Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio esittää viisumivapautta Kosovolle – jopa pääministerin veli hakenut turvapaikkaa Saksasta

Viisumivapaus koskisi korkeintaan 90 päivää kestäviä matkoja, ja matkustajalta vaadittaisiin biometrinen passi.

Ulkomaat
 
Bernadett Szabo / Reuters
Unkarilaiset poliisit tarkastivat kosovolaisten henkilöllisyyspapereita Keletin rautatieasemalla Budapestissa helmikuussa 2015.
Unkarilaiset poliisit tarkastivat kosovolaisten henkilöllisyyspapereita Keletin rautatieasemalla Budapestissa helmikuussa 2015. Kuva: Bernadett Szabo / Reuters

Kosovolaiset saattavat pian päästä matkustamaan Euroopan unionin jäsenmaihin ilman viisumia.

EU-komissio esitti keskiviikkona, että unionin jäsenmaat ja EU-parlamentti myöntäisivät pienelle Balkanin maalle viisumivapauden mahdollisimman pian. Kosovo on ainoa Balkanin maa, jonka kansalaiset tarvitsevat edelleen viisumin.

”Tämä on tulosta Kosovon viranomaisten kovasta työstä ja menestyksekkäästä ponnistelusta pitkälle menevissä ja vaikeissa uudistuksissa”, maahanmuutosta ja sisäasioista vastaava EU-komissaari Dimitris Avramopoulos kiitteli komission tiedotteessa.

Komissio esittää, että biometrisen passin omistavat kosovolaiset voisivat matkustaa ilman viisumia korkeintaan 90 päivän ajaksi kaikkiin muihin EU-maihin paitsi Britanniaan ja Irlantiin. Viisumia ei tarvittaisi myöskään Islantiin, Liechtensteiniin, Norjaan ja Sveitsiin, jotka kuuluvat vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen, mutta eivät EU:hun.

Komissio julkaisi keskiviikkona raportin, jonka mukaan Kosovo on täyttänyt kaikki siltä vaaditut viisumivapauden edellytykset.

”Tiedän miten tärkeää viisumivapaa matkustaminen on Kosovon kansalaisille ja olen erittäin tyytyväinen saavutetusta edistyksestä”, Avramopoulos sanoi.

Esitys viisumivapaudesta on merkittävä askel ja kädenojennus 1,8 miljoonan kansalaisen Kosovolle.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, ja edelleenkään viisi Euroopan unionin jäsenmaata ei ole tunnustanut sitä. Kosovoa eivät ole tunnustaneet Espanja, Kreikka, Kypros, Slovakia ja Romania.

EU-maat ovat suhtautuneet viisumivapauden myöntämiseen epäileväisesti, koska suuri joukko kosovalaisia on hakenut parin viime vuoden aikana EU:n alueelta turvapaikkaa.

Kosovon naapurimaat saivat viisumivapauden jo vuosikymmenen vaihteessa, minkä seurauksena monet kosovolaiset hankkivat erityisesti Serbian passeja, joilla he pääsivät matkustamaan vapaasti unionin alueelle.

Jopa Kosovon pääministerin Isa Mustafan veli haki turvapaikkaa Saksasta viime vuonna, kertoo Balkan Insight -lehti. Pääministeri selitti veljen tehneen niin terveyssyistä.

”Hän haki oleskelua ulkomailla saadakseen hoitoa vaikeaan sairauteen, johon hän ei löytänyt parannusta Kosovossa”, Mustafa kertoi lehden mukaan.

Myös muita pääministerin lähisukulaisia matkusti Eurooppaan turvapaikan toivossa.

EU-maat ovatkin suunnitelleet kiristävänsä hätäjarruja, joilla viisumivapauden voi keskeyttää väliaikaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat