Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Trumpin presidenttiys vaikuttaisi Suomeen? Epäselvä ja ailahteleva ulkopolitiikka olisi asiantuntijoiden mukaan riski

Trumpin tietämys kansainvälisistä asioista on ”uskomattoman heikko”. Kauppasopimusten repiminen toisi epävakautta suhteisiin.

Ulkomaat
 
AARON P. BERNSTEIN / REUTERS
Donald Trump puhui kampanjatilaisuudessaan Carmelissa Indianassa 2. toukokuuta.
Donald Trump puhui kampanjatilaisuudessaan Carmelissa Indianassa 2. toukokuuta. Kuva: AARON P. BERNSTEIN / REUTERS

Miten Suomeen vaikuttaisi se, jos Donald Trumpista todella tulisi Yhdysvaltain presidentti? Epävarmuus ja ennustamattomuus suurvallan ulkosuhteissa kasvaisi, mikä vaikuttaisi Suomeenkin, arvioivat asiantuntijat.

Republikaanien ehdokkaaksi todennäköisesti pääsevä Trump piti ensimmäisen ulkopoliittisen puheensa viime viikolla. Yleislinja oli, että Amerikan etu tulee aina ensin. Puheen ajatuksia kuitenkin pidettiin ristiriitaisina ja epäselvänä.

”Trumpin nousu presidentiksi ei välttämättä tee Yhdysvalloista argressiivisempaa ulkopoliittista toimijaa, mutta mahdollinen poukkoilevuus supersuurvallan ulkopolitiikassa olisi vaarallisesti epävakautta lisäävä tekijä maailmanpolitiikassa”, arvioi aate- ja oppihistorian yliopistonlehtori Ari Helo Oulun yliopistosta.

Trumpin puheet ovat kuvastaneet ”enemmän asennetta kuin varsinaista politiikkaa”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Michael Haltzel. Hänen mukaansa Trump on tähän mennessä ulkosuhteissa puhunut asioita, joita tietää esivaaliäänestäjien haluavan kuulla. Varsinainen ulkopoliittinen näkemys – jos sellaista on – on jäänyt kuulematta.

”Aidoissa kansainvälisten suhteiden kysymyksissä hänen tietopohjansa on uskomattoman heikko”, Haltzel sanoo.

Suomen etujen kannalta keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi Yhdysvaltain kauppapolitiikka, suhde Venäjään ja sotilasliitto Naton asema Euroopassa.

Kaupallisista suhteista Trump on puhunut protektionistiseen sävyyn. Hän haluaa estää teollisuustyöpaikkoja karkaamasta ulkomaille ja on väläytellyt mahdollisuutta repiä auki aiempia kauppasopimuksia.

Ailahtelevaisuus ja yksipuolisuus Yhdysvaltain kauppapolitiikassa olisi Suomenkin kannalta ”huolestuttava ja huono” näkymä, arvioi toimitusjohtaja Kristiina Helenius bisnesverkosto Amchamista.

”Jatkuvuuden puute olisi huono asia. Trump haluaa startata kaiken alusta. Tiettyjä asioita on kuitenkin tehty vuosikymmeniä. Hänen ajatuksensa perustuvat diilien tekemiseen, eivät niinkään yhteistyöhön ja kumppanuuteen.”

Yhdysvallat ja EU neuvottelevat parhaillaan kauppa- ja investointisopimus TTIP:stä. Sopimus sinänsä on kiistelty myös EU:ssa ja Suomessa. Varsinkin jos sopua ei saada aikaan tänä vuonna, Trump voisi presidenttinä mahdollisesti vesittää sen.

”Mikäli meneillään olevat TTIP-neuvottelut kariutuvat, on toki todennäköistä, ettei niihin ihan pian palata, mutta Yhdysvaltain ja Euroopan välinen kauppa ei sen vuoksi suinkaan ole vähenemässä”, tutkija Ari Helo sanoo.

Presidentti ei kuitenkaan yksin päätä Yhdysvaltain kauppapolitiikasta.

”Kongressilla tulee olemaan paljon sanottavaa, jos Trump presidenttinä todella pyrkisi johonkin radikaaleihin muutoksiin. En oikein usko, että aidosti pyrkii”, Helo sanoo.

Trump on loukkaavaksi tulkituilla lausunnoillaan ärsyttänyt muun muassa meksikolaisia ja kiinalaisia. Sen sijaan Venäjän presidentti Vladimir Putinista hän on puhunut myötäsukaisesti - samoin kuin Putin Trumpista.

Trump ja Putin ovat ”samanlaisia persoonallistyyppejä”, sanoo tutkija Michael Haltzel. Siitä ei silti voi päätellä, millaista suhdetta Venäjään Trump presidenttinä ajaisi.

”Rehellisesti sanottuna tuskin kukaan tietää tällä hetkellä. Merkitystä olisi myös sillä, millaisia neuvonantajia hän valitsisi. Ja kuuntelisiko hän heitä”, Haltzel sanoo.

Suomen Venäjä-suhteeseen vaikuttaa kahdenvälisten suhteiden lisäksi suoraan EU:n politiikka. EU:n kauppapakotteet Ukrainan sodan vuoksi ovat yhä voimassa. Yhdysvaltain paremmat välit Venäjään voisivat olla sekä Suomen että EU:n etu, mutta pelkkä johtajien veljeily ei poistaisi eturistiriitoja esimerkiksi Ukrainassa.

Natosta Trump sanoi viime viikolla, että jos hänestä tulee presidentti, Euroopan maiden pitää alkaa maksaa enemmän puolustuksestaan. Vaatimus sinänsä ei ole uusi. Yhdysvallat rahoittaa sotilasliittoa enemmän kuin mikään muu jäsen.

Naton roolista Euroopassa päätettäessä sanansa olisi myös jäsenmailla ja Yhdysvaltain kongressilla, jonka paikoista myös äänestetään marraskuussa presidentinvaalein yhteydessä.

”Riippumatta siitä, kuka Yhdysvaltain presidentiksi seuraavissa vaaleissa nousee, selvältä näyttää, että Natoon mahdollisesti liittyessään Suomi olisi väistämättä puolustusliiton nettomaksajien joukossa”, sanoo tutkija Helo.

Trump näyttää voittavan republikaanien ehdokkuuden, mutta varsinainen presidentinvaali, todennäköisti demokraattien Hillary Clintonia vastaan on eri kisa. Trump joutunee tarkentamaan ulkopoliittisia näkemyksiään viimeistään vaaliväittelyissä.

Tutkija Haltzelin mielestä Clinton on kuitenkin tällä hetkellä ”vahva suosikki” presidentiksi. Hänen mukaansa Trumpiin liittyy enemmän kielteisiä näkemyksiä kuin mihinkään ehdokkaaseen aiemmin Yhdysvaltain historiassa.

”Monet äänestäjät eivät pidä Clintonista, mutta monet pelkäävät Trumpia. Pelko on vahvempi tunne kuin se, ettei pidä jostakusta”, Haltzel sanoo.

Trumpiin verrattuna Clinton olisi Euroopalle – myös Suomelle – ennustettavampi vaihtoehto. Kansainväliset ongelmat ja monet Euroopan johtajat ovat Clintonille tuttuja jo esimerkiksi ulkoministeriajalta. Clintonin ulkopolitiikka todennäköisesti jatkaisi olennaisilta osin presidentti Barack Obaman noudattamaa yleislinjaa.

Tutkija Haltzelin mukaan Clinton voisi kuitenkin Obamaa aktiivisemmin puuttua maailman selkkauksiin.

”Clinton on sotilasasiantuntija. Hän kannataa vahvasti Natoa. Ja hän uskoo Yhdysvaltain johtajarooliin maailmassa. Hän olisi Obamaa halukkaampi turvautumaan asevoimiin viime keinona.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat