutaan saada auttamaan EU-maita vähentämään Kreikkaan meren ylitse suuntautuva ihmisten vaellus.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermans (vas.) Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ja Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistuivat lehdistötilaisuuteen vierailtuaan huhtikuussa Nizipin pakolaisleirillä Turkissa.
Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermans (vas.) Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ja Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistuivat lehdistötilaisuuteen vierailtuaan huhtikuussa Nizipin pakolaisleirillä Turkissa. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin komissio yrittää puuttua maahanmuuton aiheuttamiin paineisiin usealla eri aloitteella: ehdottamalla Turkille viisumivapautta, uudistamalla turvapaikanhakijoiden Dublin-järjestelmää ja pidentämällä joidenkin jäsenmaiden rajatarkastuksia.

Komissio ehdotti keskiviikkona, että Euroopan parlamentti ja jäsenmaat myöntävät turkkilaisille viisumivapauden, koska maa on saavuttanut ”ihailtavaa edistystä” EU:n erilaisten vaatimusten suhteen.

Komission mukaan asiasta voitaisiin päättää kesäkuussa. Komission mukaan Turkki on täyttänyt kaikki paitsi viisi 72:sta viisumivapauteen johtavasta EU-vaatimuksesta.

Turkin viisumivapaus on lupaus, jonka EU-maat ovat tehneet Turkille osapuolten aiemmissa huippukokouksissa. Näin Turkki halutaan saada auttamaan EU-maita vähentämään Kreikkaan meren ylitse suuntautuva ihmisten vaellus.

Turkille on luvattu myös miljardien apua pakolaistilanteen hoitamiseen ja EU-jäsenyysneuvottelujen jouduttamista. Turkki puolestaan on luvannut panna Kreikkaan suuntautuvan ihmissalakuljetuksen kuriin ja ottaa vastaan kaikki Kreikan saarille matkaavat siirtolaiset ja pakolaiset.

EU-komissio ehdottaa lisäksi uutta järjestelmää, jossa EU-maat joutuvat auttamaan suuren turvapaikanhakijoiden paineen kohteeksi joutuvia jäsenmaita. Muuten niitä uhkaisivat kovat maksut, joita voi pitää jonkinlaisena solidaarisuussakkona.

EU-maiden tulisi maksaa 250 000 euroa kustakin turvapaikanhakijasta, joita ne eivät ota oman kiintiönsä mukaisesti vastaan muista jäsenmaista.

Viime vuoden mittaan on käynyt selväksi, että EU-maat ovat olleet haluttomia ottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta, vaikka sellaisesta yhdessä päätettiinkin. Tiistaina oli sijoitettu vasta 1 441 ihmistä, kun alkuperäinen tavoite oli 160 000:tta.

Uudella järjestelyllä pyritään uudistamaan Dublin-järjestelmä, mutta ei romuttamaan sitä. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakija on rekisteröitävä ja hänen hakemuksensa on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, johon hän saapuu.

Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan on selvää, että kaikki jäsenmaat eivät tule pitämään komission ehdotuksesta. Mutta hänen mukaansa EU-maat eivät voi valita solidaarisuuden aiheita kuin ruokalistasta – kaikkien on kannettava taakkaa.

”Aina kun jokin jäsenmaa joutuu valtavan taakan alle, EU:ssa on oltava solidaarisuutta ja vastuun reilua jakamista. Tätä meidän ehdotuksella pyritään tänään saavuttamaan”, Timmermans kertoi komission tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Lisäksi komissio ilmoitti, että joukko EU-maita – kuten Ruotsi, Tanska, Saksa ja Itävalta – voivat jatkaa rajatarkastuksiaan kuuden lisäkuukauden ajan. Kyseessä on poikkeus, jonka vapaan liikkuvuuden Schengen-järjestelmä mahdollistaa.

Komission mukaan kyseisiin maihin kohdistuu yhä suuri tulijoiden paine, koska Kreikka ei ole vielä saanut rajojaan hallintaan.

Turkista Kreikkaan saapuu kuitenkin paljon aiempaa vähemmän turvapaikanhakijoita. Komission mukaan tulijoita on tällä hetkellä alle sata päivässä, kun aiemmin tulijoita oli tuhansia.

Komissio antoi huhtikuun alussa tiedonannon, jossa esitettiin kaksi erilaista mallia Dublin-järjestelmän muuttamiseksi. Järjestelmä romahti viime vuonna, kun Eurooppaan saapui noin miljoona turvapaikanhakijaa.

Komission silloin esittämien hahmotelmien mukaan koko Dublin voitaisiin romuttaa tai sitten se säilytetään, mutta siihen rakennetaan kriisitilanteita varten korjaava mekanismi, jolla autetaan kovan paineen kohteeksi joutuneita jäsenmaita.

Keskiviikon ehdotus on jonkinlainen tuunattu versio kriisitilanteita varten laaditusta korjaavasta mekanismista.

Komissiossa esitettiin keskiviikkona uuteen järjestelmään sisältyvää ”reiluusmekanismia”, jossa kullekin jäsenmaalle lasketaan oma turvapaikanhakijoiden normaali viitemäärä. Laskennalliseen lukemaan vaikuttaa EU-maan väkiluku ja bruttokansantuotteen koko.

Jos turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa 1,5-kertaiseksi jonkin jäsenmaan viitemäärästä, reiluusmekanismi otetaan käyttöön ja turvapaikanhakijoita aletaan sijoittaa muihin jäsenmaihin ”sakkojen” uhalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat