Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Italiassa: Roomalaisen arki on taistelua rottia, roskakasoja ja liikennekaaosta vastaan

Muinaismuistoja vilisevässä kaupungissa myös rakennushankkeet kohtaavat toistuvasti erityislaatuisia haasteita. ”On hankalaa, kun jokaisella kauhaisulla paljastuu kivi, jolle Julius Caesar on astunut”, sanoo tv-juontaja Diego Bianchi.

Ulkomaat
 
Julkinen liikenne tökkii ja roskat täyttävät kadut Roomassa
Julkinen liikenne tökkii ja roskat täyttävät kadut Roomassa
Romanttiset mielikuvat "ikuisesta kaupungista" ovat kaukana asukkaiden jokapäiväisistä kokemuksista. Monen mielestä Roomaa vaivaa degrado, rapistuminen. Toimittaja: Tommi Hannula, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen.
Tausta

Rooman johtoon voi nousta ensi kertaa nainen

Rooma on ollut ilman kaupunginjohtajaa lokakuusta, jolloin Ignazio Marino erosi skandaalien keskellä.

Uusi kaupunginjohtaja valitaan kesäkuun alussa suoralla kansanvaalilla. Suosikki on Virginia Raggi koomikko Beppe Grillon Viisi tähteä -liikkeestä. Hän olisi ensimmäinen nainen Rooman johdossa.

Asianajaja Raggi, 37, edustaa eurokriittisen protestipuolueen vakavimmin otettavaa osastoa. Hänen kannatuksensa kumpuaa roomalaisten tyytymättömyydestä kaupungin toimimattomuuteen.

Raggin valinta yhteen Italian arvovaltaisimmista poliittisista viroista tulkittaisiin nolona tappiona pääministeri Matteo Renzille, jonka keskustavasemmistolaista demokraattipuoluetta edellinen kaupunginjohtaja Marino edusti. Demokraattien uusi ehdokas on Italian parlamentin alahuoneen varapuhemies Roberto Giachetti, 55, joka tunnetaan lukuisista syömälakoistaan.

Kaupunginjohtajuudesta kisaa tosissaan toinenkin nainen. Oikeistolaisen liittouman ehdokas Giorgia Meloni, 39, toimi nuorisoministerinä Silvio Berlusconin hallituksessa 2008–2011.

Rooma. ”Tervetuloa laittomuuksien vyöhykkeelle”, Dina Nascetti toivottaa Tiberjoen länsirannalla Roomassa.

Tästä aukeaa taiteilijoiden ja turistien suosima Trasteveren kaupunginosa, mutta nyt ei jaeta menovinkkejä. Nascetti on paikallisen asukasyhdistyksen johtaja, ja hän haluaa viedä alueen kapeille kujille näyttääkseen, miten sekasortoista arki siellä on.

Juhani Niiranen / HS
Dina Nascetti
Dina Nascetti

”Tämä on täysin miehitetty alue”, Nascetti sanoo viitaten rihkamaa myyviin ulkomaalaisiin katukauppiaisiin ja pysäköityjen autojen täyttämiin kävelykatuihin.

Romanttiset mielikuvat ”ikuisesta kaupungista” ovat kaukana asukkaiden jokapäiväisistä kokemuksista. Monen mielestä Roomaa vaivaa degrado, rapistuminen.

Nascettilta on vaikea saada suunvuoroa, kun hän viuhtoo ympärilleen ja avautuu ärsytyksen aiheista.

”Nämäkin katuruokapaikat ovat pystyttäneet edustalleen luvattomat baaripöydät, joista tähteet ja jätepahvit päätyvät lintujen mukana kadulle.”

”Yöelämä pauhaa viikonloppuisin aamuviiteen, mikä saa lapsiperheet muuttamaan pois.”

”Näettekö tuon pysäköintikieltokyltin? Ei kukaan muukaan, koska skootterin tuhopoltto kyltin alla sulatti sen yli vuosi sitten.”

Keskittyessään luettelointiin Nascetti on kompastua roskasäkkiin, joka on jätetty tai ajautunut keskelle katua. Mutta mihinpä muuallekaan ravintolat veisivät roskansa, kun Trasteveressa ei ole juurikaan jäteastioita.

Se on osaltaan johtanut vakavaan rottaongelmaan. Asiaa ei arvaisi näin päiväsaikaan, mutta joidenkin arvioiden mukaan Roomassa on rottia kaksi kertaa ihmisten verran. Maaliskuun alussa Colosseumin kupeessa suljettiin lipunmyyntitoimisto, kun välikattoon kuolleesta rotasta alkoi tippua verta pöydälle.

Juhani Niiranen / HS
Rooman 1. kaupunginosan johtaja Sabrina Alfonsi.
Rooman 1. kaupunginosan johtaja Sabrina Alfonsi.

”Ratkaisuksi on ehdotettu kissoja, mutta rotat ovat niin suuria, että tarvitsisimme tiikereitä”, Sabrina Alfonsi sanoo. Hän johtaa Rooman 1. kaupunginosaa, joka kattaa keskusta-alueen, mukaan lukien Trasteveren.

Alfonsin mielestä asukkaiden valitus on kohtuutonta ja kaupunki tekee parhaansa. Esimerkiksi jätehuollon järjestäminen Trasteveressa on vaikeaa, koska kadut ovat liian kapeita suurille jäteastioille.

Alfonsi pyytää luomaan silmäyksen keskiaikaiselle Piazza di Santa Marialle, jonka laidalla hän antaa haastattelua.

”Myöhään eilen tämäkin aukio oli täynnä pulloja illanvieton jäljiltä, mutta uskoakseni ihmiset viihtyivät eikä pulloja näy enää missään.”

Keskustan toisella laidalla, päärautatieasema Terminin liepeillä Vittorio Emanuelen metroaseman laiturille jarruttaa juna, jonka kyljet ovat täysin graffitien peitossa.

Juhani Niiranen / HS
”Metro, juna tai bussi – aina myöhässä”, lakimies Cristiano, 30, sanoo.
”Metro, juna tai bussi – aina myöhässä”, lakimies Cristiano, 30, sanoo.

”Metro, juna tai bussi – aina myöhässä”, valittaa työmatkaa taittava lakimies Cristiano, 30.

Maan pinnalla raitiovaunun keskikäytävällä tasapainoilee Sara Elliot Di Lullo, 25. Hän on matkustellut ympäri Eurooppaa ja tohtii sen perusteella antaa tylyn tuomion Rooman julkiselle liikenteelle.

”Jopa Bukarestissa on parempi”, hän sanoo.

”Liikenteeseen ei yksinkertaisesti panna riittävästi resursseja. Totta kai busseja on silloin liian vähän. Päättäjät eivät vain välitä.”

Viime kesänä kaaos levisi taivaallekin. Rooman kansainvälinen lentoasema merenrannalla Fiumicinossa joutui tulipalon takia osin sulkemaan yhden kolmesta terminaalistaan kahdeksi kuukaudeksi, mikä johti lentojen myöhästelyyn ja peruutuksiin.

Kyse ei ole vain siitä, mikä näkyy kaduilla ja turhauttaa liikenteessä.

Rikollisjärjestöt ovat kytkeytyneet pääkaupungin hallintoon, vaikka mafiaa on perinteisesti pidetty Etelä-Italian ongelmana. Mafia Capitale -skandaali johti osaltaan kaupunginjohtaja Ignazio Marinon eroon lokakuussa, joskaan häntä itseään ei syytetty korruptiosta. Seuraaja valitaan vasta kesäkuussa.

Juhani Niiranen / HS
Rahattoman Rooman avuksi ovat rientäneet italialaiset luksusbrändit. Sisilialaiset Angela, Mirjam ja Maria ottivat selfien Fontana di Trevillä, joka on restauroitu Bulgarin lahjoituksella. Espanjalaisten portaiden kunnostuksen maksoi Fendi ja Colosseumin Tod’s.
Rahattoman Rooman avuksi ovat rientäneet italialaiset luksusbrändit. Sisilialaiset Angela, Mirjam ja Maria ottivat selfien Fontana di Trevillä, joka on restauroitu Bulgarin lahjoituksella. Espanjalaisten portaiden kunnostuksen maksoi Fendi ja Colosseumin Tod’s.

Rooman rahatkin ovat niin loppu, että se on saanut valtiolta hätärahoitusta konkurssin välttämiseksi. Kaupungilla ei ole ollut varaa kunnostaa edes historiallisia monumenttejaan, minkä takia apuun ovat rientäneet italialaiset luksusbrändit. Espanjalaiset portaat, Fontana di Trevi ja Colosseum on restauroitu Bulgarin, Fendin ja Tod’sin lahjoituksilla.

Rooman metropolialueella asuu noin neljä miljoonaa ihmistä, mutta kaupungissa on vain kolme metrolinjaa. Niistä uusinta, viime vuosina vaiheittain avattua C-linjaa ei ole saatu vedettyä kaupungin itälaidalta perille keskustaan asti, jotta se risteäisi kahden vanhemman linjan kanssa.

Metrotyöt tyssäsivät rahapulaan, mutta muinaismuistoja vilisevässä kaupungissa rakennushankkeet kohtaavat toistuvasti aivan erityislaatuisia haasteita.

”On hankalaa, kun jokaisella kauhaisulla paljastuu kivi, jolle Julius Caesar on astunut”, Diego Bianchi sanoo. Hän juontaa suosittua tv-ohjelmaa Gazeboa, joka käsittelee politiikkaa ironisella otteella.

”Olen ylpeä roomalaisuudestani, mutta aina käydessäni muualla huomaan pitäväni siitä, että asiat toimivat.”

Bianchi jakaa vastuuta rakkaan kotikaupunkinsa rappiosta poliitikkojen lisäksi tavallisille kaupunkilaisille. Hänen mielestään yhteisöllisyyden tunne on kadonnut, eivätkä ihmiset viitsi puuttua epäkohtiin. Ehkä taustalla on kaupungin mahtava historia, hän arvelee.

”Olemme ottaneet Rooman hienoudet itsestään selvinä. Kun kuljemme Colosseumin ohi, emme edes vilkaise sitä.”

Aidon roomalaisen ylpeydellä Bianchi kuitenkin suhtautuu tyynesti tulevaan.

”Rooma on tottunut näkemään kaikenlaista, mutta se on myös aina selvinnyt kaikesta.”

Juhani Niiranen / HS
Trasteveren kaupunginosassa ei ole juuri tavallisia roskalaatikoita, mutta kylläkin kierrätyspiste, jonne Serena Holl kantoi lajittelemiaan jätteitä.
Trasteveren kaupunginosassa ei ole juuri tavallisia roskalaatikoita, mutta kylläkin kierrätyspiste, jonne Serena Holl kantoi lajittelemiaan jätteitä.
Juhani Niiranen / HS
Angela Farruggia, 72, myy liiketilaansa Trasteveressa. Halpatavaraa myyvät katukauppiaat ovat hänen mukaansa kaapanneet bisneksen.
Angela Farruggia, 72, myy liiketilaansa Trasteveressa. Halpatavaraa myyvät katukauppiaat ovat hänen mukaansa kaapanneet bisneksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat